6 prednosti vežbanja na spravama


Zahvaljujući popularnosti treninga visokog intenziteta, mnogi fitnes centri menjaju svoju opremu kako bi napravili mesta za upravo ovaj vid treninga. Takođe, mnogi treneri uključuju u svoje programe i vežbe poput mrtvog dizanja, turskog ustajanja, potiska iznad glave, ruskog uzmaha i mnoge druge. Svi rekviziti  koji se koriste u ovom programu mogu ponekad zastrašiti početnika, tako da se oni koji tek kreću u teretanu, ređe odlučuju za ovakve vežbe. Za njih je idealna solucija – vežbanje na spravama.

 

S druge strane, bitno je prvo razmotriti da li su vežbe visokog intenziteta pogodne za početnika. Iako se zna da ovakav program pogoduje svim ljudima, odnosno njihovim nivoima u fizičkoj spremi, ne znači da neseserno odgovara baš svakom pojedinačnom čoveku u teretanu. Na treneru je da otkrije šta je svakom klijentu potrebno, da ga nauči važnosti treninga koji afektuje celo telo i da potencira naviku za čestim bavljenjem fizičkom aktivnošću.

 

6 prednosti treninga visokog intenziteta na spravama:

 

Trening snage omogućava veliki broj benefita. Za početak, sprava omogućava uticaj na mišić u onom mestu gde je on najjači, a to dalje rezultira razvijanje mišića do punog potencijala. Ukoliko nam cilj predstavlja izrazito jake i dobro definisane mišiće, trening na spravama je upravo i put do njega.

1. Sprave smanjuju mogućnost za grešku prilikom izvođenja vežbe. Dizajnirane su tako da vežba prati unapred utvrđeni pokret koji je osmišljen da na najefikasniji način utiče na mišić. 

 

2. Budući da se mišići sastoje iz dve komponente – kontraktivne i pripojne, rast i razvoj istog se ogleda u prvoj komponenti. Spravama omogućavamo rad kontraktivnog elementa mišića i na taj način on brže i efikasnije raste.

 

3. Spravama radimo na mišićnom tonusu odnosno povećavamo prokrvljenost mišića i svakom serijom omogućavamo dolazak do maksimuma. Na taj način, brže postižemo željeni izgled i definiciju mišića. Ovo je jako važno kod tzv. opadajućih serija koje za cilj imaju veće rezultate od prosečnog vežbača i prilikom kojih je mišić u konstantnom tonusu.

 

4. Ušteda vremena kod kružnih treninga je znatna u odnosu na vežbe sa slobodnim tegovima. Sprave su već podešene i na nama je samo da izaberemo opterećenje kako bi započeli svoju seriju važbi. Manje pauze između vežbi garantuju veći intenzitet treninga i samim tim veću prokrvljenost mišića što dalje dovodi do bolje definicije.

 

5. Fokus je na konkretnom mišiću. Spravama afektujemo konkretni mišić dok slobodnim tegovima opterećenje se prenosi na njih nekoliko. Ukoliko je momenat opterećenja usredsređen na samo jednu mišićnu grupu, ona brže i efikasnije postaje više definisana i jača.

 

6. Ne samo da su sprave dosta efikasne u izgradnji mišića, već su one, kada se pravilno koriste, i bezbednije. Dok prilikom samostalnog izvođenja vežbi sa šipkom i slobodnim tegovima može doći do neželejnog pokreta i samim tim i povreda, vežbanje sa spravama smanjuje taj rizik. 

 

Među 650 sportskih FitPass objekata, ima pregršt teretana gde se možete kod stručnog osoblja raspitati koje sprave su idealne za vaše ciljeve vežbanja, a takođe i kako se one pravilno koriste.

 

Izvor: acefitness.org


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.