Idealni smoothie recepti za mršavljenje koje morate odmah probati


Da li ste i u kojoj meri pristalica zdravog života? Da li ste svesni koje sve namirnice unosite kroz ishranu? Da li uspevate da vaše obroke svedete na optimalan nivo po pitanju količine i obima kalorija? Ukoliko na sva ova pitanja nemate još uvek tačne odgovore, onda su promene neminovne. Ako ste zaista rešili da svoju ishranu konačno dovedete u red, FitPass podrška je važna kada je reč o ovakvim odlukama. U nastavku slede recepti jedne od omiljenih slatkih, zdravih poslastica. Uživajte!

 

Zašto Smoothie?

 

Smoothie (srp. smuti) sa pravom zaslužuje epitet poslastice. Ovaj već sada prepoznatljiv delikates je odavno deo svačijeg obroka, ili deo obroka onih koji redovno brinu o svom zdravstvenom stanju. Kada bi se njegov originalni naziv preneo, značio bi zapravo glatko ili kremasto zadovoljstvo. Sa akcentom na zdravo. Smuti je preukusan napitak koji se pravi od voća i povrća kao osnovom i dodatkom ostalih namirnica. Obično se kao baza koriste jogurt, odnosno smrznuti jogurt kada nastupe vrele, tropske vrućine. Dodajte vama omiljeno voće i povrće i eto obroka koji predstavlja malu riznicu vitamina. Danas su smoothie recepti nezamenljivi u svačijem jelovniku, a s obzirom na to koliko raznovrsnih namirnica postoji, one su must have u ovim neobičnim zadovoljstvima.

 

Zdravi smoothie recept

 

Pretpostavka za svaki smuti obrok jeste da je on zdrav. To uključuje ispravne i zdrave namirnice s obzirom na njihovu energetsku, vitaminsku i kalorijsku vrednost. A to takođe podrazumeva i sastojke koji su vam poznati, dostupni i sa kojima nećete gubiti vreme u njihovoj pripremi. Često smutije nazivaju i frapeima, s tim što razlika između njih jeste ta što u smutije ide celo voće i povrće, dok se u frapeima koriste mleko i voćni sokovi, pa su oni kao takvi u tečnom stanju. Bez obzira kako se zovu, bitno je da takav napitak bude zdrav, ukusan i baš po vašoj meri. Voće koje se smatra jednim od najzdravijih i dostupnih tokom cele godine jeste kivi. Konkretno u smutijima, ovaj obrok može da bude dostupan u vidu doručka, užine i blage večere. Preporučuje se da na dnevnom nivou pojedete do dva kivija, s obzirom na količinu zdravih sastojaka koje ima. Ova vitaminska bomba jača imunitet, redovnom upotrebom rešava respiratorne tegobe, a u kombinaciji sa jogurtom rešava hronične probavne probleme. Dovoljno je da svakog jutra izmiksate šolju jogurta, dva kivija, jednu bananu i kašičicu meda. Već posle par dana, osetićete se zdravije, lakše i raspoloženije, jer pored očiglednih pozitivnih dejstava, kivi utiče na smanjenje stresa u vašim svakodnevnim obavezama i stanjima.

 

Smoothie za doručak

 

Smuti još nazivaju i užinom iz blendera. Dovoljno je da ovu korisnu spravu izvadite iz vaše kuhinjske ostave i krenete da se igrate sa zdravim namirnicama. Nutricionisti širom sveta preporučuju da svako voće kao takvo ne cedite, već da ga koristite u gotovom stanju jer se tako neće izgubiti većina vlakana i energetskih sastojaka. Pogotovo, što se smutiji preporučuju deci i svima koji inače nisu ljubitelji voća i povrća. Za doručak je ovaj obrok sasvim dovoljan po svim kriterijumima. Jedan od omiljenih recepata jeste onaj koji uključuje bilo koje bobičasto i šumsko voće (jagode, višnje, maline, kupine ili borovnice), malo ovsenih pahuljica, dve šolje jogurta, malo meda i po želji šaka badema ili oraha. Sve to umutite, pospite na primer kokosom i uživajte u hranljivom obroku. Trenutno, posmatrano sezonski – jagode su idealne za svaku priliku. Pazite da ne koristite fabrički šećer, već umesto njega možete trošiti vanilin šećer, steviju ili med.

 

Smoothie recept sa bananom

 

Banana je, takođe, vitaminsko-energetska bomba prepoznatljiva zbog svojih elemenata koji hrane mozak i kardiovaskularni sistem. Jedna je od najzdravijih namirnica koja se svakodnevno koristi u ishrani, a zbog toga je i čest sastojak smutija. Za dve osobe isecite dve banane, operite šaku borovnica (ili drugog bobičastog voća), pripremite šolju nemasnog jogurta, dodajte jednu kašičicu meda i po želji žitarice i aromatične začine (vanila, lavanda). Sve to umutite u blenderu, a na kraju mućenja za veći užitak dodajte dve kocke leda. Prilično ukusno, zar ne?

 

Detox smoothie recept

 

Ukoliko ste u procesu mršavljenja i podhitno želite da svoje telo oslobodite toksina, detoks smutiji su idealna rešenja za vas. Odredite sebi koliko na nedeljnom ili mesečnom nivou želite da unosite ovu vrstu napitka i isplanirajte da svaki od ovih bude različit, ukusan i kvalitetan. Najpopularniji detoks smuti je takozvani zeleni, koji uključuje svo zeleno voće i povrće. To podrazumeva krastavce, spanać, brokoli, praziluk, zelenu salatu, avokado, kao i sve ono koje dopunjuje njih poput pomorandže, banane i đumbira. Jedan od preporučenih detoksa jeste onaj koji uključuje: mešanje isečenog krastavca, avokada i zelene salate, a kasnije i dodavanje banana i pomorandže. Sve to prelijte nemasnim jogurtom, a po želji možete dodati neko koštuničavo voće i kašičicu meda. Postoje i drugi detoks smutiji, poput crvenog (kombinacija paradajza, paprike, cvekle ili šargarepe) i žutog (kombinacija banane, žute paprike, limuna, đumbira). Uvek možete dodati semenke ili zdrave začine koji će svaki napitak učiniti preukusnim. Na vama je za koji ćete se odlučiti i da ostanete dosledni u nameri kako biste očistili vaš organizam od štetnih sastojaka.

 

Smoothie recepti za mršavljenje

 

Ovi napici su istovremeno i detoks smutiji. Samo je pitanje šta ćete od sastojaka koristiti, vodeći pritom računa o njihovoj količini i šta smete, a šta ne smete unositi u organizam. Jedan od omiljenih recepata uključuje maline koje su poznate kao niskokalorične, i pre svega ukusne voćke. Isecite ih (bez prethodnog ceđenja), dodajte semenke lana (koje dokazano smanjuju holesterol i štetne masti) i sipajte šolju nemasnog jogurta. Kada sve smutite, po ukusu dodajte steviju ili kašičicu meda i uživajte u svakom momentu. Drugi recept koji često preporučujemo jeste onaj sa nama omiljenom letnjom poslasticom – lubenicama. Dovoljno je da sitno isečete lubenicu, možete (a i ne morate) da dodate jogurt, sve to izmiksate i ohladite pre služenja. Ne možete da im odolite, zar ne?

 

Znamo da ovakvim popularnim i prevashodno zdravim šejkovima ne možete reći ne, jer su toliko omiljeni da mogu da zamene svaki štetan obrok i nezdravu hranu. Iskoristite lepo vreme i barem svaki dan pijte ove fantastične napitke, naravno u kombinaciji sa vodom koju morate da unosite u organizam. Ukoliko se dvoumite koji da pijete, u okviru FitPass sistema dostupne su usluge naših partnera koji svojim korisnicima prave izuzetno zdrave i ukusne smutije. Na vama je da odlučite u kojem ćete baš danas uživati i tako doprineti da se osećate dobro i zadovoljno. A to je najvažnije, zar ne?


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.