Radite iz kancelarije? Evo kako da ostanete aktivni


Milioni ljudi širom sveta imaju kancelarijske poslove i veliki deo vremena provode sedeći. Međutim, celodnevno sedenje i nepomeranje tela može uticati ne samo na naše zdravlje već i na fokus na poslu. Ukoliko pokrenemo telo, ubrzaćemo i krv, povećaćemo nivo kiseonika u mozgu i na mnogo drugih načina imati koristi za organizam i psihu. 

Upravo je ovo razlog zašto treba uvrstiti vežbanje u svaki dan ili još bolje, učiniti ga delom svog radnog vremena. 

Pa da vidimo kako se možemo aktivirati i iz kancelarije:

 

Promenite način dolaska do posla

 

Prvi i verovatno najbolji savet za aktiviranje je da promenimo način dolaska do posla. Najverovatnije ne morate svaki dan da idete taksijem, kolima ili javnim prevozom. Nekad je moguće koristiti i bicikl. Ukoliko vam posao nije daleko, možete i prošetati do njega. Ukoliko je kod vas slučaj da vam je radno mesto udaljeno od kuće, možete stanicu, dve ranije sići i prošetati. Za one koji voze kola, parkirajte se malo dalje. I ne koristite lift, već stepenicama ubrzajte puls.

 

Ustanite

 

Čak iako sedimo na udobnoj i ergonomskoj stolici na poslu, ne bi trebalo da provedemo ceo dan sedeći. Proverite da li postoji mogućnost da bar neki deo dana provedete uspravno. U određenim firmama postoje visoki stolovi za zajednički rad, tako da je to idealno za ovaj savet. Ukoliko ovo nije slučaj kod vas, češće ustanite i prošetajte, svaki telefonski razgovor provodite uspravno, hodajući, a razgovor sa kolegama može biti povod za šetnju do njihovog radnog mesta, mesto pukog slanja mejla. 

 

Držite fitnes opremu u kancelariji

 

Ovaj savet se ne odnosi na prebacivanje trake za trčanje u kancelariju, ali postoji dosta opreme koju možete koristiti tokom radnog dana, poput traka otpora, a svakako će vas podsećati na trening koji bi trebalo nakon radnog vremena da odradite.

 

Pravite aktivne pauze

 

Mesto da se družite na zajedničkim pauzama sedeći i jedući, odlučite se za aktivnost. Možete iskoristiti to vreme za šetnju oko bloka, hodanje uz i niz stepenice ili lagano istezanje. Za intenzivniju pauzu, ponesite vijaču, pa pronađite zgodno mesto u obližnjem parku kako biste ubrzali puls.

 

Donesite pilates loptu

 

Koristite povremeno loptu za pilates kao odmor od stolice. Ne bi trebalo sasvim da je zamenite, ali smena na par sati je vrlo korisna. Kada čovek sedi na lopti, mora držati ispravljenu kičmu zbog balansa.

 

Redovno istezanje

 

Pošto puno sedimo, naš mišićno-skeletni sistem može postati prenapregnut i napet. Upravo je ovo razlog zašto bi trebalo da se svaki dan rastežemo. Dva ključna dela tela na koja u ovom smislu morate obratiti pažnju su leđa i gluteus. 

Joga poza “pas na dole” je idealna za istezanje gluteusa, dok za istezanje leđa pročitajte detaljnije savete OVDE.

Takođe, jako je bitno da ne zaboravimo redovnu hidrataciju kao i dobro izbalansiranu ishranu.

FitPass omogućava specijalne pogodnosti za firme koje žele da ulože u zdravlje svojih zaposlenih, a više informacija pronađite na našem sajtu.

 

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.