Kako prepoznati razliku izmedju bola u mišićima i povrede


Da li ste tip osobe koji će pregurati nelagodnost za vreme treninga? Da li verujete u to da ne postoji uspeh bez napora? Ili ukoliko ne osetite strahovitu napor smatrate da niste dovoljno trenirali?

Dok neka istraživanja govore da naš mozak odustane pre nego što to učini naše telo, ponekad probijanje sopstvenih ograničenja nas može dovesti do novog nivoa u fitnesu. Postoje određeni signali koje ne bismo trebali ignorisati. Umor mišića, smanjen broj pokreta, probadanje, grčevi, uganuća, štipanje samo su neki od signala koje nam naše telo šalje kako bi nas obavestilo o tome šta se dešava ispod kože.

Pre nego što ocenite ove bolove kao nebitne, znajte da su oni tu kako bi nas zaštitili na „duže staze“ i kako bi omogućili da odemo na sve one sjajne treninge koje smo već isplanirali za sledeću nedelju.

Evo nekoliko primera kako da znate da li da obratite pažnju ili da zanemarite osećaj koji se može javiti u toku vežbanja, šta uraditi u slučaju da vam vaša intuicija govori da možda i nije baš najbolja ideja odraditi trening do kraja.

 

Kolena

Kolena su najslabija fiziološka spojnica u telu. Jedine stvari koje razdvajaju dve cevanice jednu od druge su čašica kolena i nekoliko (često preopterećenih) tetiva i ligamenata.

Ukoliko osetite tup bol u čašici ili predelu oko nje, pogotovo ako ste skakali više nego uobičajeno, bilo bi poželjno da odmorite par dana i da dobro istegnete zadnju ložu. Ukoliko se neprijatnost javlja postepeno u toku vežbanja, možda ćete i moći da odradite trening do kraja, ali vodite računa da kontolišete bol, da skakanje i nagle pokrete svedete na minimum.

Takođe, ne bi bilo loše kada biste imali profesionalan nadzor nad vašim hodom, i par udobne sportske obuće koja će pružati stabilnost kolenu.Tup bol se najčešće može umiriti odmorom i stavljanjem hladnih obloga, i nije nešto oko čega biste trebali da se brinete na duže staze, sve dok tretirate ovu neprijatnost odmah nakon sto se javi.

Ukoliko osetite probadajuć bol ili iskakanje i krckanje kolena, odmah stanite sa vežbanjem. Ovo mogu biti simptomi mnogo ozbiljnijeg problema, kao što su upala kolena, cista ili pokidan ligament. Odmor je neophodan odmah, stavljane hladnih obloga, i odlazak na pregled kod stručnog lica što pre je moguće.

 

Ramena

Bolovi u mišićima se često javljaju u predelu ramena i vrata, zahvaljujući pozama koje najčešće zauzimamo prilikom korišćenja telefona, računara, prilikom sedenja za kancelarijskim stolom i slično.

Dok vežbamo te grupe mišića sa opterećenjem i tegovima, često se dešava da se bol javi naglo i iznenada, nalik talasu umora i težine. Ukoliko nastavite da vežbate u ovom stanju, mozete osetiti porast tog osećaja umora i težine.

Ocenite stepen nelagodnosti. Verovatno ćete moći sami da procenite da li je taj osećaj koji se javio samo umor ili je u stavari u pitanju povreda. Kada aktiviramo mišiće, stvaramo mikro-suze u njima, kada se javi upala mišića to je znak da se mišić izgrađuje. Narednih par dana probajte da vežbate donje delove tela. Nakon toga nastavite uobičajeno.

Međutim, ako osetite oštar bol u perdelu gde se spajaju mišići i kosti u gornjem delu ramena ili u predelu lopatica i rebara na leđima, odmah stanite sa vežbanjem. Nemojte nastavljati na silu. Istegnite taj deo koliko možete, odmarajte i javite se lekaru što pre je to moguće. Ovi osećaji mogu biti posledica nekog cepanja mišića ili dislokcije kosti. Ako jedno rame vidljivo nije u ravni sa drugim ramenom, odmah se javite lekaru.

 

Leđa i kičma

Mišići na leđima su jedni od najvećih na telu. Isto kao i ramena, oni su aktivni tokom celog dana kako bi vas držali uspravno. Kada se umore mogu postati napeti i teški, jednom rečju kao da su se smanjili. Čini vam se kao da nemate više isti raspon pokreta? Pokušaj podizanja i najmanjeg tereta vam predstavlja napor? Najverovatnije se suočavate sa blagim bolom u mišićima i verovatno vam je potreban odmor ili masaža. Upotrebite roler da izmasirate leđa odozdo na gore. Možda će vam prijati da legnete nekoliko minuta na loptu za vežbanje kako biste smanjili napetost u mišićima. Ovo će vam sigurno pomoći da povratite kiseonik u vaše umorne ćelije i povratite snagu za poslednje napore kako biste završii svoj trening do kraja. Ukoliko osetite probadajuć bol koji seče, ili bilo kakav pritisak na kičmu – stanite.

Nekoliko minuta se istegnite koliko možete i proverite: koliki je raspon vasih pokreta? Možete li da stojite? Možete li da hodate? Možete li da se savijete bez bola? U ovom trenutku možda bi bilo pametno da odustanete od vežbanja, i ukoliko se bol nastavi da posetite lekara za stručno mišljenje. Vaša kičma i mišići koji je okružuju su veoma važni za funkcionisanje celog tela.

Nije vredno ugrožavati ih samo zarad dobrog izgleda.

Ručni zglobovi

Ručni zglobovi su vrlo nezgodne spojnice. Zbog toga što mogu da podnesu veliku težinu (više od polovine naše telesne težine u sklekovima i celu našu težinu u zgibovima) i zbog toga što im je potrebno pravilno obezbeđivanje kako bi obavljali posao kako treba, zglobovi su vrlo skloni povredama.

Skoro nikada ne bi trebalo da ignorišete bol u zglobovima i vežbate na silu. Ako tako radite može doći do uganuća, fraktura pa čak i do okoštavanja kostiju šake ili ruke. Kada osetite nelagodnost u zglobu za vreme treninga pametno bi bilo da promenite vežbu. Spustite laktove na dasku, uzmite par tegova da ojačate ruku, ili ih jednostavno istegnite oslanjajući se na zglob i pomerati se ka i od poda.

Ako vam ova promena vežbe bude od pomoći, možete da nastavite sa započetim treningom. Ako ne – obratite se lekaru kako biste se uverili da se ne dešava nešto ozbiljnije.

 

Probijanje sopstvenih ograničenja prilikom treninga može biti od izuzetne koristi za sportiste,ali ne u smislu ignorisanja i mogućeg pogoršanja nastale povrede. Obraćajte pažnju na ono što vam telo govori, i primetite kada bi bilo vreme da napravite pauzu.

Molimo vas da imate u vidu da ovaj članak nije zamena za profesionalne medicinske savete.

Ako imate hronične bolove u mišićima i zglobovima, pametno je da se javite lekaru ili klinici kako bi vam bila ukazana adekvatna medicinska nega.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.