Mnogi od nas imaju stalak za začinsko bilje u kuhinji, ali ga nedovoljno koriste. Međutim, kada bismo znali snagu začinjavanja obroka, ne samo što se ukusa tiče, već i zdravlja, obratili bismo dodatnu pažnju na njih.
Nauka kazuje da je začinsko bilje jako važno za naše telo jer predupređuje širok dijapazon bolesti, od srčanih smetnji, pa sve do raka. Bilje i začini su svoje mesto u alternativnoj medicini uživali godinama, a sada istraživanjima se došlo i do naučne potvrde da ova vrsta biljaka pospešuje imuni sistem.
Na primer, istraživanja su dokazala da ljudi koji žive u Indiji, gde se znatno više začina koristi u svakodnevnim obrocima, imaju manju stopu srčanih problema i nekoliko vrsta raka. U međuvremenu Indijci koji su preuzeli zapadni način života i ishrane, prijavljuju veći procenat ovih bolesti.
Neki od, kako zdravih tako i dosta ukusnih začina su:
Žalfija
Žalfija ili kadulja koristi se za lečenje mnogih bolesti. Najčešće se preporučuje kao čaj za ljude koji imaju iziritiran želudac ili disajne puteve.
Jedna studija je dokazala da je sprej od žalfije zaslužan za smanjenje infekcije i bola u grlu.
U drugom istraživanju došlo se do zaključka da žalfija pomaže kod prvih znakova Alchajmerove bolesti. Takođe, studenti koji su pili kapsule žalfije pokazali su bolje rezultate na testovima pamćenja i bolje raspoloženje.
Ruzmarin
Drevni grčki učenjaci nosili su oko vrata grančice ruzmarina kako bi im pomogao prilikom izučavanja nauke. Zanimljivo je da je ovo u neku ruku potvrđeno, jer su ljudi koji bili izloženi ulju ruzmarina, bili budniji sa povećanom memorijom.
Ruzmarin ima i antibakterijska svojstva. Često se dodaje mesu radi sprečavanja propadanja.
Istraživanje Univerziteta u Kanzasu dokazalo je da ukoliko dodamo ruzmarin mlevenom goveđem mesu, smanjujemo loša svojstva istog koja se stvaraju prilikom pečenja i prženja.
Kurkuma
U Indiji se kurkuma koristi dvojako: kao prah koji se nanosi na kožu za zarastanje rana i kao čaj koji pomaže u prevenciji prehlada i infekcija disajnih organa.
Koristi kurkume istraživači pripisuju njenom aktivnom jedinjenju kurkuminu koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva i pomaže kod:
- Artritisa
- Srčanih bolesti
- Dijabetesa
- Alchajmera
- Tumora
Ljute papričice
Kuvari dodaju ljute papričice jelu kako bi pojačali ljutinu, a one sasvim suprotno deluju na naš organizam – pokrećući naše rashladne sisteme. Kapsaicin, aktivno jedinjenje čili paprika, ubrzava naš organizam, pa tako ubrzava topljenje viška masti. Kao rezultat toga, ovo jedinjenje se često koristi i u preparatima za mršavljenje.
Kapsaicin takođe može smanjiti rizik od čira povećavajući sposobnost stomaka da odoli infekcijama. A pored toga, dokazano je da smanjuje nivo lošeg holesterola.
Slatka paprika ima jedinjenje slično ovome i zove se kapsinoid koje takođe ima blagotvorna dejstva na organizam.
Đumbir
Tradicionalno se koren đumbira koristi za smanjenje prehlada i ublažavanje stomačnih tegoba poput mučnine. Naučnici su otkrili da je ustvari jedinjenje gingerol, sastavni deo đumbira, odgovorno za protivupalna dejstva i za smanjenje rizika od nekih vrsta karcinoma kao i za ublažavanje artritisa.
Jedno istraživanje dokazalo je da su pojedinci koji su pili 12 dana kapsule đumbira imali 25% smanjenja bolova u mišićima prilikom izvođenja vežbi otpornosti.
Drugo istraživanje kaže da injekcije sa ekstraktom đumbira smanjuju bolove u kolenu kod pacijenata sa artritisom i osteoporozom.
Cimet
U davna vremena cimet je smatran za nešto vrlo retko i vredno. Danas je vrlo povoljan i možemo ga naći u skoro svakoj radnji širom sveta.
Brojna istraživanja pokazuju da cimet povoljno utiče na pacijente koji su otporni na insulin. Hormon insulin važan je za regulisanje našeg metabolizma i transport šećera u krvi. Ovo je razlog što se ljudima sa dijabetesom tipa 2 preporučuje da u iskranu dodatno ubacuju cimet.
Jedno istraživanje je dokazalo da cimet ima najviše oksidativnih svojstava u odnosu na 26 drugih začina, a pobeđuje i super-hranu: beli luk i origano. Hrana bogata antioksidantima pomaže u obnavljanju ćelija i usporava proces starenja.
Cimet pomaže i:
- Gubitak viška kilograma
- Sindrom osetljivog probavnog trakta
- Poboljšava funkcije mozga
- Smanjuje rizik od srčanih bolesti kao i od nekih vrsta tumora
Šafran
Šafran se u persijskoj medicini koristio za poboljšanje raspoloženja, a najčešće se konzumira putem čajeva ili dodavanjem u pirinač.
Novo istraživanje pokazuje da šafran pomaže prilikom predmenstrualnih tegoba, anksioznosti i depresije. Čak 75% žena koje su imale predmenstrualne simptome, uzimanjem kapsula sa šafranom uspele su da iste i ublaže.
Anis
Anis je slatko i aromatično seme koje ukusom podseća na sladak luk.
Može se koristiti za smanjivanje stomačnih tegoba, prilikom prehlade kod kašlja i curenja iz nosa, onda kao pojačivač apetita, pa u nekim slučajevima i kao diuretik.
Američko ministarstvo poljoprivrede navelo je da anis sadrži protivupalna jedinjenja i da pomaže u borbi protiv malarije.
Anis je bogat vlaknima, pa je to jedan od razloga zašto je toliko koristan za zdravu probavu.
Bosiljak
Ova biljka, koja se koristi u kuhinjama širom sveta, ima moćna antioksidativna i protivupalna dejstva koja pomažu naš kardiovaskularni sistem.
Dodatne pozitivne strane bosiljka su povoljan uticaj na suzbijanje respiratornih infekcija, pomoć prilikom simptoma astme i smanjenje bolja i oteklina.
Zdrave i korisne namirnice su jedan od tri najvažnije stvari za zdrav život uz dovoljan odmor i naravno redovnu fizičku aktivnost koju vam omogućava FitPass članarina.