Kako sprečiti prehladu za samo 24h!

Čim dođu prvi znaci prehlade, svako od nas se zavlači u krevet, pokriva preko glave, kuva čajeve i moli se – samo da prođe!
Često nam sam odmor i čajevi neće pomoći, pa nas čekaju dani, možda i nedelje povišenih telesnih temperatura, kijanja, kašljanja, malaksalosti i bola u celom telu.

Ukoliko želite da zaustavite prehladu na vreme, poslušajte naše savete i primenite ih odmah nakon prvog kašlja ili kijanja. Za samo 24h ćete ukloniti simptome i sprečiti prehladu koja bi mogla trajati danima.

7h Uskočite pod vreo tušCorner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editor


Ukoliko se probudite sa kijavicom i bolovima u celom telu, znamo da je najteže ustati iz kreveta i otići pod tuš. Ali nakon što završite svoju kupku, bićete zahvalni sebi, a i nama!

Vrela voda će napraviti paru, koja će vam pomoći da ublažite ukočenost i bolove koje imate, a vlažnost vazduha će vam “otvoriti” i očistiti sinuse i ukloniti sluz.
Nakon tuširanja lakše ćete disati, a i bolovi će biti smanjeni.
Ne zaboravite da se dobro osušite i ugrejete nakon izlaska iz kade!

8h Uzmite dve kašičice sirupa od zove

Sirup možete naći u prodavnicama zdrave hrane, napravljenog od zove – koja ima antivirusno dejstvo i jača imuni sistem. Uzimajte po 2 kašičice sirupa do tri puta dnevno kako bi smanjili intenzitet i trajanje prehlade ili grupa.
Ovo takođe možete raditi i kao preventivu ukoliko provodite većinu vremena u zatvorenom prostoru ili radite sa ljudima u sezoni virusa.


9h Preskočite pahuljice i kafu – doručkujte jaja i čaj!

Corner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editorJaja su gotovo potpuni protein – sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija. Dodajte i vruć čaj pomešan sa limunom ili medom.

Med ima bolje dejstvo nego sirup za kašalj ukoliko vas boli ili imate osećaj grebanja u grlu jer ga oblaže i umiruje otečenost.

12:30h  Dodajte svojoj vitaminskoj salati malo leblebija i bundevinog semena

Leblebije i bundevino seme su dobri izvori cinka – hranljive materije koje pomažu vašem telu da se izbori sa infekcijom, a i deluju protivupalno! Istraživanja pokazuju da uzimanje cinka u prvih 24h prehlade pomaže i skraćuje trajanje i intenzitet prehlade.
Alternativno – kupite u apoteci cink tablete i piti ih dva puta dnevno dok prehlada ne prođe.

Corner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editor

14h pijte dosta tečnosti


Hidratacija je ključna stvar
ukoliko se borite sa prehladom!

Sama dehidratacija izaziva povišenu temperaturu, a dok se organizam bori sa infekcijom on crpi vodu iz celog tela – što vam je veća telesna temperatura primetićete da vam su vam usta, koža, nokti, kosa suvlji.

Unosite dosta tečnosti u vidu vode, vrućih čajeva i supa kako bi pomogli svom organizmu da se izbori sa gripom. Tečnost će, takođe, pomoći da isperete i izbacite sluz iz nosa i grla.

15h Vreme je za šetnju.

Jedna od najpametnijih, ali i najtežih stvari koju bi trebalo da uradite kada ste bolesni je da izađete u šetnju. Nije potrebno puno i svakako se ne smete preforsirati, 20 minuta lagane šetnje oko vašeg kraja će biti sasvim dovoljno.
Šetnjom ćete podići energiju i takav srednji intenzitet vežbanja će vam pomoći da podignete puls i dišete dublje, čime ćete otvoriti sinuse i disajne puteve. Povećaćete i količinu korisnih bakterija u crevima koji će vam pomoći u podizanju imunog sistema.


18:30h Vruća pileća supa puna povrća

Corner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editor
Setite se detinjstva i ukusnih domaćih supa kojima su vas hranile vaše bake ili mame. Nije to bilo bez razloga!


Meso i povrće iz supa pune su hranljivih materija koje će vam pomoći da suzbijete viruse i bakterije, a toplota supe će vam otvoriti disajne puteve. Ukoliko niste u stanju da kuvate supu, napravite one iz kesice ili kockice. Ne zaboravite, one nisu hranljive koliko i domaće supe, ali će vam svakako pomoći!

21h Očistite nos i grlo

Sluz koja se ne izbaci na vreme, pogotovo pred spavanje, može u toku noći da se gomila i izazove infekciju i upalu. Koristite inhalatore namenjene upravo za to koje možete kupiti u apoteci, ili skuvajte čaj od nane i nad njim udišite paru.

22h Lezite ranije!

Ukoliko se borite sa prehladom, zaboravite na sve serije i filmove koje inače gledate do jutarnjih časova. Vašem telu je potrebno minimum sedam sati kvalitetnog sna kako bi se izborio sa prehladom. Što duže budete spavali, pre ćete ozdraviti – jer se naše telo leči samo od sebe, a to najbolje radi dok spavamo i odmaramo se.

Ukoliko ne možete da spavate usled zapušenog nosa, dodajte još jedan jastuk i namestite se u polu-uspravan položaj. Time olakšavate dotok vazduha i nećete se buditi tokom noći.

Corner Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/corner-editor

0 thoughts on “Kako sprečiti prehladu za samo 24h!

Leave a Reply

Your email address will not be published.