Imunitet iz hrane


Naš najveći saveznik u sticanju dobrog imuniteta jeste kvalitetna hrana. Iako je neophodno da ishrana bude raznovrsna kako bismo dobili sve potrebne nutrijente, neki od njih su nam posebno važni ako želimo da ojačamo imunitet. Kako najlakše da dođemo do cinka, selena, vitamina C i D?

Selen

Selen je mineral u tragovima prisutan u mnogim namirnicama. Ulazi u sastav velikog broja selenoproteina koji igraju ključnu ulogu u reprodukciji, metabolizmu štitaste žlezde, sintezi DNK, kao i zaštiti organizma od dejstva slobodnih radikala i infekcije.  Koliko će se selena naći u biljnim namirnicama zavisi od količine ovog elementa u zemljištu na kojem je biljka uzgajena ili koliko ga ima u hrani kojom se životinje hrane, ako je reč o animalnim izvorima. Kao najbogatiji izvor selena izdvaja se brazilski orah i samo jedan komad može da sadrži od 68-91 mcg selena. Kako preporučeni dnevni unos iznosi 55 mcg, ova bi namirnica trebala da se unosi sa oprezom. Ostali značajni izvori selena su riba – žutorepa tuna, sardine, morski plodovi i iznutrice, a selen se nalazi i u mesu, žitaricama i jajima.

Vitamin C

O vitaminu C znamo mnogo, kao moćnom savezniku u vreme prehlade i gripa. Na njega ozbiljno računamo jer potpomaže stvaranje i efikasnije funkcionisanje belih krvnih zrnaca koja imaju važnu ulogu u zaštiti tela od infekcije. Snažan je antioksidans, što znači da štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala koji se dovode u vezu sa mnogim hroničnim oboljenjima. Bez njega ne bi mogao da se sintetiše kolagen, najvažniji protein vezivnog tkiva, pa je suštinski važan za normalnu funkciju kože, kostiju, ligamenata i hrskavice. Olakšava apsorpciju gvožđa, što ga čini značajnim u prevenciji anemije.

Uloge vitamina C su brojne, međutim, naše telo ne može da ga sintetiše, pa je neophodno da ga unesemo putem hrane. Najviše ga ima u svežem voću i povrću – pomorandžama, paprikama, limunu, kiviju, brokoliju, ananasu, kelju, spanaću. Vrlo je nestabilan pod dejstvom toplote i svetlosti, pa voće i povrće treba jesti što svežije, a hranu sa vitaminom C treba pripremati što kraće i u maloj količini vode.

Vitamin D

Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima postao je prava zvezda poslednjih godina jer je sve više dokaza o brojnim ulogama u očuvanju zdravlja. Najveći deo vitamina D se stvara u koži pod dejstvom sunčevih zraka, a tek nekih 20% dobijamo putem hrane. Značajan je za rast i održavanje zdravlja kostiju i zuba, olakšava apsorpciju kalcijuma, pomaže održavanju optimalnog nivoa kalcijuma i fosfora u krvi i podržava rad imunog sistema. Nalazi se u masnoj ribi kao što su losos, harniga, u ribljem ulju, nekim vrstama gljiva, kvascu, goveđoj jetri i žumancetu. Skorija istraživanja ukazuju da bi vitamin D mogao da ima preventivni učinak na pojavu raznih oboljenja poput depresije, dijabetesa, kancera i bolesti kardiovaskularnog sistema, ali ova veza još uvek nije dovoljno jasna.

Ukoliko se koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom iznad 30, sposobnost tela da sintetiše vitamin D iz sunčevih zraka se smanjuje za čak 95%. Osobe koje veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru ili žive u sredinama gde je zagađenost vazduha velika, trebalo bi da unose što više namirnica koje sadrže ovaj vitamin.

Cink

Cink je esencijalni mineral prisutan u svim tkivima ljudskog organizma. Izuzetno je važan za rast i razvoj, očuvanje kognitivnih funkcija i reprodukciju. Utiče na stvaranje i aktivaciju T-limfocita značajnih u borbi protiv infekcija, što se odražava na efikasnost imunog sistema. Učestvuje u sintezi proteina i DNK. Omogućava da rane brže zaceljuju i da čulo ukusa i mirisa pravilno vrše svoju funkciju. Cink iz životinjskih namirnica se bolje apsorbuje, a ima ga u ostrigama, junetini, telećoj i svinjskoj džigerici, žumancetu i ribi. U biljnim namirnicama se nalazi u pasulju, celovitim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama, ali je zbog prisustva fitinske kiseline njegova iskoristivost slabija.

Tekst o imunitetu iz hrane su sa nama podelile kolege iz IDEA Organic prodavnica. Posetite IDEA Organic i potražite zdrave proizvode! I ne zaboravite da ponesete svoju Super Karticu za super uštede i bodove prilikom kupovine.

Powered by IDEA Organic


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.