10 saveta za aktivan život tokom jeseni


Koliko ste novogodišnjih noći uz neko penušavo piće obećavali sebi da ćete u narednoj godini krenuti u teretanu i dovesti svoje telo u bolju formu? I koliko puta ste prekršili tu odluku?

Trideset i prvog decembra je prekasno donositi ovakve odluke, kažu stručnjaci. Jesen je, s druge strane, idealno vreme za započinjanje plana vežbanja jer stvaramo na taj način dobru naviku koja nam traje i tokom zimskih praznika. Sa promenom godišnjeg doba dolazi i vreme za preispitivanje i ponovno pokretanje. Što je januar toliko poseban? Uostalom, roditelji školske dece smatraju septembar Novom godinom. 

Slede 10 načina za maksimalno iskorišćavanje jesenje sezone koja je pred nama:

 

Iskoristite vremenske prilike

 

Jesen može biti poslastica za sva čula: svež vazduh, branje jabuka, raznobojne krošnje i škripa lišća pod nogama… Baš ovi meseci su idealni za vežbanje bar kardio dela na otvorenom i uživanje u nižim temperaturama. Šetanje, planinarenje ili biciklizam su idealni u jesen. Otkrijte nove parkove i staze, bilo da hodate, džogirate, vozite bicikl ili rolere. Takođe isprobajte kajak ili kanu.

 

Razmišljajte izvan okvira

 

 

Oduvek ste želeli da se isprobate u plesu? Da krenete na kik boks? Penjete se na veštačku stenu? Pitajte bilo kog školarca, jesen je idealno vreme za to. S druge strane, mnogi časovi grupnih treninga u teretanama počinju upravo na jesen, pa se raspitajte šta bi vam odgovaralo. Jesen je savršeno vreme za učenje novih fizičkih veština jer sagorevate manje kalorija kad započinjete nešto novo. To znači da ćete do sledećeg leta i sezone kupaćih kostima sagorevati više kalorija jer ćete disciplinu usavršiti. 

 

Aktivno gledajte TV

 

 

Ukoliko ste jedni od onih koji nestrpljivo čekaju jesen i premijere svojih omiljenih TV serija, razmislite o optimalnom aktivnošću koju možete sprovoditi uporedo. Možete voziti sobni bicikl, aktivirati triceps tako što ćete se spuštati i podizati na ivici kauča, dizati tegove i još mnogo toga. Tokom reklama radite trbušnjake ili sklekove. 

 

Integrišite vežbu u svakodnevni život

 

 

Verovatno predloge već znate: parkirajte malo dalje, idite stepenicama, prošetajte na pauzi za ručak, a dodatne stavke potražite u našem nedavnom tekstu Kako da dodatno aktiviramo našu svakodnevnicu?

 

Podmladite se

 

 

Jesen je vreme za podmlađivanje uma, tela i duše. Idite na masažu nakon trčanja. Naučite da meditirate. Pohađajte kurs slikanja. Priuštite sebi, ne samo treniranje, već i druge aktivnosti koje poboljšavaju blagostanje. Na taj način ćete se osećati dobro, kako fizički, tako i mentalno, a takođe i emocionalno i duhovno.

 

Pravilo 30 dana

 

 

Potrebno je oko 4 nedelje kako bi se telo priviklo na promenu načina života. Upravo je to razlog zašto ljudi koji odustaju od plana treninga, rade to u najvećem broju slučajeva u tih prvih 30 dana. Ukoliko vam vremenski uslovi nisu idealni ili vam se spava, ipak nemojte odložiti trening. Bićete sami sebi zahvalni nakon jednog meseca jer ćete tad imati mnogo više volje i elana, a svakodnevne obaveze ćete obavljati lakše.

 

Posvećenost, pogodnost i doslednost

 

 

Posedovanje sve tri osobine će vas dovesti do uspešnog sprovođenja aktivnog načina života. 

Niko nema dovoljno vremena ni za šta, al posvećenost fitnes planu nas motiviše da ga ipak sprovodimo. Morate početi da planirate vežbanje, kao što planirate i sve ostalo. Započnite beleženjem u kalendar. 

Pogodnost znači izbor teretane u blizini kuće ili posla u čemu vam dosta može pomoći FitPass članarina. Takođe, treba i izabrati vreme kad u najvećem broju slučajeva nećete biti prekidani.

Na kraju, tu je doslednost. Bolje da vežbate 10 minuta svakog dana nego jednom mesečno dva sata.

 

Prihvatite ranije padanje mraka

 

 

Kardio aktivnosti u jesen su idealne da se sprovode napolju. Međutim, sve je kraći dan, pa mrak pada mnogo ranije, ali to nije razlog da odlažete vežbanje. Ukoliko se odlučujete za vožnju bicikla po mraku, nabavite svu neophodnu opremu.

 

 

 

Svaka sezona je specifična na svoj način i ima svoje prednosti i mane, ali mnogi stručnjaci ukazuju da je upravo jesen najbolja za pokretanje i aktiviranje.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.