Koliko vode je dovoljno vode?


Oko 60% našeg tela čini voda. Tečnost nam je potrebna za apsolutno svaku funkciju u organizmu, počevši od ispiranja toksina iz organa, prenosa hranljivih materija do ćelija, oblaže zglobove i pomaže da svarimo hranu koju jedemo.

Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, možemo dehidrirati. Teški slučajevi dehidratacije mogu dovesti do vrtoglavice, konfuzije, pa čak i epileptičnih napada.

Zbog toga je jako bitno unositi dovoljnu količinu vode tokom svakog dana. Količina vode koja je potrebna našem telu, zavisi od mnogo faktora. Koliko nam tačno treba zavisi od konstitucije, količine vežbanja, temperature spolja i od još mnogo stvari. Lekar može na najbolji način da nam preporuči koliko je čaša dnevno vode idealno za nas.

 

Koliko vode dnevno je potrebno telu?

 

Svi smo čuli da je optimalna količina 8 čaša dnevno od po 2dl. Ali ipak postoje faktori koji utiču na optimalnu količinu, pa se treba voditi nekim smernicama:

 

  • Muškarcima se preporučuje okvirno 13 čaša, odnosno oko 3 litre vode dnevno. 
  • Ženama je preporučena doza od 9 čaša, nešto preko 2 litra.

 

Trudnicama se preporučuje oko 10 čaša, dok dojilje imaju dozu od 12 čaša tečnosti dnevno.

Ukoliko je napolju vruće ili sprovodite aktivnosti od kojih se više znojite, potrebno je da unosite još više vode da biste ostali hidrirani. Isto važi ukoliko imate dijareju, povraćanje ili temperaturu.

Ukoliko imate određene bolesti srca ili bubrega, možda ćete morati da smanjite unos tečnosti, ali tačnu količinu će vam odrediti doktor. 

 

Koliko vode je potrebno deci?

 

Poput odraslih, i na decu utiče više faktora, poput godina, pola i težine. Ostale stvari koje utiču su klima u kojoj žive i stepen fizičke aktivnosti. 

U proseku, deci i tinejdžerima je neophodno između 6 i 8 čaša vode. Uz to, potrebno je da jedu puno svežeg povrća i voća. 

Tokom igre ili vežbanja, potrebno je da popiju između 1/2 do 2 čaše vode na svakih 15-20 minuta.

 

Prednosti dovoljnog unosa tečnosti tokom dana

 

Voda nam pomaže da budemo zdravi na više načina:

 

  • Pomaže pri uklanjanju toksina iz tela kroz urin, stolicu i znoj
  • Pomaže u održavanju optimalne temperature tela
  • Pomaže u zaštiti mekih tkiva u telu
  • Održava zglobove “podmazanim”

 

Šta se sve ubraja u tečnost?

 

Preporučeni dnevni unos uključuje sve tečnosti – vodu za piće, ostale napitke i hranu. Ali budite oprezni – određene tečnosti imaju svojih nedostataka. 

Na primer, sokovi, gazirana pića i šejkovi mogu biti hidratantni, ali takođe mogu sadržati puno šećera i kalorija. 

 

Kafa i čaj sadrže vodu, ali i kofein, koji čini da izbacujemo više vode kroz urin. Većina ljudi može da popije između 2. i 4 šoljice čaja i kafe dnevno bez dodatnih smetnji, ali ako se osećate anksiozno ili nervozno, smanjite unos ovih napitaka.

Alkoholna pića takođe sadrže vodu. Ali poput onih sa kofeinom, i ova vrsta pića uzrokuje dodatno gubljenje tečnosti kroz urin. 

Sportska pića imaju visok sadržaj vode. Takođe, sadrže ugljene hidrate i elektrolite koji vam mogu pomoći da apsorbujete vodu i održavate nivo energije. Tokom iscrpljujućih treninga, upravo ovaj vid tečnosti pomaže u nadoknađivanju soli izgubljene znojem. Međutim, budite oprezni. Takođe sadrže dosta kalorija, soli i šećera, pa pre kupovine proverite sadržaj samog pića.

 

Energetska pića se razlikuju od sportskih. Sadrže šećer i stimulanse – poput kofeina, često u velikim dozama. Lekari preporučuju da ih deca i tinejdžeri izbegavaju.

I ne zaboravite na hranu! Voće i povrće kao što su krastavci, zelena salata, lubenica i celer čine preko 90% vode. Takođe, pružaju čitav niz različitih vitamina i minerala. 

 

Možemo li popiti previše vode?

 

Retko se dešava, ali je moguće. Ukoliko popijete previše vode, a bubrezi ne mogu da se oslobode viška, možete razviti bolest koja se naziva hiponatremija. To znači da su minerali u vašem organizmu previše natopljeni tečnošću. Kao rezultat tome, nivo natrijuma opada, nivo vode u telu raste, a ćelije nabreknu. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih problema, a rizikuju ga sportisti koji dovode svoju izdržljivost do maksimuma.

Određena zdravstvena stanja takođe mogu diktirati koliko vode vam je dovoljno. Morate se konsultovati sa lekarom što se unosa tečnosti tiče, ukoliko:

 

  • Imate bolest štitne žlezde
  • Imate problema sa bubrezima, jetrom ili srcem
  • Uzimate lekove koji zadržavaju vodu, lekove protiv bolova i neke antidepresive

 

Kako možemo biti sigurni da pijemo dovoljno vode?

 

Da li retko osećate žeđ? Da li vam je urin bistar ili svetlo žut? Ukoliko je odgovor na oba pitanja potvrdan, verovatno dobijate svu tečnost koja vam je potrebna.

 

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.