Hladna kupka za oporavak mišića


Praksa korišćenja ledenih kupki za ublažavanje bolnih mišića seže decenijama unazad. Nisu retki slučajevi da sportisti i ljubitelji fitnesa koriste hladnu kupku nakon fizičke aktivnosti. Veruje se da se potapanjem tela u hladnu vodu (10-15° C) ili krioterapijom, od 10 do 15 minuta nakon intenzivnog vežbanja i treninga, smanjuju bolovi u mišićima i upale.

Ako razmišljate o isprobavanju ledenog kupatila, možda se pitate koje su potencijalne koristi i da li je vredno izlagati svoje telo ekstremnoj hladnoći.

 

Dobre strane ledene kupke

Prva korist koju imate je da ćete osetiti olakšanje za bolne i oštećene mišiće. Mišić će vam se brže oporaviti i smanjićete bol od jakih upala. Generalno ćete brže oporaviti mišić i lakše proći kroz ceo taj proces. Posle kupke vaše telo će se osećati jako dobro.

Ledena kupka može da pomogne vašem centralnom nervnom sistemu pomažući kod sna, tj da lakše I bolje spavate, što ima za posledicu da se osećate odmornije. Takođe, može pomoći u poboljšanju vremena reakcije i eksplozivnosti u budućim treninzima.

Smanjenje lokalne temperature nakon vežbanja pomaže u ograničavanju inflamacije, smanjenju količine upale i bržem oporavku. Inflamacija predstavlja reakciju tkiva na povredu. Infkamacijom organizam ograničava oštećenje tkiva I inicira mehanizme obnove.

Takođe, može sniziti osnovnu temperaturu tela za nekoliko stepeni, što može dovesti do poboljšanih performansi.

 

Neželjeni efekti i rizici ledenih kupki

Najuočljiviji neželjeni efekat ledene kupke je osećaj veoma hladnog kada uronite telo u hladnu vodu.

Primarni rizik od ledene kupke odnosi se na ljude kod kojih već postoje kardiovaskularne bolesti ili visok krvni pritisak. Smanjenje temperature i potapanje tela u led sužavaju krvne sudove i usporavaju protok krvi u telu. Ovo može biti opasno ako imate smanjeni protok krvi, što predstavlja rizik od srčanog zastoja ili moždanog udara.

Još jedan rizik koji se može dogoditi je hipotermija, posebno ako ste predugo potopljeni u ledeno kupatilo.

Što se tiče samog korišćenja kupke, preporučuje se da celo telo potopite u ledenu kupku kako biste postigli najbolji efekat stezanja krvnih sudova. Međutim, za početak ćete možda želeti da prvo izložite stopala i potkolenice. I nakon toga da postepeno ulazite dok se temperature tela ne navikne na hladnoću.

Što pre uđete u ledenu kupku nakon treninga ili bilo koje vrste vežbanja, to bi efekti trebali biti bolji. Ne treba da čekate više od sat vremena posle treninga, jer su neki procesi zarastanja i upale već počeli ili se čak i završili. Isprobajte ovu medotu oporavka mišića i sami se uverite koliko će se vaše telo osećati bolje i odmornije nakon treninga, gde sa svojom FitPass članarinom imate mogućnost da isprobate više od 60 disciplina u više od 650 objekata.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.