10 važnih razloga za redovno istezanje


Trening fleksibilnosti je jako bitna ali često i zanemarena komponenta fitnesa. Brojne studije dokazuju kako kratkoročne tako i dugoročne benefite istezanja. Razloga za ovaj tip treninga ne manjka, a mi vam danas donosimo 10 najvažnijih:

 

1. Smanjenje stresa

 

Hronični stres može proizvesti brojne neželjene reakcije u telu uključujući pojačan osećaj anksioznosti, umora i napetosti. Pokazalo se da redovno istezanje smanjuje mentalnu napetost i ako se ukombinuje sa tehnikama disanja, može dugoročno dovesti do smanjenja anksioznosti, pa čak i depresije.

 

2. Smanjenje bola i ukočenosti

 

Prekomerna mišićna napetost može povećati nelagodu u celom telu. Međutim, studije pokazuju da redovno istezanje pomaže pri smanjenju ukočenosti, smanjenju nivoa bola (posebno kod osoba sa horničnim problemima u vratu ili donjem delu kičme), a može smanjiti i grčeve u mišićima. 

 

3. Poboljšava zdravlje

 

Redovno primenjivanje vežbi istezanja može pomoći u smanjivanju krvnog pritiska, brzine otkucaja srca, brzine disanja. Joga je odlična u ovom segmentu.

 

4. Povećavanje pokretljivosti

 

Vežbe istezanja blagotvorno utiču na pokretljivost zglobova, odnosno iskorišćenje maksimalnog potencijala ovih delova tela. To se najbolje vidi kod kukova i ramena.

 

 

 

5. Poboljšanje funkcije mišića

 

Loše držanje, često sedenje i ponavljajući obrasci kretanja dovode do hronične napetosti u mišićima, onda do njihove zategnutosti i uvijenosti, pa postaju manje snažni i nedovoljno funkcionalni. Redovno istezanje pomaže i u ovom segmentu. Poboljšava mišićnu funkciju i doprinosi mogućnosti boljeg reagovanja na stresove koji se dešavaju usled različitih vrsta pokreta i aktivnosti.

 

6. Smanjivanje rizika od povrede

 

Iako nemamo zvanične dokaze, postoje obećavajući nalazi u vezi uloge koju istezanje može da ima u pomaganju da se smanji rizik od povrede. Dinamično istezanje se često koristi kao deo zagrevanja kako bi se povećala telesna temperatura tela i telo pripremilo za trening koji sledi. Kao rezultat, istezanje se smatra prevencijom povreda, jer hladni mišići i tetive u telu imaju veću verovatnoću naprezanja ili istegnuća.

 

7. Poboljšanje performansi

 

Kada se istezanje uvede u trening kako bi se zaokružila fitnes rutina, uz redovne treninge fleksibilnosti, koji uključuju dinamično istezanje, može nam pomoći u povećanju okretnosti, snage, brzine i mišićne snage.

 

8. Poboljšanje protoka krvi i cirkulacije

 

Redovni treninzi fleksibilnosti mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi i cirkulacije zbog poboljšanja transporta krvi bogate kiseonikom i hranljivim materijama.

 

9. Smanjivanje povreda zglobova

 

Kada mišići postanu hronično zategnuti i napeti, suprotstavljeni mišići slabe, što stvara nepotrebno habanje raznih zglobova u telu. Redovno istezanje pomaže da se osigura da mišići sa svake strane zgloba održavaju jednak stepen izvlačenja tako da se zglob može slobodno i efikasno kretati u svim pravcima, omogućavajući optimalno kretanje i manje stresa na telu.

 

10. Poboljšavanje kvaliteta života

 

Iako postoje fiziološke promene koje se javljaju kako starimo, redovnim istezanjem i izvođenjem vežbi koje uključuju veliki broj pokreta, možemo poboljšati fleksibilnost u bilo kojoj životnoj dobi i tako povećati dugovečnost i opšti kvalitet života.

 

Sa FitPass članarinom možete trenitari u specijalizovanim objektima i sa stručnim trenerima koji se bave isključivo ovom vrstom vežbi, ali takođe, i u ostalih 650 objekata, osoblje je na raspolaganju da vam pruži idealan savet vezan za istezanje.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.