Da li ste primetili da svako godišnje doba nosi sa sobom drugačije navike u ishrani?
Leto je vreme za “lakšu” i niskokaloričnu hranu. Zima je period praznika, obilja i toplih kuvanih jela, dok proleće karakteriše tropsko voće koje nas priprema za zdravo i fit leto.
Šta je to što čini jesen karakterističnim? Kuvana jela, tople supe, domaće pite, mirišljavi čajevi? Ili možda mandarine koje sprečavaju prehladu i pripremaju naš imuni sistem za hladne dane?
Kako bismo vam pružili adektavan odgovor, izdvojili smo 22 Top Namirnice za jesenje dane sa kratkim opisom svake. Nadamo se da ćete uspeti da osvežite vašu jesenju trpezu i uneste zdravu naviku među vaše ukućane.
Top Namirnice za Jesenje Dane
CIMET
MUŠKATNI ORAŠČIĆ
VANILA
LOVOROV LIST
ĐUMBIR
BELI LUK
ŽALFIJA
TIKVICE
KRUŠKE
MANDARINE
NAR
PROKELJ
KARFIOL
KESTEN
BLITVA
PRAZILUK
DUNJE
BRUSNICE
KUKURUZ ŠEĆERAC
SUPE I ČORBE
BROKOLI
OVAS I OVSENE PAHULJICE
-
CIMET
Cimet je u srednjem veku bio smatran elitnim začinom – i to sa razlogom! Prepun je mangana, vlakana, kalcijuma i gvožđa, što ga čini savršenim začinom za vaše obroke. Smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava insulinsku osetljivost, ubrzava metabolizam i na prirodan način suzbija apetit. Eksperimentišite sa cimetom i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju – palačinke sa jabukom i cimetom, cimet sa jogurtom, voćem ili sladoledom. -
MUŠKATNI ORAŠČIĆ
Muškatni oraščić potiče iz Indije – gde ima dugu tradiciju lečenja. Ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u lečenju infekcija usta i desni. Mleveni plod olakšava varenje, otklanja gasove i koristi se u lečenju unutrašnjih organa. Snižava nivo holesterola i masti u krvi, a preporučuje se i sportistima jer opušta mišiće, relakscira celo telo i ima umirujuće dejstvo. Oprezno sa doziranjem! Dnevni unos ne bi trebao biti preko 3gr jer može pokazati svoje negativne osobine – deluje psihoaktivno i može prouzrokovati uznemirenost, ankcioznost, čak i blage halucinacije, pa se ne preporučuje osobama sa psihičkim disbalansom. -
VANILA
Ovaj prirodni začin može vam pomoći da smanjite svakodnevni unos sećera. Dodajte samo kap vanile vašoj kafi ili šejku i na prirodan način ih zasladite. Dokazano je da konzumiranjem vanile je smanjena potreba za unosom čokolade i ostalih veštačkih šećera. -
LOVOROV LIST
Smanjeni dnevni unos natrijuma je bitan korak ka zdravoj ishrani i mršavljenju. Pokušajte da koristite biljke kao što je lovorov list kako biste doprineli ukusu supa, soseva i jela od mesa bez dodavanja suvišne soli. Dodajte list ili dva sledeći put kada budete kuvali supu ili sos za špagete i videćete razliku (ne zaboravite da uklonite lišće pre posluženja jela). -
ĐUMBIR
Djumbir je koren poreklom iz Indije, a danas se gaji i u Japanu, Zapadnoj i Južnoj Americi. U lekovite svrhe se koristi preko 5000 godina – sa razlogom. Može se koristiti svež ili u prahu (prethodno se osuši koren), ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, pomažeu lečenju mnogih bolesti – preko bronhitisa i bronhijalne astme, preko zapaljenja jetre i bubrega do artritisa. Na prirodan način poboljšava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regeneriše bolesno tkivo. Time dolazi do razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, organizam je ponovo zdrav, a čovek opet dolazi u stanje opuštenosti koje ga čine srećnim. -
BELI LUK
Beli luk sadrži jedinjenje alicilin koje ima antibakterijsko dejstvo, redukuje nezdrave masti i loš holesterol, a dokazano je i da preventivno sprečava razvoj malignih bolesti. Snažan miris belog luka stimuliše centar u mozgu koji je zadužen za apetit i smanjuje osećaj gladi. Sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, smeštenih najviše u njegovoj lukovici. Najviše ima eteričnih ulja, vitamina (A, B1, B2, C), minerala (kalijum, gvožđe, sumpor, jod…), kao i amino-kiselina koji su u koncentrovanom obliku, pa je beli luk lekovit i u minimalnim količinama. -
ŽALFIJA
Žalfija – ime koja na latinskom jeziku znači da je lekovita i spasonosna. Smatra se jednim od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. U narodnoj medicini koristi se za lečenje upala creva, žuludca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva. Listovi žalfije bogati su ugljenim hidratima, celulozom, taninima i belančevinama. Sadrže gvožđe, kalijum, a posebno je bogata vitaminom A. Najvažniji sastojak žalfije je etarsko ulje. -
TIKVICE
Tikvice, uključujući i bundeve i tikve, dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama. U zavisnosti od tipa mogu biti korišćete u raznim jesenjim receptima i jelima (samo budite sigurni koji tip tikve imate – mnoge nisu jestive). Tikvice su bogate vitaminom C i kalijumom. Imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata, a bogate su vodom, što ih čini niskokaloričnim, zdravim namirnicama. -
KRUŠKE
Medicina je davno prepoznala lekovita svojstva kruške. Sveže kruške i kompot od krušaka doprinose čišćenju creva. To je zasluga pektina, otuda i činjenica da se kašice od krušaka koriste za ishranu dojenčadi. Još jedan od razloga zbog kojeg treba forsirati kašice od krušaka je što ovo voće veoma retko izaziva alergije. Antioksidanti koje poseduje kruška su zaslužni za usporavanje starosti, kao i smanjenje rizika od moždanih udara. Određene vrste flavonida koje sadrži poboljšavaju osetljivost na insulin i smanjuju rizik od pojave dijabetesa 2. Kruške, takođe, leče prostatitis, poboljšavaju rad srca, otklanjaju umor, smanjuju kašalj, leče bronhitis i smanjuju temperaturu. Važno je napomenuti da kruške ne bi trebalo jesti na prazan stomak ili nakon mesa i teškim jela. Nakon njih se ne bi trebalo piti voda, jer može izazvati dijareju. -
MANDARINE
Jesen sa sobom donosi niže temperature i mnoštvo sezonskih virusa i prehlada. Mandarine su voće prepuno antioksinadima koje, ne samo da vam mogu pomoći da smršate, već i da poboljšate svoj imuni sistem. Sadržeći manje od 50 kalorija po voćki, mandarine uspešno uslišuju potrebu za slatkišima i smanjuju apetit. -
NAR
Nar ili super-voće, kako ga drugačije nazivaju, je voće za koje se tvrdi da je efikasno protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, upala i nekih kancera, uključujući i rak prostate. Sadrži vitamine A, C, E i B5, minerale (kalijum i gvožđe) i brojne antioksidante (posebno bitan – tanin). Od njega se mogu praviti sokovi, sirupi i razni dezerti, ali ukoliko želite da ga koristite za mršavljenje najbolje je da ga jedete. -
PROKELJ
Prokelj, poznat i kao “kelj pupčar” ili u narodu “vitaminska bombica” sadrži gotovo sve osim kalorija. Hranljiv je koliko i ukusan i preporučuje se da vam što češće bude na trpezi. Bogat je vitaminima (C i A), biljnim proteinima, vlaknima kao i mineralima. Plodovi ove biljke izuzetno su zdravi i poboljšavaju opšte stanje organizma, pospešuju rad creva, ublažavaju nesanicu i sprečavaju nastanak osteoporoze i sličnih oboljenja. U kulinarstvu se najčešće koristi kuvan u vodi ili na pari, kao prilog ili dodatak u salatama. Ukoliko se prekuva ili pripremi nakon zamrzavanja razvija gorčinu. -
KARFIOL
Karfiol je prepun vitamina (K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i vitamina C), minerala (kalijuma najviše), korisnih fitohemikalija, vlakana, proteina, fosfora, omega-3 masnih kiselina, glukozinulata i alicina. Ne sadrži masti i natrijum, pa se preporučuje njegovo redovno konzumiranje. Veruje se da smanjuje rizik od nastanka kancera i da sprečava razvoj ćelija raka (sprečava oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante), smanjuje upale, čuva zdravlje krvnih sudova i pozitivno utiče na cirkulaciju. Vrši detoksikaciju organizma na prirodan način, pozitivno utiče na rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Jača imuni sistem i održava nivo holestorola u krvi. -
KESTEN
Kesten, kao omiljena jesenja poslastica, ima vrlo visoku nutritivnu i energetsku vrednost zbog čega se preporučuje svima, bilo da su to deca, profesionalni sportisti, trudnice ili starije osobe. Ima već sadržaj skroba, što doprinosi osećaju sitosti. Kesten pomaže gubitku kilograma, smanjenje nivoa holesterola, borbi protiv raka i redukovanju krvnog pritiska – što su samo neki od razloga da ga konzumirate tokom cele godine. -
BLITVA
Blitva je zelena, lisnata super-namirnica prepuna dobrih stvari koja pripada istoj porodici kao repa i spanać. Puna je vitamina A, K i folata, vlakana i proteina. Poboljšava imuni sistem, jača kosti, krv i stvara crvena krvna zrnca, otkljanja nervozu i podiže koncentraciju. Može se koristiti i kao prirodan antibiotik kada se isecka zajedno sa belim lukom, a dodavanjem i peršuna pospešuje se izbacivanje mokraće i čišćenje krvi. -
PRAZILUK
Praziluk je bliski rođak crnog i belog luka, ali ima blaži ukus od svojih srodnika. Naziva se i “najboljim čuvarem zdravlja”. Može se koristiti kao dodatak salatama i raznim jelima ili se od njega napraviti ukusne supe i čorbe. Sadrži dosta vode, a malo kalorija, pa se preporučuje svakoj dijetalnoj ishrani. Koristi se kao diuretik i za čišćenje organizma jer je bogat korisnim sastojcima – od belančevina, biljnih masti, proteina i hormona, vitamina do gvožđa, eteričnih ulja i još mnogo toga. Bitno je napomenuti da, iako je koristan kao hrana i kao lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti (naročito u jesenjem i zimskom periodu), ne bi trebalo preterivati sa dnevnim količinama jer pod tim okolnostima može postati štetan za organizam. -
DUNJE
U jesen, zajedno sa Balaševićevim hitom, stižu nam i dunje. U bliskoj vezi sa jabukama i kruškama, zlatno-žute boje, dunje su voćke prepune vitaminima (najviše vitamina C), dijetetskih vlakana, bakra, antioksinadata i pektina – koji pomaže pri varenju i redukuje nivo šećera u krvi. Zbog svog kiselkastog ukusa, nećete želeti da ih jedete pravo sa drveta. Probajte ih u domaćim džemovima i želeima ili ih dodajte u pitu od jabuka radi poboljšanja ukusa. -
BRUSNICE
Brusnice su bogate vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminima, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, i mnogim drugim mikronutijentima. Mogu se jesti sveže ili sušene (sušene imaju veću kalorijsku vrednost – 60 kalorija). Imaju mnogobrojna lekovita svojstva, ali se najviše primenjuju u lečenju urinarnih infekcija i bakterije Ešerihije Koli. Osim toga može se koristiti i u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija, čireva, bolesti zuba i desni, očiju, dijabetesa. Zbog svojih nutritivnih vrednosti preporučuje se za poboljšanje imuniteta. Služi i za prevenciju kardi -
KUKURUZ ŠEĆERAC
Pored svog slatkastog i neodoljivog ukusa, kukuruz šećerac se preporučuje i zbog svoje nutritivne vrednosti i lekovitosti. Cela zrna kukuruza bogata su vlaknima, mineralima, vitaminima i korisnim karotenoidima (lutein i zeaksantin) koji su posebno bitni za zdravlje očiju. Preporučuje se uživanje ove narminice jer usporava gubitak koštane mase kod starijih osoba, deluje protivupalno i sprečava nastanak i razvijanje raznih vrsta kancera zbog mnogobrojinih antioksidanata koje poseduje. Tiamin (vitamin B1) koji se nalazi u kukuruzu podstiče pravilan rad srca i mišića, kao i nervnog sistema i učestvuje u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju. -
SUPE I ČORBE
Stižu nam sve hladniji dani, a sa njima sve toplija jela. Veruje se da ni jedan dan ne bi trebalo da prođe bez tanjira supe ili čorbe, ali nažalost, većinom ih pripremamo samo u jesenjem i zimskom periodu. Zašto na bakinom ručku supa ne može da izostane? Ništa ne može toliko dobro da nas okrepi i da nam povrati energiju kao fin tanjir domaće supe. Takođe, to je ukusan način da svojoj ishrani dodate udeo pečurki, žitarica i povrća, a samim tim uvrsitite i proteine, vitamine, minerale i vlakna. Veruje se da supe i čorbe mogu da “ukrote” vaš apetit i da vas nateraju da usporite, tj da sporije jedete i žvaćete hranu, umesto što je samo “usisavate”. To će vas naterati da unesete čak 20% manje glavnog obroka i kalorija, čime se štitite od prejedavanja i unošenja nepotrebnih kilograma. Supe i čorbe takođe stimulišu čula i svojim aromomama nas čine srećnim i zadovoljnijim tokom ručka. -
BROKOLI
Brokoli se može naći tokom čitave godine, ali zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava mora se pomenuti među jesenjim namirnicama. Član je porodica povrća kojoj pripadaju karfiol, kupus, kelj i prokelj, a koristi se obaren kao samostalno jelo, dodatak salatama i raznim jelima. Sadrži veliku količinu vitamina (čak dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža), minerala (kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i hroma), vlakana i antioksidanata. Vrlo je efikasan protiv anemije, preventira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i poboljšava imuni sistem . Veruje se da reguliše krvni pritisak i pomaže razvoj i zdravlje kostiju. Zbog svojih brojnih antioksidanata sprečava nastanak i razvoj raznih kancera. -
OVAS I OVSENE PAHULJICE
Ovas i proizvodi od ovsa, kao što su ovsene pahuljice, nazvani su “super hranom” jer je dokazano da snižavaju holesterol i štite od bolesti srca i srčanih oboljenja. Obroci od ovca regulišu nivo šećera u krvi, jer utiču na sporije povećanje nivoa šećera i usporavaju njegov par na vrednosti pre obroka. Veruje se da snižava krvni pritisak, reguliše probavu i podstiče pražnjenje creva, smanjuje rizik od nastanka raznih kancera, a s obzirom da ima veću koncentraciju dobro izbalansiranih proteina i esencijalnih masnih kiselina obezbeđuju dugovečnost, poboljšavaju imuni sistem i ubzavaju oporavak od infekcija. Kao što stara poslovica kaže: “Bez pravilne ishrane – lek je beskoristan, Sa pravilnom ishranom – lek je nepotreban”