Mood 7529905 1280

Dan mentalnog zdravlja i zašto je vežbanje nezaobilazna komponenta


  1. oktobar je Svetski dan mentalnog zdravlja, a ovaj mesec je savršen trenutak da se podsetimo koliko je važna briga o našem umu. Vežbanje se često doživljava samo kao sredstvo za postizanje fizičke forme, ali ono je mnogo više od toga. Sve više istraživanja potvrđuje da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje mentalnog zdravlja i raspoloženja.

1. Kako vežbanje utiče na mentalno zdravlje?

Kada se bavimo fizičkom aktivnošću, naše telo oslobađa endorfine, poznate kao “hormoni sreće”. Endorfini su prirodni lekovi protiv bola i stresa, i oni pomažu da se osećamo opuštenije i zadovoljnije nakon treninga. Pored toga, vežbanje povećava nivo serotonina i dopamina, koji su ključni neurotransmiteri povezani sa dobrim raspoloženjem i osećajem sreće.

Fitpass savet: Čak i 20-30 minuta laganog vežbanja, poput brze šetnje ili joge, može značajno poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

2. Vežbanje pomaže kod anksioznosti i depresije

Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje može smanjiti simptome anksioznosti i depresije. Kada se krećemo, naše telo troši energiju, što pomaže da se oslobodimo napetosti i tenzije. Osim toga, vežbanje nam pomaže da se fokusiramo na sadašnji trenutak, što je posebno korisno za one koji se bore sa anksioznim mislima.

Fitpass savet: Ako se osećate anksiozno, isprobajte aktivnosti koje uključuju kontrolu disanja i fokus, kao što su joga ili pilates. Ove vežbe mogu vam pomoći da smirite um i pronađete unutrašnji mir.

3. Fizička aktivnost povećava samopouzdanje

Postizanje fitnes ciljeva, čak i malih, može značajno povećati naše samopouzdanje. Kada vidimo kako naše telo postaje jače i izdržljivije, osećamo se ponosno na svoj trud i napredak. Ovo pomaže u izgradnji pozitivne slike o sebi i daje nam osećaj kontrole nad sopstvenim životom.

Fitpass savet: Postavite male, dostižne ciljeve. Na primer, pokušajte da trčite pet minuta duže nego prošle nedelje ili da podignete malo veće težine. Svaki mali korak napred je velika pobeda za vaše samopouzdanje.

4. Socijalni aspekt vežbanja

Vežbanje u društvu ili grupnim treninzima nije samo zabavno, već ima i veliki uticaj na mentalno zdravlje. Druženje sa drugima tokom treninga smanjuje osećaj usamljenosti i izolacije, što je posebno važno za naše mentalno zdravlje.

Fitpass savet: Pridružite se grupnim treninzima ili pozovite prijatelja da vežbate zajedno. Fitpass vam omogućava pristup različitim grupnim treninzima širom grada, tako da uvek možete pronaći aktivnost koja vam odgovara.

5. Povezanost uma i tela kroz vežbanje

Fizička aktivnost nas uči kako da bolje slušamo svoje telo i njegove potrebe. Bilo da se radi o pažljivom disanju tokom joge, pravilnom izvođenju pokreta u pilatesu ili koncentraciji tokom dizanja tegova, vežbanje nas uči da budemo prisutni u trenutku. Ova svesnost pomaže u smanjenju stresa i poboljšava opšte stanje mentalnog zdravlja.

Fitpass savet: Isprobajte aktivnosti poput tai chija, joge ili pilatesa koje naglašavaju povezanost uma i tela i pružaju osećaj mira i harmonije.

Zaključak: Fitnes kao ključna komponenta brige o mentalnom zdravlju

Vežbanje nije samo alat za fizičku transformaciju – to je moćno sredstvo za unapređenje mentalnog zdravlja. Na Dan mentalnog zdravlja, podsetimo se koliko je važno posvetiti vreme sebi, svom telu i umu. Fizička aktivnost ne mora biti naporna ili zahtevna; najvažnije je da pronađete ono što vas ispunjava i pomaže vam da se osećate bolje.

Fitpass je tu da vam olakša ovaj put ka zdravijem umu i telu, pružajući vam priliku da istražite različite aktivnosti i pronađete ono što vam najviše odgovara.

Hajde da zajedno budemo aktivni i brinemo o svom mentalnom zdravlju – jer srećan um je jednako važan kao i zdravo telo!


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.