Hana Qasem: Kako se pravilno zagrejati za trening?


U sklopu FitPass sistema postoji 650 sportskih objekata i u svakom od njih će vas stručno osoblje uputiti u pravilan trening.

U jednom od njih, popularnoj teretani Iron Republic i Iron Republic 2, možete zateći Hanu Qasem koja nam ovog puta detaljnije objašnjava prvi i nezaobilazni deo svakog kvalitetnog i korisnog treninga – zagrevanje:

Ogroman broj ljudi se ne zagreva adekvatno pred početak samog treninga ili se ne zagreva uopšte. 

 

Kako nismo svi iste fizičke spreme i ne radimo iste stvari, tako se ni ne zagrevamo na isti način. Apsolutni početnik i profesionalni sportista se nikako neće zagrevati na isti način. Kako smo svi različiti i svako radi svoj specifičan plan vežbanja, važno je da zagrevanje prati trening, a ne opšte smernice.

 

Moglo bi se reći da upravo ovaj deo treninga izaziva česte kontraverze u oblasti fitnesa. 

Čak i automobil kad se zagreje, bolje se kreće, pa slično funkcioniše i telo. Cilj zagrevanja jeste da trening bude uspešan i produktivan, sa smanjenim rizikom od povreda. Besciljno mlaćenje rukama neće doprineti mnogo, takoreći ništa, samo gubite vreme. Pola sata na traci takođe neće doprineti ni na koji način treningu snage ukoliko je on u planu.

 

 

Sad kad smo shvatili šta ne treba da radimo, da pređemo na ono šta treba.

Jedno univerzalno kvalitetno zagrevanje svakog pojedinca treba da sadrži:

 

  • Vežbe mobilnosti
  • Vežbe stabilizacije

 

U ovaj tip vežbi možemo ubrajati: vežbe za mobilnost grudnog koša, mobilnost kukova i ramena, kao i vežbe za stabilnost trupa i lumbalng dela kičme.

Sve ostalo je prilično individualna stvar pojedinca, pa shodno ciljevima se i zagrevajte. 

Na primer, ako sa jedne strane imamo čoveka koga bole leđa, njegov primarni cilj jeste da se reši bola. Njemu se preporučuje trening u sklopu rehabilitacije, a u zavisnosti šta je u pitanju, koncipira se trening, samim tim i zagrevanje koje će to pratiti.

Sa druge strane imamo rekreativca koji progresivno napreduje iz treninga u trening, a takođe, zagrevanje treba to da isprati. 

Bitno je zapamtiti da ne treba svima sve i ne treba svi sve da rade.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.