Žene vs Muškarci u teretani


Kada je reč o vežbanju, muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere.

Naravno – svesni smo stereotipa – da su muškarci glasni, zainteresovani samo za izgradnju mase, dok je ženama jedino bitno da izgledaju dobro u ogledalu.

Da li stvarno važe ovi stereotipi?

Neke od njih, da…. dok su neki su od njih prenaglašeni, i to za oba pola.

Velika razlika je u motivaciji

Muškarci vole da vežbaju jer vole sport, zabavno im je, gledaju na to kao na takmičenje ili im je to jednostavno nešto što se podrazumeva. Međutim i oni vežbaju kako bi poboljšali fizički izgled – ali im je veći fokus na dobijanju mase.

U odnosu na njih, žene uglavnom vežbaju da bi izgledale dobro. Sa novim trendovima na Instagramu, gde nailaze na  slike modela i poznatih, žene sve više osećaju pritisak da tako izgledaju. 

 

Studija o rodnim razlikama u teretani, iz 2014. godine, je pokazala kako su se žene odlučivale za vežbanje kako bi smršale i povećale tonus mišića, mnogo više od muškaraca, dok su muškarci navodili kako treniraju radi uživanja, mnogo više nego žene.

 

Pojavljuju se razne studije koje su proučavale ovu temu, kao na primer istraživanje koledža St. John Fisher iz 2001. o polnim razlikama u fitnes motivaciji, gde je zazključak studije bio da oba pola treniraju kako bi poboljšali svoj fizički izgled i pojavu.

 

Sada imamo sve više žena koje rade na poboljšanju svojih rezultata u teretanu, kako bi postigle svoje standardne, a ne standardne društva. Više brinu o zdravom načinu života, da budu jake i pune energije koju dobijaju treniranjem, i ako to nekad nije lako postići, ali se isplati.

Gornji deo tela vs donji deo tela

„Muškarci obično više rade na svom gornjem delu“, kaže Hajden Frenks, član teretane u Houstonu. “Žene se više fokusiraju na donji deo tela.”

 

Ovu izjanu potkrepljuju i istraživanja. U jednoj studiji o razlikama u vežbanju između polova, L. Mealei (1997) praćenu sa studijom PK Jonason-a iz 2010. godine, muškarci su se zaista više usredsredili na to da izgledaju krupnije,  posvećujući se više gornjem delu tela, dok su se žene više fokusirale na gubitak kilograma, sa naglaskom na donji deo tela. Biološki, odnosno evolutivni razlog, kako su istraživači objasnili ovakvo ponašanje polova, je sama konkurencija koja vlada između polova u potrazi za partnerom.

Biološke razlike takođe mogu imati neke veze što muškarci i žene ciljaju različita područja na telu. Na primer, žene skladište masnoće u drugačijim regijama na telu u odnosu na muškarce. Žene imaju više masnog tkiva između mišića i kože, i veliki deo tih masti se najviše zadržava upravo u donjem delu tela – posebno na zadnjici, bokovima i butinama. Suprotno tome, muškarcima se masti zadržavaju više oko organa koji obuhvataju gornji deo tela. Zbog ovoga, u slučaju gojenja klasični ženski oblik tela je sličniji  „obliku kruške“ dok je kod muškaraca više „oblik jabuke“.

Žene su ljubaznije – možda i previše ljubazne

Kada je u pitanju teretana, jedno nedavno istraživanje je pokazalo da su žene sklone izbegavanju teretane kako ne bi zadirale u prostor i vreme koji smatraju muškim – prepuštajući u tom procesu, muškarcima ono što je ispravno i njihovo. 

 

Takođe su pojasnili, kako žene često razmišljaju da treba manje prostora da koriste, kako nikome ne bi smetale. Misle da nije u redu da pokažu autoritet kada je u pitanju oprema koja im treba, kako ne bi bile pogrešno shvaćene.

 

Muškarce je manje briga kako izgledaju

“Da li je moguće da muškarce ne zanima kako izgledaju dok vežbaju?” 

Istina je, muškarci zaista nisu toliko zabrinuti kako izgledaju dok vežbaju, za razliku od žena.

Žene misle da ih svi gledaju, pa brinu o svom izgledu u opremi za vežbanje ili o svom celulitu koji može da se vidi tokom vežbanja, što uopšte ne treba da bude da bude slučaj.

Druge razlike

Evo nekih drugih razlika koje smo pronašli. Da li smatrate da su istinite ili ne?

 

  • Žene pristupaju vežbanju mešajući kardio, trening snage i vežbe uma i fleksibilnosti kao što su joga ili tai chi. Takođe, verovatnije je da će se fokusirati na toniranje i fleksibilnost, dok se muškarci više okreću treningu snage i na povećanje mase.
  • Žene će pre zatražiti pomoć i obično bolje slušaju upustva koja dobiju, dok muškarci ne vole da izgledaju kao da ne znaju šta rade.
  • Žene vole da uključe vežbe koja zahteva plesni pokret ili drugi vid koordinacije tela; takve aktivnosti se smatraju isključivo ženskim.
  • Žene verovatnije više vole vežbanje u grupi, često, jer im se dopada socijalni aspekti vežbanja.
  • Žene češće manje vremena izdvajaju za vežbanje, navodeći kao razlog nedostatak vremena – često porodične obaveze. 
  • Muškarci će pre izabrati vežbe koje su čisto sportske.

Čak i da se pronalazite u nekim od ovih stereotipa, u FitPass sistemu imate izbor od preko 650 objekata, gde ćete sigurno naći disciplinu i objekat u kome će vam vežbanje biti prijatno.

Izvor: Scoopie


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.