Dobar imunitet je pola zdravlja! Evo i zašto!


Sezona virusa, a samim tim i prehlade i gripa može da traje tokom cele godine. Pripremite svoj organizam na vreme i ojačajte ga kako biste se odbranili od nastupajućih oboljenja. Izborite se zdravom hranom protiv prehlada uz pomoć prirodnih namirnica koje možete lako nabaviti i pripremiti. 

Oslabljen imunitet doprineće razvijanju prehlade. Nemojte čekati da vas virus sustigne, izborite se zdravom hranom protiv prehlada na vreme! Pročitajte koje namirnice će unaprediti zdravstveno stanje i očuvati ga tokom hladnih dana.

 

Šta je bitno zapamtiti?

 

Ne smete zaboraviti sebe, ustalite neku svoju rutinu i pronađite način da unapredite vaše zdravlje. Na spomen vitamina prva asocijacija jeste zdravlje i njihov neograničen unos u naš organizam. Međutim, postoje određene tvrdnje. Naime, vitamini kao organska jedinjenja koje naš organizam ne može da apsorbuje, već moraju da se unose kroz hranu. U nastavku se nalaze neke od najvažnijih sastojaka koje moramo unositi ne samo tokom hladnijeg perioda, već tokom cele godine:

Vitamin D

 

Ovo je vitamin koji je ključan u tome da održi vaš imuni sistem pod kontrolom, odnosno da ostane jak tokom perioda gripa i prehlada. Vitamin D je našem organizmu takođe potreban za regulisanje nivoa energije, da očuva srce, i potpomogne jačanje kostiju. Za razliku od drugih, vitamin D se proizvodi u organizmu pod uticajem direktnih sunčevih zraka, koji se uglavnom vezuju za letnji period, što znači da je tokom jesenjih i zimskih dana ovaj vitamin u deficitu. Nivo vitamina D možemo povećati ishranom. Najviše ga ima u žumancu, puterima, mleku i klicama. Istraživanja preporučuju da se od suplemenata uzima vitamin D3 koji je najsličniji prirodnom vitaminu D koji se aktivira u organizmu sunčanjem.

 

Vitamin A

 

Ovaj vitamin zapravo predstavlja skup nutrijenata koji čine takozvani retinoidi i karotenoidi (najznačanjiji je beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A). On je poznat kao jak antioksidans koji čuva imunitet, zdravlje i izgled vaše kože, štiti telo od infekcija i čuva zdravlje vaših očiju. Unosite ga kroz različito povrće i voće, počevši od sirove šargarepe, kelja, zelene salate, graška, kukuruza i sve omiljenije bundeve. Takođe, smokve, pomorandže, ananas, borovnice, maline su voćke koje se moraju naći na vašoj trpezi. Kao i za ostale vitamine, nemojte preterivati u njegovoj konzumaciji, pogotovo ako ih uzimate u vidu dodataka prehrani.

 

Grupa vitamina B

 

 

Ova celokupna skupina je odgovorna za funkcionisanje našeg organizma i imaju ulogu stvaranja energije neophodne baš za to funkcionisanje. U ovu grupu spadaju vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantontenska kiselina), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B7 (biotin), vitamin B9 (folna kiselina) i vitamin B12 (kobalamin). Najveća preporuka jeste uzimanje ovih kompleksa putem hrane i to: ribe, mleka, jaja, žitarica, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća, pirinča i pekarskog kvasca. Osim što čuva celokupan kardiovaskularni sistem, vitamin B ublažava simptome PMS-a i poboljšava pamćenje, pa se zato preporučuje studentskim generacijama i svima koji rade na pozicijama koje zahtevaju veliki mentalni i umni napor. Samo vodite računa da ih unosite svakodnevno, ali ne preterujte i ne unosite ih u količinama koje su veće od preporučenih na dnevnom nivou.

 

Vitamin E

 

Vitamin o kojem se malo zna, ali njegova svojstva po naše zdravstveno stanje je nemerljivo. Naime, za njega se odmah vezuje asocijacija na rešenje svih ”ženskih” bolesti, a posebno u oblasti dermatologije. U prirodnom stanju, putem ishrane možete ga naći u: biljnim uljima, grašku, piletini, ribi, džigerici, slatkom krompiru, suncokretovom semenu, kikirikiju, orasima, brašnu, jajima, mesu, zelenom povrću i cerealijama.

 

Vitamin C

 

Toliko prepoznatljiv jer direktno utiče na podizanje imuniteta, a značajni je čuvar vašeg respiratornog i kardiovaskularnog sistema kada na scenu stupe virusi i prehlade. Nazivaju ga još i najvažnijim vitaminom za vaše zdravlje. Važan je u procesu zarastanja rana i površnih povreda, čuva desni i zubnu gleđ, smanjuje stres, zajedno sa folnom kiselinom i grupom vitamina B učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca (a ona prenose kiseonik do naših pluća), smanjuje verovatnoću pojave karcinoma, pospešuje rad ostalih vitamina i hranljivih sastojaka, a naročito se preporučuje unos vitamina C pušačima. Na dnevnom nivou, preporučene doze za muškarce i žene jeste 75-90 mg, trudnice i dojilje 100 mg. Najbogatiji izvori vitamina C su voće i povrće: citrusna voća (pomorandže, limun, mandarine, grejp), višnje, ribizle, mango, ananas, papaja, kivi, šišak, kupus, krompir, lisnato povrće, paprika zeleno povrće.

 

Vitamin K

 

Ovaj vitamin ima izuzetno važnu ulogu u zgrušavanju krvi, pa posledično njegov nedostatak može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. On se prirodnim putem unosi hranom i to iz kupusa, spanaća, karfiola, prokelja, paradajza, graška, šargarepe, krompira, džigerice, jaja, a često se preporučuje i konzumacija koprive, bilo da je putem čaja ili kuvanog jela.

 


Recept za podizanje imuniteta:

 

Nikada nije na odmet recept koji će polako, ali uspešno doprineti povećanju vašeg imuniteta i zdravlju uopšte. Bake, nane i mame su nam prenele one male, ali značajne recepte koji su po jednostavni za pravljenje, a predstavljaju blagodet za vaš organizam. Evo jednog u nastavku.

Za ovaj napitak su vam neophodni:

* jedan đumbir srednje veličine

* dva limuna

* dve glavice (ne čena) belog luka

 

Sve sastojke oljuštiti, oprati i očistiti (limun oguliti do kraja). Sve izblendati kako biste dobili kašu. Zatim, u litar ipo vode sipati ovu smešu i do samog vrenja čekati (to jest kada krene da vri skinuti sa ringle). Procediti u flašu i sačekati da odstoji 24h. Kad odstoji, svako jutro barem pola sata pre jela popiti čašicu ovog napitka. Čuvati flašu na tamnom mestu.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.