Kako da vežbamo na otvorenom tokom snežne sezone?


Ukoliko preferiramo vežbanje napolju, ovo hladno vreme zna da nam totalno pokvari planove. To što smo mokri od snega i znoja ispod debelih slojeva odeće, klizanje na zaleđenim površinama, vetar i nedovoljna hidratacija uzorkovana zimom, samo su neki od izazova koji su pred nama kada je temperatura oko nule ili u minusu.

Uprkos svemu gore navedenom, vežbanje na otvorenom zimi i dalje može biti blagotvorno i prijatno po naš organizam. Evo 8 razloga kako to da izvedemo:

 

I

Problem: gubljenje telesne toplote

 

Rešenje: obucite suvu odeću (ne samo toplu)

 

Voda je jedan od najefikasnijih provodnika toplote, što znači da pomera toplotu iz područja najviše koncentracije u ona sa najnižom. To praktično znači da ukoliko ste mokri ili se znojite zimi, veći je rizik od gubitka telesne toplote, jer je voda iz tela izvodi u vazduh.

Kako bi se ovo sprečilo, potrebno je nositi zaštitnu opremu koja štiti od vlage, a to su najčešće materijali poput najlona i poliestera. Tokom zimskih meseci jako je važno izbegavati pamuk jer čini da dodatno gubimo toplotu.

 

II

Problem: prevruće nam je ispod sve te odeće

 

Rešenje: staro dobro slojevito oblačenje

 

Tokom zagrevanja i početka vežbanja, sigurno će vam biti potebno više slojeva garderobe kako bi vam bilo toplo. Posle nekog trenutka, budući da je zimska odeća glomazna i topla, imaćete potrebu da se oslobodite jednog sloja. Jednostavno skinite jaknu i zavežite je oko struka i nastavite sa vežbanjem.

 

IV

Problem: loša vidljivost usled mraka i padavina

 

Rešenje: nošenje svetlih ili neon boja

 

Zimi je vreme takvo da smanjuje vidljivost, kako vozačima, tako i pešacima, a sunčeva svetlost kraće traje. Rešenje je da nosite svetla za bicikl ili svetle boje odeće kako ne bi dolazilo do nezgoda.

 

 

 

V

Problem: ne osećamo prste na rukama i stopalima

 

Rešenje: zaštitna oprema

 

Održavanje toplote u ekstremitetima je od izuzetne važnosti, pa nam je potrebna dodatna i pažljivo odabrana oprema pogotovo zimi. Bitno je da odaberemo vodootpornu obuću i donje delove koji su stegnuti oko članaka, kao i rukavice u znatno hladnijim vremenima.

 

 

 

 

VI

Problem: hladnoća na ušima, licu, ustima, nosu…

 

Rešenje: pokrijte ih

 

Kada je napolju hladno, napori našeg tela usmeravaju se ka održavanju toplote vitalnih organa. To znači da je manje krvi usmereno ka ekstremitetima i koži, što dalje implicira da nam je hladno upravo na tim mestima. 

Što se tiče zaštita za glavu, tu su kape, mufovi za uši, trake; onda šalovi i marame za donji deo lica i vrat; naočare za zaštitu od padavina i bolji pregled.

 

 

VII

Problem: ne pije nam se voda

 

Rešenje: hidrirajte se čak i kad vam nije do toga

 

Tokom hladnih, zimskih meseci obično ne osećamo žeđ kao i inače, ali to ne znači da ne treba da unosimo vodu. Kako bismo se ovog pridržavali, možemo poneti vodu sobne temperature sa sobom ili je čak i zagrejati kako bi se kasnije postepeno hladila. S druge strane, možemo popiti dovoljnu količinu pre i posle vežbanja napolju sve dokle ne vežbamo duže od 90 minuta. Voda sa ukusima ili sportski napici mogu pospešiti unos tečnosti u hladnim mesecima.

 

VIII

Problem: borba sa vetrom

 

Rešenje: idite uz vetar

 

Što ste više oznojeniji veća je verovatnoća da izgubite toplotu, a na ovaj način je manje gubite tokom džogiranja.

 

IX

Problem: ukočenost tela

 

Rešenje: ne propuštajte zagrevanje na početku i istezanje na kraju

 

Telu je potrebno vreme da se prilagodi hladnoći, a zatim da se vrati u stanje mirovanja. Pre treninga zagrevajte se između 5 i 10 minuta izvodeći dinamičko zagrevanje koje uključuje lagane kardio vežbe kao i vežbe za mobilizaciju zglobova. 

 

Primer:

 

Minut visokih podizanja kolena

20 iskoraka u stranu

20 skokova sa rukama i nogama u stranu (tzv. Jumping jacs)


Kada završite trening, izdvojte nekoliko minuta za istezanje mišića, a odmah nakon toga presvucite mokru odeću. Ukoliko ste radili vežbe otpora, možete uključiti lagani kardio od 10ak minuna na kraju.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.