Ako je glavna bolest današnjice metabolički sindrom, a njega uzrokuje masna jetra – koja je problem kako gojaznih, tako i mršavih ljudi – naš fokus bi trebalo da bude stavljan na otklanjanje uzročnika masne jetre.
Na predavanju dr Roberta Lustiga, svetski poznatog stručnjaka za metaboličke poremećaje, održanog u Beogradu 2017. godine – navedena su 4 razloga zašto se dobija masna jetra. Sve navedeno ima zajedničke osobine: ništa od uzroka koji slede nije regulisano insulinom, ne skladišti se kao glikogen i metaboliše se isključivo u jetri u formi masti.
1. FRUKTOZA (šećer iz horor filma)
- Već dugi niz godina, opšte je znanje da fruktoza ne stumuliše insulin i da se metaboliše tako što se prvo “pretvori” u mast u jetri. Još tačnije, kroz taj proces stimuliše stvaranje “opasnog i sitnog” LDL-a i blokira insulinske receptore. Ovo je proces koji utiče na pojavu insulinske rezistencijei istovremeno na povećanje krvnog pritiska.
- Oko 20% glukoze završi u jetri kao glikogen (što nije problem) – ali se tamo odlazi 100% unete fruktoze, koja je postaje glikogen već mast.
- Sećate se da su do skroro dijabetičarima preporučivali fruktozu jer ne utiče na insulin? Sada se zapitajte koliko njih još uvek verujeda je fruktoza dobra i bezbednija zamena za običan šećer?
2. TRANS MASTI (tj. trans-masne kiseline)
- Upotreba margarina je jedan od najvećih prehrambenih problema poslednjih decenija . Ništa manji problem ne predstavljaju ni rafinisana i nestabilna polinezasićena ulja– kao i proizvod nastao iz rafinisanih ulja: margarin (mavodno) bez trans masti. Sve pobrojano, kako god se zvalo, ima trans-masti i tera nas direktno u bolest. Stvara masnu jetru.
- Dečija gojaznostje veliki problem. Znamo da je deci teško oduzeti šećer, pa cilj treba da bude njegova kontrola. Ipak, lako je oduzeti im trans-masti i to hitno treba uraditi.
3. ALKOHOL (etanol)
- To znaju i ptice na grani. Čak i oni koji se povremeno ili stalno druže s čašicom – ne žive u zabludi oko toga šta piće radi jetri. Ovde nema neinformisanosti, pa samo po sebi predstavlja manji problem od prethodna dva.
4. BCAA (branched chain amino acids)
- Radi se o izolovanim esencijalnim aminokiselinama. Aminokiseline su gradivni blokovi za proteine, a esencijalne “blokove” ne možemo sami da proizvedemo već se unose iz hrane. Nekoliko aminokiselina su dominantne u izgradnji mišića kod sportista i upravo one mogu da se kupe kao BCAA dodatak ishrani. Ozbiljnim sportistima BCAA ne smeta – ali se pokazao lošim kod ljudi koji nemaju potrebu za njima, tj. nisu dovoljno fizički aktivni i piju ih. Pretpostavljate već da su retki oni koji koriste BCAA, a nisu ozbiljni sportisti, zbog čeka se još jednom fokus u rešavanju problema masne jetre stavlja na eliminaciju fruktoze i trans masnih kiselina.
Izvor: Maja Petrović, vitkigurman.com https://vitkigurman.com/metabolicki-sindrom/
Tekst je autorski i pisan od strane naše brend ambasadorke Maje Petrović, renomirane blogerke i autorke iz oblasti ishrane i nutricionizma.
Za više detalja i pitanja, dostupne su vam Majine društvene mreže: Facebook i Instagram.
Za više inspiracije, saveta i recepata, posetite Majin zvaničan sajt: www.vitkigurman.com