9 Namirnica za Lakši San


Kvalitetan san je od izuzetnog značaja za opšte zdravstveno stanje. U toku sna se mozak odmara, organizam oporavlja od povreda i bolesti, jača se imuni sistem, poboljšavaju refleksi, performanse, pamćenje, pozitivno utiče na raspoloženje, a može se regulisati i telesna težina. Osigurajte sebi pravilan odmor uz 9 namirnica za lakši san.

Večera predstavlja nezaobilazni obrok. Dok spavamo, namirnice koje smo uneli će hraniti i pomoći organizamu da se regeneriše, raste i stvara nove stanice.

Pojedine namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, melatoninom, triptofanom, magnezijumom ili kalijumom pomoći će vam da brže utonete u san i omogući će pravilan odmor koji vam je potreban. Uspešno se bore i protiv hroničnih nesanica.

Međutim, iako je večera bitna i određene namirnice mogu pozitivno da utiču na zdravlje i kvalitetan san, važno je da ona bude lagana. Nemojte preterivati, hranu sipajte u činiju (nemojte jesti direktono iz pakovanja), jedite dok se ne zasitite. Izbegavajte obilne obroke!

“Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, večeraj kao siromah.”

9 Namirnica za Lakši San

MlekoNamirnica za Lakši San

Sećate li se bezbrižnog detinjstva, kada su vas mama i baka uspavljivale čašom toplog mleka? To nije bila samo ljubav, niti bezrazložna tradicija.

Mleko sadrži aminokiselinu triptofan. Triptofan je potreban mozgu da bi proizveo serotonin, jedan od neurotransmitera koji utiču na raspoloženje.

Da li zbog uticaja triptofana ili sećanja na detinjstvo – čaša toplog mleka provereno pospešuje relaksaciju tela i brži san.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma koji povoljno utiču na san. Na prirodan način opuštaju mišiće celog tela i smanjuju negativan uticaj preteranog lučenja kortizola (hormona stresa). Takođe, sadrže i ugljene hidrate koji će nas lako uspavati.

Uz nutritivnu vrednost koju pruža, banana će pozitivno uticati i na naše zdravstveno stanje.

Ćuretina

Kao i mleko, ćuretina sadrži aminokiselinu triptofan koji podstiče lučenje hormona sreće.

Ukoliko imate ozbiljan problem sa nesanicom ni mleko ni ćuretina neće pomoći u potpunosti. Međutim, ukoliko je problem privremene prirode, uspećete da se opustite i lakše utonete u san.

Slatki Krompir

Slatki krompir ili Batat sadrži složene ugljene hidrate koji će nas uspavati i održati miran san tokom čitave noći. Takođe, slatki krompir ima niski glikemijski indeks što znači da neće doći do podizanje nivoa šećera u krvi, a održaće naše telo hidriranim tokom čitave večeri.

Biljni Čajevi (Kamilica, Valerijana)

Prvu upotrebu valerijane zabeležio je Hipokrat i to kao biljku koja utiče na organizam poput sedativa. Dokazano je da koren valerijane utiče na brže uspavljivanje i poboljšanje kvaliteta sna, a kamilica pomaže u opuštanju mišića tela i oslobađa od grčeva, umora i stresa.

Stvorite novu zdravu naviku – pre spavanja popijte šolju umirujućeg čaja i pripremite svoje telo na opuštanje i mir. Na ovaj način ćete stvoriti rutinu koja će se trajno rešiti problema sa spavanjem. Napomena: Birajte čajeve bez kofeina!

Bademi

Bademi su prirodan izvor magnezijuma koji pozitivno utiče na san i opuštanje mišića. Takođe su dobar izvor pomenutih triptofana. Održavaju stabilan nivo šećera u krvi tokom sna, a pomažu i prilikom uspavljivanja – prebacuju vas iz faze budnosti u fazu odmaranja.

Pojedite šaku badema pred spavanje ili namažite putem od badema na krišku integralnog parčeta hleba i uživajte u sočnoj užini i mirnom snu.

Višnje

Višnje su jedna od retkih namirnica koja sadrži melatonin. Za njega se veruje da kontroliše unutrašnji sat – ciklus budnosti i spavanja. Viši nivo melatonina čini naš organizam pospanijim, a samim tim nam treba manje vremena da utonemo u san.

Naučno istraživanje je pokazalo da ceđeni sok, smuti, namaz ili sveže višnje pozitivno utiču na dužinu i kvalitet sna kod odraslih ljudi koji pate od hronične nesanice.

Spanać

Još jedan od razloga zbog kojeg treba da volite spanać je njegovo dejstvo na smirivanje i uspavljivanje organizma.

Ne samo da je izvor triptodana, spanać je i odličan izvor folne kiseline, magnezijuma, melatonin i vitamina C i B6 koji su ključni faktori u sintezi serotonina. Spanać sadrži i glutamin – aminokiselinu koja podstiče telo da se oslobodi od toksina koji dovode do nesanice.

Ukoliko jedete spanać, postarajte se da ga konzumirate sirovog. Visoke temperature uništavaju glutamin i vitamine.

Žitarice od Celog Zrna

Kombinovanjem žitarica od celog zrna (hleb, paste, riža) sa proteinima (ćuretina, jaja, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti) dobijate savršenu užinu pred spavanje.

Hrana sa ugljenim hidratima pomoći će mozgu da absorbuje triptofan koji će omogućiti potpun i pravilan odmor.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.