Istorija fitnesa: Kako se ova disciplina menjala kroz različite vremenske periode?


Koliko puta nedeljno trenirate? I šta?

Koliko puta nedeljno svoje slobodno vreme posvećujete fizičkoj aktivnosti? Kada se prethodno osvrnete na tempo vašeg života, da li ste zadovoljni u kojom meri se bavite svojim zdravljem? Fitnes kao poseban sport (a kao i svi ostali sportovi) obuhvata određen skup vežbi sa određenim ciljem. U ovom slučaju, cilj fitnesa, između ostalog, jeste zdravo gubljenje kilograma, smanjenje masnoća u organizmu i zatezanje mišića kroz pažljivo odabrane vežbe. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, u sjajnoj grupi od preko 650 sportskih objekata, možete odabrati baš onaj blizu vašeg doma ili radnog mesta u kojem slobodno vreme možete podrediti omiljenom treningu.

U nastavku teksta možete pročitati nešto o samom fitnesu i kroz zanimljive vremenske etape pogledati kako se on razvijao.

U zdravom delu, zdrav duh

 

U zdravom telu, zdrav duh – jedinstvena parola

Posmatrajući prve osnovne, funkcionalne pokrete čoveka (bez obzira na istorijski momenat), telesne vežbe kao takve nisu postojale jer su one kroz fizički rad (skakanje, penjanje kroz nepoznate predele, dizanje tereta) zapravo bile posmatrane kao način života, nešto što se podrazumevalo da bi se preživelo. Danas, njihov moderan oblik je definisan kroz različite, interaktivne vežbe u modernim fitnes centrima i teretanama. Smanjenje težine je samo jedan od ciljeva bavljenja fitnesom, a sve je to moguće uz disciplinu i motivaciju. Kombinacijom pravilne ishrane i redovnih vežbi, rezultati su i te kako vidljivi.

Školski rečeno, fitnes obuhvata pet osnovnih komponenti: telesnu kompoziciju, fleksibilnost, izdržljivost, mišićnu snagu i psihički aspekat ličnost. Biti fit nije samo fraza. Ovo podrazumeva stanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja i dobre telesne kondicije koja je rezultat redovne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

 

Biti fit nije samo fraza. Ovo podrazumeva stanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja i dobre telesne kondicije koja je rezultat redovne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

Ako ste mislili da je fitnes kao takav usmeren na zategnutost figure, tanak struk i oblikovane bicepse, zapravo nije tako. Kada se dobro osećate u svojoj koži, a istovremeno ste sposobni da obavljate svakodnevne fizičke aktivnosti, znači da istovremeno ispunjavate osnovne postulate fitnesa. On vam omogućava da bilo koji fizički i mentalni napor obavljate bez teškoća, a da istovremeno to prija vašem zdravlju i raspoloženju. Baš zbog toga, fitnes se preporučuje kada vam je potreban boost energije i pozitive. Na dug rok on će značajno poboljšati kvalitet vašeg života.

Kroz zanimljiv video u nastavku, pogledajte u kojim formama se kroz period od 100 godina razvijao fitnes, sa akcentom na vežbe koje se danas smatraju osnovnom pripremom pre glavnog treninga, a samim tim su formirane kroz dinamične grupne treninge.

 

Women’s League of Health and Beauty

Naime, od 1910-ih godina, na scenu stupaju vežbe istezanja, kada je fizička aktivnost počela da dobija na značaju u svakodnevnoj rutini. To su bili osnovni, funkcionalni pokreti koji su razmrdavali mišiće, a samim tim su te vežbe vrat i ramena opuštali od ukočenosti. Deset godina kasnije, 1920. godine, ove vežbe istezanja su dobile svoj napredniji oblik, u smislu izvođenja i svesnosti o njihovom značaju na zdravstveno stanje. Godine 1930. osnovana je posebna, ženska komuna pod originalnim nazivom Women’s League of Health and Beauty, koja je u redovnim, vremenskim periodima održavala treninge, preteče današnjim otvorenim treninzima s ciljem podizanja svesti o značaju fizičke aktivnosti, pogotovo lepšem polu. Treninzi su održavani na velikim, najčešće otvorenim ili zatvorenim prostorima, uz dinamičnu muziku, gde su devojke od prostih, pa sve do složenijih pokreta trenirale svoje mišiće i izdržljivost cele posture. Ova liga je postala toliko popularna, do nivoa nacionalnog fenomena, jer je ženski fitnes i te kako dobio na svojoj veličini. Deset godina kasnije, takozvano zlatno doba je istovremeno potenciralo glamurozne momente i važnost fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Tadašnje vežbe su preteča današnjem pilatesu, gde se akcenat stavljao na istezanje muskulature, trening leđa i održavanje kondicije koz proste, funkcionalne pokrete.

Hula hop decenija

Period nakon Drugog svetskog rata, od 1950-ih godina, u opticaj su došli različiti, funkcionalni rekviziti, između ostalog, i hula hop (eng. Hula Hoop) koji je postao omiljen jer je objedinjavao zabavu i vežbanje koje je tangiralo jedan od najosetljivijih delova tela – struk. Šezdesete godine prošlog veka je obeležio takozvani trim twist, specijalizovana podna pokretna ploča, koja se pokreće u skladu sa kretanjem vašeg tela kada stanete na nju, s idejom da se zabavite i poradite na mišićima stomaka, nogu i lumbalnog dela. I danas je ona popularna na određenim grupnim treninzima koji su po prirodi interaktivni i dinamični.

Prepoznatljivi, grupni jazzercise

Šarene, hipi sedamdesete godine su bile prepoznatljive po uključivanju plesnih pravaca u sam proces vežbanja, konkretno uključivanje džez pokreta u sklopu treninga (eng. Jazzercise).

 

 

 

Aerobik je uvek u modi

Potom, vesele osamdesete su obeležene ulaskom aerobika na velika vrata. Danas je ova disciplina toliko popularna i tražena, da su pored posebnih istoimenih grupnih treninga osnovani specijalizovani, aerobik centri. Godine 1990. tae-bo je postao jedna od omiljenih kombinacija prethodno spomenutih disciplina, gde se po prvi put borilačke veštine uključuju u rutinu pripadnica lepšeg pola. U najnovijem milenijumu, polako se izlazi iz zone komfora jer fitnes dobija oblik uličnog plesa (eng. Street Dance), koji i danas podrazumeva brze pokrete u skladu sa instrumentalnom muzikom. Od 2010. godine, zumba je postala svetski fenomen, izuzetno tražen fitnes pravac čiji jedan trening aktivira celokupno telo i zadovoljava sve ciljeve fitnesa. Pritom, nivo dobrog raspoloženja nakon jednog časa zumbe je nemerljiv.

 

Zumbajmo zajedno

Čekamo početak nove dekade i neke nove pravce u fitnesu. A do tada, uživajte u fizičkoj aktivnosti do te mere da taj dobar osećaj nakon odrađenog treninga dugo traje. A za svaki oblik podrške, stojimo vam na raspolaganju.

 

 

Izvor naslovne fotografije: flashbak.com

Izvor originalnog video formata: kanal Benenden Health / YouTube


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.