Top 10 fitnes namirnica


Često se desi da posle treninga osetimo veliki umor, pogotovo ako je već tome prethodio težak i naporan dan. Osim dobrog sna i redovne hidtratacije, veoma je važno koju hranu unosimo u naš organizam posle sportske aktivnosti. Otkrivamo 10 namirnica kojih pomažu vašem telu da izvuče maksimum i vrati snagu nakon treninga.

1. Mleko

milk

Sveže mleko je bogato kalcijumom i fosforom, pa kroz jednu popijenu šolju naš organizam dobija čak 30 procenata preporučene dnevne doze ovih mineral.

Jedna topla šolja mleka pred spavanje nam omogućava miran san.

Čokoladno mleko je takodje omiljeno među sportistima. Možda zvuči nelogično i nezdravo, ali ono sadrži kombinaciju dva glavna sastojka koja su vam potrebna nakon vežbanja: ugljeni hidrati-daju energiju, i proteini-obnavljaju mišiće.

Takođe voćni šejkovi su idealna alternativa i možete ih pripremati sami po svom ukusu.

Evo nekoliko recepata za pripremu sjajnih šejkova.

2. Sušeno voće

suseno-voceObogaćeno je prirodnim šećerom i služe za podizanje energije. Sušena kajsija, suvo groždje,mango….odličan su izvor ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i minerala

Sušeno voće je idealno konzumirati pre treninga kako bi vam dalo energiju. Preporučuje se i osobama koje trče maratone, da se na svakih sat vremena pojede nekoliko komada sušenog voća po želji.

Ovde pogledajte ideje za pripremu zdravih poslastica uz pomoć sušenog voća.

 

3. Zeleno povrće

Zeleno-povrćeKupus, kelj, brokoli, spanać kao i ostalo zeleno povrće, predstavljaju najbolji izvor kalcijuma, antioksidanasa, vitamina, minerala. Pomaže u poboljšanju varenja. Zeleno povrće ima veoma malo kalorija i sadrži vlakna koja su od značaja u ishrani sportiste.

Zeleno povrće je moguće pripremati na bezbroj načina. Najbolja je preporuka da se jede sveže koliko god je to moguće, uz minimalnu termičku obradu. U kombinaciji sa kvalitetnim izvorom proteina predstavljaće savršeno zdrav obrok.

Predlog za prpremanje zelenog povrća u ishrani:

4. Sladak krompir

slatki-krompirZa sve ljubitelje krompira ovo je mnogo zdravije rešenje. Sličnog su sastava, ali sladak krompir sadrži mnogo više proteina,vitamina i minerala. Odličan je izvor beta-karotena, vlakana i vitamina C. Ne sadrži masti a šećer je prisutan u veoma malim količinama. Takođe, predstavlja izuzetnu energetsku namirnicu koja sadrži minimalni procent glutena.

Može se pripremati raznoliko i gotovo isto kao i običan krompir. Evo nekoliko primera:

 

5. Paradajz

ParadajzPrema najnovijim istraživanjima paradajz je namirnica koju trebamo uvrstiti u nasu svakodnevnu ishranu zbog visoke količine vitamina C koji sadži. Takođe predstavlja dobar izvor vitamina iz grupe B. Blagotvorno utiče na srce i krvotok, pa je stoga vrlo preporučljiv svima koji puno treniraju.

Paradajz vam moze pomoći ako ste na režimu ishrane za smanjenje telesne težine, zahvaljujući tome što sadrži leptin, protein koji pomaže ubrzavanje metabolizma.

 

 

Ovo su neki od naših omiljenih predloga za pripremanje paradajza:

 

6. Banane

bananeBanane su prirodni izvor proteina i energije. Sadrže tri prirodna šećera pa mogu poslužiti i kao vid poslastice kada vam je potrebna energija. Pre svega mogu poslužiti kao“brzinski obrok“ koji uvek možete nositi sa sobom.

Banane su stvarno pogodne za sve one koji vole fitnes i koji treniraju. Takođe, sprečavaju grčeve u mišićima tokom vežbanja, a nakon vežbanja održavaju nivo šećera u organizmu,tako da ih možete konzumireti pre,za vreme,i posle treninga.

Dobre kombinacije za podsticanje energije:

Smoothie od banane

 

 

7. Brazilski orasi

Brazilski-orah (1)Poznato je da je koštunjavo voće veoma zdravo u ishrani i bogato vitaminima i mineralima, ali brazilski orah posebno je prirodni izvor selena i nutritijenata koji nam pomažu da održimo naš imuno sistem zdravim. Njegovi sastojci nam daju snagu i energiju, a posebno je zanimljivo da sadrži veliku količinu “dobrih masti” koji mogu pomoći da snizimo nivo holesterola u krvi.

Kada mnogo vežbate povećava se potreba za hranom, tako da brazilski orah može bitii dobra užina, jel će vam pružiti energiju više od ostalog koštnjavog voća.

Predlog za konzumiranje:

8. Borovnice

1-borovniceVeoma je preporučljivo uvrstiti borovnice u svoju ishranu, zato što su bogate antioksidansima koji nam štite krvotok, obnavljaju ćelije i usporavaju starenje organizma. Spada u niskokalorično voće, što će značiti onima koji su na specijalnom režimu ishrane.

Saveti na koje ih sve načine možete konzumirati:

Dorucak u časi sa borovnicom

Smoothie sa borovnicama

9. Losos

lososNajpoznatije je da je ova namirnica bogata Omega3 masnom kiselinom koja poboljšava rad krvnog sistema, utiče na očuvanje moždanih ćelija, i pospešuje celokupan rad organizma.

Pored toga, losos je izvrstan izbor ako želite da se hranite zdravo i u organizam unosite proteine, posedno nakon vežbanja.

Naši provereni predlozi:

10. Kakao

kakaoPrednosti su da je kako vrlo hranljiv, prepun nutritijentima, aminokiselinama i magnezijumom. Podiže nivo energije i utiče na nervni sistem. Koristi se u ishrani prilikom velikih napora.

Posle treninga možete sebi dozvoliti da pojedete tamnu čokoladu, zato što kakao osim što podiže nivo energije, pomaže organizmu prilikom osećaja umora i scrpljenosti.

Najslađi recepti:

 

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.