Dijabetes i fitnes – kako vežbanjem preduprediti bolest i poboljšati zdravlje


Kada govorimo o dijabetesu pretežno pričamo o dijabetes tip 2 koji nije neizbežan. Sprečavanje i čak poništavanje pojave dijabetesa je moguće, ali za to je potrebno zalaganje. Preuzimanje odgovornosti za naše zdravlje je dvosmerno: uz dijetu s jedne i vežbanje s druge strane. Oba su presudna za dugoročan uspeh i optimalno zdravlje.

 

Način ishrane i vežbanje

 

Dijeta i vežbanje su ključne dve komponente za pobedu ili upravljanje dijabetesom. Studije kažu da način ishrane i trening mogu smanjiti verovatnoću za dijabetes, čak i ako ste u rizičnim grupama.

Druge studije dokazuju da promenom načina života možemo poboljšati osetljivost na insulin i lipide u krvi, pa na taj način sniziti nivo šećera u krvi. Dijeta i vežbanje pomažu u regulisanju telesne težine, a znamo da je višak kilograma usko povezan sa početkom dijabetesa.

Velika klinička studija pod nazivom Program za prevenciju dijabetesa proučavala je ljude koji su u rizičnim grupama. Pokazala je da promene životnog stila koje uključuju 150 minuta vežbanja nedeljno, smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tip 2 za čak 58%.

Imajte na umu da vežbanje i korigovanje načina ishrane treba da idu ruku pod ruku. Na primer, čak i ako redovno vežbate, ishrana koja obiluje mastima i šećerima bez dovoljno vlakana mogla bi anulirati sve napore. S druge strane, možete se zdravo hraniti, ali ako ne ustanete i ne pokrenete se, sigurno će ispaštati vaše kardiovaskularno zdravlje. 

Kardiovaskularno stanje tela i dijabetes su usko povezani. Posvećivanje pažnje boljoj ishrani i svakodnevnom vežbanju dovodi do boljeg nivoa šećera u krvi, kontrolu lipida, pa sve do boljeg raspoloženja. Takođe, dovodi do viših nivoa energije, što olakšava treninge. Svakodnevna aktivnost pomaže u održavanju zdravlja krvnih sudova, dobijate više samopouzdanja i smanjuje nagomilane kilograme.

 

Počnite od početka

 

Svi pokreti se računaju! Korisno vežbanje može za početak biti i svakodnevno hodanje jer je svako pokretanje tela bolje od nepokretnosti. Počnite da radite nešto u čemu ćete uživati kako biste se toga i držali. Male promene čine razliku.

Promene životnog stila

  • Razmislite o malo daljem parkiranju
  • Vežba se sabira. Ako ne možete izdvojiti 30 minuta za šetnju, izdvojte 3 puta po 10 minita
  • Idite stepenicama umesto liftom
  • Ako radite za stolom, napravite stajaću pauzu na svakih pola sata

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre kretanja u novi program vežbanja. Za početak postavite skromne ciljeve. Na primer, počnite tako što ćete svaki dan hodati neko vreme. Cilj bi trebalo da vam bude da posle nedelju dana pešačite 30 i više minuta dnevno.

Verovatnije je da ćete se držati plana vežbanja ukoliko je realan. Studije kažu da je aerobno vežbanje blagog intenziteta, na primer hodanje ili trčanje 10 do 30 minuta tri do pet dana nedeljno, dovoljno za postizanje značajnih poboljšanja u kontroli šećera u krvi.

 

Šta je korisnije – aerobni fitnes ili vežbanje sa tegovima?

 

Američko udruženje za dijabetes ističe da su obe stavke bitne i uz kombinovanje ove dve vrste aktivnosti dobijamo najoptimalnije rezultate. Aerobne vežbe se mogu postići aktivnostima kao što su hodanje, trčanje, plivanje, ples, košarka, tenis i još mnogo toga, a većinu aktivnosti možete sprovoditi uz vašu FitPass članarinu. Trening snage koji se naziva i trening otpora više se fokusira na izgradnju i održavanje mišića. Oba oblika vežbanja su važna za optimalnu kondiciju i kontrolu šećera u krvi.

 

Kako ostati fokusiran?

Vežbanje u početku može delovati dosadno, ali ukoliko se kombinuju discipline i istraje u odluci kasnije ljudi jedva čekaju da odu u teretanu. To se dešava jer imamo više energije nakon vežbanja nego nakon sedenja na kauču.

Pokrenite se, nabavite svoju FitPass članarinu i poboljšajte vaše zdravlje!

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.