9 razloga zašto je bitno podsticanje aktivnog načina života kod zaposlenih


Činjenica je da je zapošljavanje ljudi relativno lako, ali njihovo zadržavanje je teži deo. Povećanje interesa zaposlenih kao i njihova produktivnost može se ogledati u negovanju aktivnog načina života i potenciranja istog.

 

Slede 9 razloga zašto bi trebalo da podstičete fitnes način života kod svojih zaposlenih:

 

Smanjuje izostajanje

 

 

Prvi i osnovni razlog zašto poslodavci ulažu u aktivan način života svojih zaposlenih je smanjenje izostanaka na poslu. Kompanije na ovaj način štede velike svote novca. Redovno vežbanje održava ljude zdravijima, pa su manje podložni uobičajenim bolestima i manje izostaju sa posla zbog toga.

 

Povećava zadovoljstvo poslom

 

 

Kada je zaposleni zadovoljan i zdrav, bolje spava i manje ima tegoba, raste stepen uvažavanja. Na ovu stavku utiče dosta faktora, ali je prihvatljiva pretpostavka da su ovakvi zaposleni energičniji, produktivniji i zadovoljniji svojim poslom.

 

Smanjuje stres

 

 

Nažalost, jedan od najčešćih uzroka izostanaka sa posla su stres i depresija, posebno ukoliko je radno okruženje pod pritiskom. Jedan od najčešćih razloga za odlazak u teretanu je upravo smanjenje stresa i gubitak kilograma. Nije iznenađujuće da su studije pokazale da radno vreme od 9 do 5, pet dana u nedelji izaziva veliku količinu stresa. Vežbanje ubrzava puls, poboljšava protok krvi i oslobađa nas stresa. Takođe, u telu proizvodi hormone koji pomažu u pravilnom funkcionisanju mozga što takođe smanjuje nivo stresa.

 

Smanjuje troškove zdravstvene zaštite

 

 

Zaposleni koji redovno idu u teretane i vežbaju, smanjuju rizik od oboljevanja te smanjuju i razloge za odlazak kod doktora. Ova stavka je važna firmama koji omogućavaju zdravstvenu zaštitu svojim zaposlenima.

 

Povećava moždani potencijal

 

 

Prema istraživanjima, treniranje pomaže u proizvodnji određenih hemikalija u mozgu koje su nam potrebne za obavljanje različitih funkcija kao što su memorija, rešavanje veće količine zadataka istovremeno i rešavanje problema.

 

Motivisani zaposleni

 

Redovno vežbanje dovodi do motivisanijih, srećnijih i energičnijih zaposlenih, a samim tim dovode do boljih ukupnih performansi. Jedno istraživanje je dokazalo uzročno-posledičnu vezu produktivnosti i sreće. Srećniji zaposleni je do 12% i produktivniji.

 

Bolji san

 

 

Spavanje je još jedan ključni faktor koji dovodi do srećnijeg, zdravijeg i produktivnijeg života. Razne studije kazuju da dobar san pomaže u odbijanju stresa, depresije i bolesti. Nekoliko studija dokazuju da teretana uzrokuje stabilizaciju sna. Ljudima koji pate od insomnije preporučuje se vežbanje umerenog intenziteta.

 

Zadržavanje zaposlenih

 

 

Zaposleni smatraju za jednu od najvećih pogodnosti rada u određenom poslovnom okruženju (mimo finansijskog primarnog motiva) upravo podsticaj za bavljenjem fizičkom aktivnošču, što je u našoj zemlji FitPass članarina

 

Tim bilding

 

 

Ukoliko se zaposlenima omogući pristup sportskim objektima, često se dešava da više članova tima ide u istu teretanu blizu radnog mesta. Na taj način jačaju se veze između zaposlenih, a takođe se dolazi do boljih rešenja poslovnih pitanja ako je okruženje drugačije od onog na poslu.

 

Mnoge firme su prepoznale ove prednosti i omogućile su svojim zaposlenima FitPass članarinu. Ukoliko i vi želite srećnije, produktivnije i zdravije zaposlene, dodatne informacije pročitajte OVDE.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.