10 sokova za jačanje imuniteta


Naš imuni sistem je non-stop aktivan, tražeći i uništavajući supstance koje ne pripadaju našem telu i boreći se protiv virusa i bakterija. Za sve ove procese, neophodna mu je zdrava doza vitamina i minerala kako bi bio na visokom nivou.

Zdravi sokovi, smutiji i napici od svežeg voća i povrća su idealni za unošenje dovoljne doze zdravih nutrijenata koji su neophodni našem imunom sistemu, a mi izdvajamo samo neke od njih:

 

Pomorandža, grejpfrut i ostali citrusi

 

Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C, a on sadrži antioksidanse koji štite ćelije od supstanci koje napadaju naš organizam. Manjak ovog vitamina može dovesti do sporijeg zaceljivanja rana, oslabljenog imunološkog odgovora i nemogućnosti borbe protiv infekcija.

I dalje ne postoji studija koja kazuje da unošenje vitamina C pomaže pri borbi sa koronom, ali se on intravenozno daje obolelima i pomaže pri izlečenju.

Nutritivne vrednosti: kalijum iz pomorandži, vitamin A iz pomorandži i grejpfruta, vitamin B6 i B9 i cink iz pomorandži, vitamin C iz svih citrusa.

 

Zelena jabuka, šargarepa i pomorandža

 

Ova kombinacija je idealna za naše telo u borbi protiv infekcija.

Jabuke i pomorandže imaju visok nivo vitamina C, dok vitamin A koji je jako bitan za imuni sistem, u formi beta karotena dolazi iz šargarepe.

Nutritivne vrednosti: kalijum, vitamin A i B6 iz šargarepe, B9 iz pomorandže, a vitamin C iz jabuke i pomorandže.

 

Cvekla, šargarepa, đumbir i jabuka

 

Ljudi koji imaju reumu mogu se osloniti na ovaj sok jer đumbir ima jako protivupalno dejstvo.

Nutritivne vrednosti: kalijum iz šargarepe, cvekle i jabuke, vitamin A iz šargarepe i cvekle, vitamin B6 iz šargarepe, vitamin B9 iz cvekle, vitamin C iz jabuke.

 

Paradajz

 

Najbolji način da znamo da je sok od paradajza svež je da ga napravimo sami. Jednostavni recepti su nam lako dostupni i uključuju samo par sastojaka. Ne moraju podrazumevati blender ili sokovnik.

Paradajz je bogat vitaminom B9 i smanjuje rizik od infekcija. Takođe, obezbeđuje skromne antiupalne količine magnezijuma.

Nutritivne vrednosti: magnezijum, kalijum, vitamini A, B6, B9, C i K 

 

Kelj, paradajz i celer

 

Kelj je osnovni sastojak mnogih zelenih sokova, a ovoj kombinaciji možemo dodati i malo rena od kojeg telo ima antiupalnu korist.

Nutritivne vrednosti: magnezijum, kalijum, vitamini B6, B9 i K iz paradajza, vitamin A i C iz kelja i paradajza, mangan iz kelja.

 

 

 

Jagode, kivi, banane, pomorandže, ovsene pahuljice i mleko

 

Jagode i kivi su još jedna zdrava opcija koju možemo za napitak bogatim vitaminom C. Budući da nam je potrebno oko 4 šolje jagoda da napravimo 1 šolju soka, možda je bolje da to voće pomešamo u smuti, a ne u sok.

Ovaj recept uključuje obrano mleko. Mleko je dobar izvor proteina i vitamina D, do kog je jako teško doći isključivo sokovima od voća i povrća.

Mnogim ljudima nedostaje vitamin D koji se uglavnom najlakše dobijamo uz pomoć sunca i u nešto manjim količinama kroz namirnice. Zdravi nivoi vitamina D postignuti sunčevom svetlošću, dijetom ili dodacima, smanjuju rizik od respiratornih infekcija poput upale pluća ili gripa.

Nedavna istraživanja ukazala su na vezu između nedostatka vitamina D i težine infekcije. I dalje nemamo jasne veze koje bi ukazale na ovu tvrdnju i neophodna su klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ima isti efekat i na SARS-CoV-2, odnosno novi koronavirus.

Za dodatno pojačanje, zamenite mleko za nekoliko kašika grčkog jogurta bogatog probioticima. Uzimanje probiotika može pomoći ćelijama da održavaju antimikrobnu barijeru. Probiotici se obično nalaze u suplementima i fermentiranim namirnicama.

Nutritivne vrednosti: kalcijum iz obranog mleka, mangan iz jagode i ovsenih pahuljica, fosfor iz ovsa, kalijum iz jagoda, banana i pomorandže, vitamin B1 iz ovsenih pahuljica, vitamin B6 iz banane, vitamin B9 iz jagode i pomorandže, vitamin B12 iz obranog mleka, vitamin C iz jagoda, kivija i pomorandže, vitamin D iz obranog mleka, vitamin K iz kivija, cink iz obranog mleka.

 

Jagode, pomorandže, mango, šargarepa i bademovo mleko

 

Smuti od manga i jagode je zdrav način da udovoljite svojoj žudnji za obilnim doručkom. Ovaj recept koristi malo smrznutog voća koje sadrži isti nutritivni dodatak kao i sveže voće.

Takođe se možete odlučiti za upotrebu svežeg voća ako ih imate pri ruci.

Vitamin E iz manga i bademovog mleka dodaje dodatne antioksidativne prednosti za poboljšanje imunološkog sistema, posebno kod starijih odraslih osoba.

Nutritivne vrednosti: kalcijum iz bademovog mleka, mangan iz jagoda, kalijum iz jagoda, vitamin A iz manga i šargarepe, vitamin B6 iz manga, vitamin B9 iz jagoda i manga, vitamin C iz jagoda, manga i pomorandže, vitamin D iz bademovog mleka, vitamin E manga i bademovog mleka.

 

Lubenica sa mentom

 

Ne samo da je lubenica bogata vitaminom C i argininom (koji može ojačati naš imuni sistem), već može da pomogne u ublažavanju bolova u mišićima. Bol u mišićima je čest simptom gripa, posebno kod starijih odraslih osoba.

Sadržaj teške vode olakšava njeno ceđenje (i imate utisak da niste bacili previše).

Možete da pomešate sok lubenice sa drugim običnim voćnim sokovima, poput jabuke ili pomorandže, a koji možda nemaju toliko vitamina A.

Nutritivna vrednost: arginin, citrulin, magnezijum, vitamin A i C iz lubenice.

 

Bundevino seme

 

Mnogi recepti za sok od bundeve koje možemo da nađemo na Internetu, uključuju mnogo dodatih šećera ili zahtevaju kupljeni sok od jabuke.

Zbog toga smo odlučili da umesto toga, uključimo mleko od bundevinog semena. To je jedan od najsvežijih, najprirodnijih recepata dostupnih na Internetu. Odlična je podloga i za voćni smuti.

Dodatne zdravstvene koristi je takođe teško zanemariti. Ne samo da će ovo mleko ojačati vaš imuni sistem, već će takođe pomoći vašem: zdravlju kostiju, simptomima menopauze, kao što su pogoršanje nivoa holesterola, kosi i koži, mentalnom zdravlju, zdravlju prostate.

Semenke bundeve su sjajan izvor cinka. Cink je čest sastojak mnogih lekova protiv prehlade zbog pozitivnog dejstva, kako na upale, tako i na imuni sistem.

Australijski istraživači gledaju na intravenski cink kao lek za respiratorne probleme povezane sa COVID-19.

Takođe, trenutno je u nastajanju jedno američko kliničko ispitivanje koje istražuje efekat cinka (u kombinaciji sa drugim terapijama) na sprečavanje infekcije SARS-CoV-2.

Nutritivna vrednost: magnezijum, mangan i cink iz semenki bundeve.

 

Zelena jabuka, zelena salata, celer, limun, krastavac i kelj

 

Zeleni sok na bazi povrća je izvor hranljivih sastojaka koji potpomažu snažan imuni sistem.

U ovakav sok ubacite i šaku peršuna ili spanaća i dobićete dodatne vitamine A, C i K.

Nutritivna vrednost: gvožđe iz kelja, mangan iz kelja, kalijum iz kelja, vitamin A od kelja i celera, vitamin B9 iz celera, vitamin C iz kelja i limun, vitamin K iz krastavca i celera.

 


Ukoliko neophodne nutrijente ne možete uneti isključivo hranom, potrebno je suplementacijom nadomestiti manjak vitamina i minerala. Među našim partnerima na FitPass klubu možete naći prodavnice u kojima ove suplemente možete kupiti sa dodatnim popustima.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.