Koje ćete velnes trendove za 2021. ispobati ove jeseni?


Iako je tek stigla, već razmišljamo o jesenjim trendovima koje upotpunjuju hladnije noći i toplija odeća kao i osvežavajuća promena tempa u odnosu na svo ono letnje znojenje i plivanje. Međutim, šta nam ova jesen donosi po pitanju zdravlja? Slede nekoliko velnes i fitnes trendova koji se već uveliko u svetu događaju.

 

 

  • Pešačenje

 

 

S obzirom da uz novi Delta soj korona virusa smanjuju okupljanja, menja se svakodnevica, pa za sve one koji zaziru od znojenja u zatvorenim prostorima dolazi idealno vreme za planinarenje, pešačenje i boravak u prirodi. Prema podacima do kojih je došao Univerzitet u Ohaju, čak za 8,4 procenata je poraslo iscrtavanje staza za hajking. Što se naše zemlje tiče, u svačijoj blizini se nalazi neko izletište ili breg gde bi se moglo prošetati ove jeseni.

 

 

  • Briga o sebi

 

 

Nikad nije bila važnija briga o sebi kao svojevrsna antiteža čitavom spoljnjem svetu i globalnim situacijama koje se dešavaju. 

 

Fizička briga o sebi predstavlja način na koji hranite svoje telo, koliko spavate, koliko fizičke aktivnosti upražnjavate i da li odgovarate na pravi način na svoje fizičke potrebe (Ove godine je, barem što se Amerikanaca tiče, seksualno zdravlje uvršteno u obavezan element brige o sebi). 

 

Društvena briga o sebi uključuje dovoljno vremena uživo sa prijateljima i porodicom kao i tendenciju za unapređenje odnosa.

 

Mentalna briga o sebi znači različito za različite ljude, ali recimo tu spadaju aktivnosti koje čine mozak brzim, knjige i filmovi koji nas stimulišu, kao i učenje stvari koje nas fasciniraju.

 

Spiritualna briga je još jedan element brige o sebi i u ovom slučaju postoje veoma različiti načini dolaska do manje-više istih ciljeva – a to su spiritualnost ili religijski uzlet.

 

I na kraju ali i ne manje važno – emocionalna briga o sebi. Bitno je da se ponašamo u skladu sa našim emocijama, da razgovaramo o njima i da ih prepoznajemo.

 

 

  • Ograničavanje alkohola, nikotina i ostalih štetnih supstanci

 

 

Iako svako od nas po neki put popije koju čašicu, novi trend ove jeseni je ograničavanje svih supstanci koje nam štete, a koje izazivaju zavisnost, odnosno količinu trend niskog nivoa unosa svega toga.

 

 

  • Adaptogena pića

 

 

Verovatno ste primetili rast broja različitih pića koja imaju za cilj pospešivanje zdravlja i nošenje sa stresom. U inostranstvu se tržište ovih pića znatno širi, a i kod nas sve više ljudi poklanja pažnju upravo ovome. Adaptogeni su u suštini grupa biljaka koje uzimate tokom dužeg vremenskog perioda kako biste pomogli svom telu da se prilagodi stresu i drugim bolestima. Iako su tek sada ove biljke, korenje i pečurke uzele maha, oni se koriste već vekovima u ajurvedskoj i kineskoj medicini. Adaptogeni ne uklanjaju stres već regulišu hormone i na taj način pomažu da se mi izborimo sa stresom. Iako nema još uvek konsenzusa oko toga koliko je tačno adaptogena, do sada se zna da njih čine otprilike 15 biljaka. Najpoznatiji su: žen šen, ašvaganda, bosiljak, maka, sladić, šitake…

 

 

  • Rituali kupanja

 

Na stranu svo tuširanje ovog sveta, ove jeseni će fokus biti na relaksirajućim kupkama. Pinterest ističe da je količina pretrage na ovoj platformi porasla za čak 90% kada je na primer u pitanju ritual kupanja punog meseca. Iz ove kompanije kazuju da nije bitno da li ste u mogućnosti da pazarite ogromne kade i imate dovoljno prostora za njih, ili da jednostavno birate omiljene sveće i soli za kupanje – ove jeseni će se ovaj, na prvu loptu obični svakodnevni higijenski zadatak, pretvoriti u uzvišen događaj za duboku relaksaciju i povećanje energije.

 

 

  • Joga za lice

 

Za ovu vrstu joge nije potrebna prostirka i ispostavilo se da ovaj tip vežbi za lice ne uključuje stvarne poze iz joge. To je samo privlačniji način da se opiše niz vežbi ili ponavljajući pokreta za lice kojima se toniraju mišići ispod kože. Ovo je potpuno prirodna alternativa sredstvima protiv starenja koja tonira mišiće lica, povećava protok krvi i mikrocirkulaciju stvarajući mladalački i blistaviji ten. Ukoliko zvuči previše dobro da bi bilo istinito, onda barem razmislite o drugoj dobrobiti joge lica – oslobađanju napetosti koja nam stoji na licu svakog dana.

 

 

  • Kombinovana fizička aktivnost

 

 

Idealna fizička aktivnost i rezultati iste proističu iz miksa disciplina, odnosno kombinovanja kardio treninga, vežbi snage plus onih za elastičnost. Da biste sve ove elemente ispoštovali, potrebna vam je članarina u nekoliko sportskih objekata i velika količina prilagođavanja životnog stila. Na vašu sreću postoji FitPass članarina koja objedinjuje sve to – 650 objekata, 70 disciplina u preko 35 gradova – i daje vam apsolutnu slobodu treniranja. Nabavite svoju već danas!

 

Foto: Unsplash.com


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.