Nar – crvena vitaminska bomba


Mnoštvo zdravog voća i povrća je nešto što se podrazumeva ne samo tokom hladnog perioda, već i tokom svi godišnjih doba. Ono što nam ide u korist jeste činjenica da sve što je zdravo – jeste ono što je dobijeno prirodnim putem. Postulati zdravog života su fokusirani prevashodno na jačanje imuniteta kroz sledeće stavke: redovna fizička aktivnost, pravilna i izbalansirana ishrana, pravilna hidracija, dovoljan unos vitamina u organizam i dovoljno sna. Ukoliko ste vlasnik/ca personalizovane FitPass kartice, sigurno ste upoznati sa našim FitPass klubom (FP Club) u okviru kojeg ostvarujete raznovrsne popuste, a uključuju raznovrsne usluge restorana zdrave ishrane, nutricionista i usluge brojnih medicinskih ustanova. U nastavku vam predstavljamo jednu od najzdravijih sezonskih namirnica, koju još zovu i hranom bogovanar.

 

Ali pre svega – šta je bitno zapamtiti?

 

Pođimo od činjenice da svako godišnje doba ima svoje sezonsko voće i povrće koje je prepuno vitamina, minerala i ostalih hranljivih sastojaka. Čar jeseni i zime, odnosno generalno hladnog vremena je u tome što vam je na raspolaganju veliki broj izuzetno zdravih namirnica, sa kojima možete praviti isto toliko zdrave, ukusne i hranljive poslastice. Ne smete zaboraviti sebe, ustalite neku svoju rutinu i pronađite način da unapredite vaše zdravlje. Nemojte padati u anksiozna stanja ukoliko u ovom momentu niste disciplinovani po pitanju zdravih životnih navika, sve se to može promeniti upravo zahvaljujući dovoljnoj motivaciji koja će vas podsećati da uradite nešto za sebe.

 

Zbog čega nar?

 

Nar još nazivaju i hranom bogova. Misteriozno voće čije poreklo vodi iz Persije, ali je karakteristično i omiljeno za svaku religiju i kulturu iz različitih razloga. Jedna od zanimljivosti govori o tome da sam plod nara sadrži 613 semenki, a toliko tačno ima zapovesti u Tori, judejskim svetim spisima. U Jermeniji i ostalim zemljama koje su se našle u evropsko-azijskoj raspodeli, nar je obavezna namirnica na svečanoj trpezi, a u Turskoj je omiljena užina kako starosedeocima, tako i turistima. Ostavljajući na stranu legende i mitove, brojna naučna (prevashodno) medicinska istraživanja su potvrdila njegova lekovita svojstva.

 

Koja su to poznata svojstva nara?

 

#1 Nar ‘’hrani’’ mozak – dokazano je da redovnom konzumacijom ove voćke, nar sprečava rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti kod starijih ljudi. Tačnije, nakon sprovedenih ispitivanja, dokazano je da ljudi koji su redovno pili sok od istoimene voćke su imali bolje rezultate u testiranju memorije.

#2 Isto tako, nar pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, jer srčana oboljenja pogađaju značajan procenat svetske populacije. Ono na šta nar, konkretno deluje jeste regulacija visokog krvnog pritiska, smanjuje ga za čak 20%. Ovo se odnosi na konzumaciju nara na dnevnom nivou (sasvim je dovoljno 50 grama). Ovo se naravno misli na prirodan sok (dobijen direktno iz ploda), ne industrijski dobijenog. Isto tako, nar utiče na sniženje lošeg holesterola, a ujedno i sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama.

#3 Dokazano je da nar kao takav doprinosi smanjenju rizika dobijanja određenih vrsta kancera, a uspešan je i medikament kada nastupi sama bolest, jer određene čestice nara doprinose smanjenju dobijanja raka dojke, a uspešno sprečava rast i razvoj tumornog tkiva.

#4 Nar je odličan antioksidans, sadrži vitamine A i C, u količinama koje na dnevnom nivou zadovoljavaju 15% određenog procenta za ovom grupom vitamina, jer nar uspešno čuva imuni sistem. Isto tako, nar je dobar izvor grupe vitamina B i kalijuma.

#5 Semenke nara su prepune gvožđa, pa se preporučuje osobama koje imaju dijagnozu anemije i generalno imaju problem sa ovim nutrijentom. Smanjuje vrtoglavice i konstantne migrene.

#6 Svima koji boluju od blažeg ili težeg tipa anksioznosti, depresije ili su deklarisane meteoropate, se preporučuje konzumacija nara, bilo kroz semenke ili kroz sveže ceđeni sok, jer na taj način se utiče na nivo seratonina u organizmu jedne osobe.

#7 Redovna konzumacija nara (jedan dnevno) povoljno utiče na centralni nervni sistem i ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma. Dovoljna je konzumacija jednog nara na dnevnom nivou.

#8 Ono što je isto tako naučno dokazano jeste i činjenica da nar značajno utiče na smanjenje posledica dijareje, akni, posledica katarakte, krvarenje u desnima, kao i da predstavlja dobrog saveznika muškoj populaciji u procesu reprodukcije.

Nar je izuzetno lepog ukusa, a uvek ga možete iskoristiti u svim poslasticama i obrocima, nevažno da li je u pitanju doručak, užina ili kasna večera.

 

Ono što vam takođe, pored nara preporučujemo od zdravih namirnica jesu i:

 

#1 Cimet – da, da, dobro ste pročitali. Cimet je u srednjem veku bio smatran elitnim začinom – i to sa razlogom! Prepun je mangana, vlakana, kalcijuma i gvožđa, što ga čini savršenim začinom za vaše obroke. Smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava insulinsku osetljivost, ubrzava metabolizam i na prirodan način suzbija apetit. Eksperimentišite sa cimetom i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju – palačinke sa jabukom i cimetom, cimet sa jogurtom, voćem ili sladoledom.

#2 Đumbir – đumbir je koren poreklom iz Indije, a danas se gaji i u Japanu, Zapadnoj i Južnoj Americi. U lekovite svrhe se koristi preko 5000 godina – sa razlogom. Može se koristiti svež ili u prahu (prethodno se osuši koren), ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, pomažeu lečenju mnogih bolesti – preko bronhitisa i bronhijalne astme, preko zapaljenja jetre i bubrega do artritisa. Na prirodan način poboljšava cirkulaciju krvi, otklanja toksine i regeneriše bolesno tkivo. Time dolazi do razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, organizam je ponovo zdrav, a čovek opet dolazi u stanje opuštenosti koje ga čine srećnim.

#3 Mandarine – jesen sa sobom donosi niže temperature i mnoštvo sezonskih virusa i prehlada. Mandarine su voće prepuno antioksinadima koje, ne samo da vam mogu pomoći da smršate, već i da poboljšate svoj imuni sistem. Sadržeći manje od 50 kalorija po voćki, mandarine uspešno uslišuju potrebu za slatkišima i smanjuju apetit.

#4 Nar – i postoji razlog zašto se nalazi u ovim supernamirnicama. Već smo spomenuli kako ovo super voće, kako ga drugačije nazivaju, je voće za koje se tvrdi da je efikasno protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, upala i nekih kancera, uključujući i rak prostate. Sadrži vitamine A, C, E i B5, minerale (kalijum i gvožđe) i brojne antioksidante (posebno bitan – tanin). Od njega se mogu praviti sokovi, sirupi i razni dezerti, ali ukoliko želite da ga koristite za mršavljenje najbolje je da ga jedete.

 

Ništa vas ne sprečava da se ‘’naoružate’’ zdravim namirnicima i čuvate sebe dok dolazi hladnije vreme. Na vama je da donesete pravilnu odluku po pitanju zdravih, sportskih navika, a mi takve odluke uvek podržavamo.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.