kako-piti-protein

Šta su proteini i kako bi ih trebalo piti?


Da bismo postigli željene rezultate, osim pravilnog i redovnog treniranja neophodno je pridržavati se i pravilne ishrane koja podrazumeva odgovarajuć i izbalansiran unos ugljenih hidrata, belančevina i masti, u skladu sa ciljevima koje želimo postići.* Ukoliko, iz nekog razloga, nešto od navedenog ne unosimo u dovoljnim količinama kroz ishranu, preporučuje se suplementacija.  Zahvaljujući FitPass sistemu, svaki korisnik FitPass kartice ima pogodnost da ostvari popust prilikom kupovine suplement proizvod u određenim suplemet shopovima.

U skladu sa savetima nutricionista

kako-piti-proteine.Protein je jedinjenje usmeren pre svega za rast i razvoj, ali i održavanje mišićne mase, ali i mnoge druge procese u našem organizmu; stoga je važno unositi ga u dovoljnim količinama. Preporučuje se da nedostatak proteina nadoknađujemo nekom vrstom proteinskog praha koji ima sadržaj proteina veći od 70%. Na tržištu možemo pronaći različite vrste proteinskih prahova. Svi oni nisu isto tako ni jednakog kvaliteta, pa bi trebalo biti obazriv prilikom odabira. Potrebno je uzeti u obzir, osim spomenutog procenta proteina, i vrstu istog.

”Sve proteine uopšteno delimo na više grupa u odnosu na njihovo: poreklo, izvore, brzinu delovanja i koncentraciju. Možemo navesti tri osnovne vrste proteinskih prahova: whey, casein i soy (soja).”

Whey je protein koji se dobija iz tečne surutke. Ujedno, poželjno ga je unositi zbog svoje biološke vrednosti (sadrži svih devet aminokiselina neophodnih za oporavak, rast i rad mišića). Ono po čemu se izdvaja u odnosu na ostale proteine jeste brzina kojom se razgrađuje, a potom i „ugrađuje“ u mišiće. Kao što smo rekli, whey se dobija iz surutke, i u zavisnosti od takozvane čistoće koja se postiže kroz njenu filtraciju, razlikujemo: whey isolate (izolovani), hydrolysate (hidroizolovani) i concentrate (koncentrovani). Whey isolate predstavlja čist oblik proteina koji se može pronaći na tržištu (sadrži najmanji procenat ugljenih hidrata i masti). Whey hydrolysate je zapravo isto što i whey isolate, samo što je proces varenja ovog proteina kratak s obzirom da su aminokiseline razgrađene na još manje gradivne jedinice – peptide, koji se brzo i lako vare. Treću vrstu predstavlja whey concentrate prilikom čije proizvodnje se uklanjaju ugljeni hidrati (šećeri laktoze) i mlečne masti. Ove „čistije“ forme proteinskih prahova koštaju više.

kako-piti-proteine

Osim ovoga, postoji i proteinski prahovi biljnog porekla: soy, kao i casein, glavni protein u kravljem mleku.

”Prilikom kupovine, moramo da obratimo pažnju na koncentraciju proteina u proteinskom prahu. Oni koji sadrže najmanje 70% proteina smatraju se preporučenim izborom.”

Većina whey proteina sadrži između 70-80% proteina, ali postoje i oni sa svega 35% proteina, što nam ukazuje na to da veći deo ovog suplementa čine ugljeni hidrati i masti, što svakako želimo da izbegnemo.

kako-piti-proteineProteinski prah se obično pije u formi šejka, pomešan sa vodom ili mlekom. Da li ćemo se odlučiti za prvu ili drugu varijantu zavisi od toga da li želimo da unesemo čist protein ili i nešto ugljenih hidrata i masti koji se nalaze u mleku. Uopšteno, preporučuje se kombinacija whey protein sa kazeinom kojega, prirodno, već ima u mleku. U tom slučaju, možemo da izaberemo i vrstu mleka s kojim ćemo ga kombinovati (različit procenat mlečne masti i laktoze). Danas se mogu pronaći i proteinski prahovi otporni na termičku obradu što nam omogućava da ih koristimo u pripremi različitih jela.

Jedno od najčešćih pitanja je kada i koliko piti proteinski prah? Poželjno ga je uzeti nakon treninga jer su tada mišićnoj masi neophodni odgovarajući nutrijenti koji će doprineti njihovom oporavku. Takođe, dobro vreme je i neposredno pred odlazak u krevet, jer u toku tih optimalnih 6-8 h sna, naš organizam i dalje ima potrebu za proteinima i drugim jedinjenjima. Može se uzeti i ujutru, nakon ustajanja, kao i nekih 30 minuta pre treninga. Preporučena doza je obično oko 1-2 merice koja zavisi od naših potreba za proteinom, a ona varira od mnogih faktora (na primer težine – 1-2 g po kg telesne težine),  kao i toga da li želimo samo da očuvamo ili i povećamo mišićnu masu.

kako-piti-proteineČesto se postavlja pitanje i da li su proteinski prahovi štetni po organizam, kao i da li su nam zaista neophodni. O štetnom uticaju whey ili bilo koje druge vrste proteina ne možemo govoriti osim u slučaju preteranog unosa proteina uopšte. Što se tiče naših potreba za ovim oblikom proteina, one zavise od naših potreba za proteinom uopšteno. Kao što je već rečeno, proteinski prah je dobra zamena za proteinski obrok koja će nam omogućiti dovoljan ili veći unos proteina u skladu sa našim potrebama i ciljevima.

Redovno treniranje i pravilna ishrana će nam omogućiti da postignemo željene rezultate u sportu kojim se bavimo kao i željeni izgled, a FitPass je tu da nam olakša ovaj proces – izaberite od 600+ objekata onu teretanu koja će vam pružiti dobre uslove za rad na sebi, a i da ostvarite i druge brojne pogodnosti.

*Napomena:
FitPass ne garantuje bilo kakve rezultate koji nastaju putem vežbanja ili unošenja suplemenata u organizam, potrebno je konsultovati doktora, ličnog trenera ili drugo stručno lice u vezi bilo kojeg zdravstvenog pitanja ili nedoumice. Takođe, za relevantnost gorenavedenih činjenica, možete i više saznati na ovom linku.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.