Deset fitnes saveta koje morate praktikovati odmah


Navika je čudo!

Navika je čudo! I to je opštepoznata činjenica, a vrlo često je u relaciji sa zdravim životnim obrascima koje ponekad zaboravimo. ’’Građenje’’ dobro oblikovanog tela se ne dešava preko noći. Željena figura je i te kako moguća, međutim, veći izazov predstavlja put do nje. I u takvoj avanturi (ma koliko ona bila ponekad teška) treba i morate uživati. U nastavku teksta vam preporučujemo savete kojih se morate konstantno pridržavati kako biste došli do željene forme. Sa vašom FitPass karticom, do tog poduhvata je još lakše stići.

 

Ne postoji čarobno dugme koje će vam pomoći da odmah budete u fitnes formi

 

…jer ukoliko ste dovoljno uporni, posle određenog vremena ovaj proces vam postaje način života. Tako je i sa vežbanjem i pravilnom ishranom. Stoga:

 

#1 ’’Ovo je mali korak ka zdravom životu, a veliki za tebe kao vežbača’’

Počnite od malih koraka. I mikro vežbe se u svakom smislu računaju. Ne dozvolite sebi da se opustite, a da u svom ogledalu posmatrate osobu koja vam se ne sviđa. Jer je do vas. To znači da možete svakog dana (ali svakog) izdvojiti 10 minuta za najosnovnije vežbe. Ukoliko ne stižete da posetite teretanu, nabavite male rekvizite koji će vam olakšati taj proces: vijaču, bućice ili loptu za pilates.

#2 Planiranje je pola uspeha

I ovo zaista nije fraza. Zapišite! Šta vam je cilj? Izgubiti kilograme, oblikovati telo ili poraditi na kondiciji? Odredite vremenski period i grupu mišića na telu kojem ćete se posvetiti. Postoji već čuveni 28-dnevni plan izdržaja koji nije naporan, a daje rezultate. Dostupne su vam i aplikacije, kao i online materijali za usmeravanje ka vežbanju. A tu su uvek i treneri u sportskim objektima koji će vam pomoći u tom procesu.

#3 Poznavanje osnovnih vežbi je dovoljno za početak

Nadamo se da su vam u sećanju ostali časovi fizičkog i osnovne vežbe zagrevanja koje su zapravo i osnova za dalje treniranje. Koncentrisanje na bazične pokrete omogućava pripremu tela za bilo koji drugi, zahtevniji pokret.

#4 30 minuta je dovoljno

Pogrešno mišljenje je ono koje se odnosi na to da je optimalno provedeno vreme u teretani oko sat vremena. Ne. Za zagrevanje je sasvim dovoljno oko 10-tak minuta, dok za konkretnu vežbu isplanirajte ostatak vremena. Ukoliko ipak smatrate da to nije dovoljno, svakako se posvetite onoliko koliko mislite da je razumno za vaš organizam.

#5 Najbolja je ona vežba u kojoj uživate

Nisu svi takozvani ’’gym rat’’. Ukoliko se još niste odlučili koja vežba vam najviše prija (i koja vas istovremeno dovodi do željenih fitnes rezultata) – eksperimentišite. Danas koristite ketlbel, sutra sajlu, a prekosutra možda vožnju na biciklu. Možda boksing čas ili joga? Svakako pronađite nešto u čemu uživate i što vas opušta.

#6 Gubljenje kilograma je postepen i spor proces

Sigurno ste čuli da se mišići grade u kuhinji, što je apsolutno tačno! Pravilnom kombinacijom pravilne ishrane i konkretnog vežbanja, vremenom će dovesti do pravih rezultata. Kardio vas može putem pojačanog znojenja dovesti do gubljenja kilograma, ali vodite računa o tome koliko vode unosite u organizam i da li putem vežbanja tangirate željenu grupu mišića.

#7 Bilo koja fizička aktivnost će vas pokrenuti

30-dnevna šetnja, vožnja bicikla, plivanje, pa i kućni poslovi su nešto što se podrazumeva na vašem planu vežbanja. Takva vrsta kardia je u svakom segmentu zdravlja odlična za vas. Ne pronalazite izgovor za izbegavanje bilo kojeg vida fizičke aktivnosti.

#8 Izbalansirajte obroke

Ali ne zaboravite da je doručak najvažniji! Ne preterujte sa obimom, odnosno količinom hrane, ali nemojte se ni izgladnjivati. Naš savet jeste preporuka vašeg nutricioniste koji će vas uputiti u najbolji režim ishrane, ostajući na segmentu zdravih i kvalitetnih obroka.

#9 Joga je teža (i efektivnija) nego što to vi zaista mislite

Ukoliko želite da u svoje obrasce uključite i ovu veštinu, znajte da postoji preko 20 vrsta joge. Krenite od bazičnih pokreta i uskoro ćete osetiti benefite ove aktivnosti. Osim što utiče na vaš mentalni aspekt, ona predstavlja i niz usklađenih pokreta koji pokreću celo vaše telo. Probajte i uverite se u njenu delotvornost.

#10 Ne odustajte

Lako je reći, ali sprovoditi ovu frazu u delo je i te kako izazovno. Uvek će se isprečiti neka okolnost na koju ne možete uticati, ali ne zaboravite sebe i svoje potrebe. Čak iako ste ispali iz forme, krenite od početka – sastavite plan i postepeno se vratite na nivo na kojem ste bili. S razlogom su upornost i strpljenje najprivlačnije vrline u procesu treniranja, zar ne?


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.