Kako sport poboljšava sposobnost rešavanja kompleksnih problema?


Savremeno doba i to pogotovo ovaj deo kada sve više prelazimo na poslove novih tehnologija, otvorile su nam se mogućnosti da iskoristimo svoje prirodne snage.

Prema Svetskom ekonomskom forumu, rešavanje složenih problema je veština broj jedan koja nam je potrebna u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Kako procesi postaju automatizovaniji, ljudska sposobnost da nauči ovu veštinu potrebnija je nego ikad. Sport nas može naučiti kako.

Kompleksni vs komplikovani problemi

Da bismo razumeli složeno rešavanje problema, moramo prvo da uočimo razliku između složenosti i komplikovanosti. Ukoliko nam se pametni fitnes sat pokvari – imamo pred sobom komplikovan problem jer neko tamo poseduje znanje za njegovu popravku. Sa složenim (kompleksnim) problemima uvek imamo nepredvidive nepoznanice poput ljudskog faktora ili vremena. 

Gledajući u budućnost, komplikovane probleme će mašine rešavati automatizacijom, dok će odgovornost za suočavanje sa kompleksnim problemima biti na radnoj snazi. Zato je jako bitno naučiti kako to da radimo.

Učite od svog tela – prednost ljudi

Srećom, naše telo je počelo da rešava složene probleme i pre nego što smo toga postali svesni. Uravnoteženje težišta dok stojimo na obe noge je jedan od njih, a sastoji se od organizovanja svih zgobova, mišića, tetiva i ostalih delova tela koji uključuju takve promenljive opcije. I to vrlo lako možemo da uradimo.

Tri koraka putem kojih ćemo naučiti sposobnost kompleksnog rešavanja problema

 

 

  • Postanite pažljivi posmatrač

 

Kad god naučite novi pokret, bilo da se radi o balansiranju na gredi, stoju na rukama ili sprečavanju napadača u ragbiju – pažljivo posmatrajte reakciju svog tela. Pazite da ne preterate, samo posmatrajte i razmišljajte o tome. Iznenadićete se kako se brzo vaše telo poboljšava iako ne razumete u potpunosti složenost problema.

Mnoge izazovne situacije i sukobi na poslu eskaliraju jer smo skloni da shvatamo stvari lično. Jednom kada naučimo da posmatramo svoje telo, bićemo u stanju da probleme shvatamo objektivno, bez lažnih pretpostavki.

 

 

  • Utvrdite bitne činjenice

 

Iako su svi složeni problemi uglavnom nepredvidivi, zajedničko im je jedno – suštinske činjenice koje čine granicu između uspeha i neuspeha. 

Kada se bavite novim atletskim aktivnostima, identifikujete ono osnovno u njima. Naučite da obratite pažnju i izolujete činjenice koje su ključne u tom složenom problemu. Probajte balansiranje na traci: shvatićete da što su vam kukovi bliži traci, to će vam biti lakše. Ali u tom slučaju najveći napor će preuzimati vaši kvadricepsi. Dakle, rešenje je negde na pola puta.

Na primer, ovo vam može pomoći prilikom pregovaranja o sukobu interesa kolega. Budući da ćete identifikovati srž problema, moći ćete konstruktivno da komunicirate jer ste stekli veštinu razlikovanja pretpostavki od činjenica.

 

 

  • Ispunite praznine kreativnošću

 

Dok sužavate suštinske činjenice problema, otkrićete “prostor iznutra” gde se nalaze moguća rešenja. Uzmite na primer jedan od najstarijih čovekovih problema – ustajanje sa zemlje i uspravno stajanje. Koje su činjenice? Treba da radite protiv gravitacije da biste ustali. Koje mišiće koristiti i kojim redosledom, e to je već deo rešenja. Uzmite za primer mališane koji ustaju tako što im je guza visoko dok su im ruke i dalje na zemlji za razliku od odraslog čoveka kome je glava prvo podignuta.

Isprobajte sami na koliko načina možete ustati sa poda (izdvojte 3-5 minuta za ovo). Iznenadiće vas vaša sopstvena kreativnost ukoliko zaboravite na prvobitno rešenje. 

Vežbanje kreativnosti pomaže nam da se usredsredimo. Umesto da se fokusiramo na karakteristike samog problema (što nas dovodi do sve više prepreka), fokusirajmo se na prostor za moguća rešenja.

Sada sa digitalnom transformacijom i veštačkom inteligencijom vreme je da ponovo otkrijemo svoje prirodne snage.


FitPass nudi specijalne pogodnosti firmama koje su zainteresovane da ulože u zdravlje i bolje mentalne karakteristike svojih zaposlenih, tako što formira posebne uslove za svaku pojedinačnu kompaniju. Više detalja pogledajte OVDE.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.