Ovo su tri NAJČEŠĆE greške koje vežbači prave nakon treninga! Uspešno ih eliminišite!


Šta je ono u čemu grešite nakon treninga?

Situacija u kojoj ste se sigurno pronašli je sledeća: odradili ste kvalitetan trening, uložili vreme u vežbe zbog kojih se osećate dobro, ali ste ipak umorni i iscrpljeni. Poslednja stvar koju želite da uradite nakon teretane jeste da ugrozite svoje rezultate. Nažalost, izbegavanje loših navika nakon vežbanja predstavlja veliki izazov što može znatno ugroziti vaš definisan cilj treniranja. Ukoliko trenirate sa vašom FitPass karticom, sigurno ste isplanirali koji treninzi će vam biti primarni, a koje prati striktna disciplina.

 

U nastavku teksta pročitajte koje su to aktivnosti koje biste morali da izbegavate ukoliko želite da postignete zacrtane rezultate:

 

#1 Izbegavanje hrane

 

Ova aktivnost je i te kako rasprostranjena među vežbačima koji manično pokušavaju da izgube težinu.

Prvo, važno je priznati da, ako niste zaista gladni, možda vam neće trebati užina ili obrok nakon treninga ukoliko ste imali lagan čas joge/pilatesa ili ste imali umerenu šetnju. Međutim, duži ili intenzivniji trening (više od 90 minuta) obično zahteva užinu ili ’’jači’’ obrok nakon treninga. Kako se trajanje i intenzitet vaših vežbi povećava, tako se i vaša potreba za gorivom pojačava nakon treninga. Vašem telu su potrebna dva makronutrijenta: ugljeni hidrati i proteini. Oni obnavljaju vašu zalihu glikogena, jer on ne samo da pomaže da dobijete energiju potrebnu za vaš sledeći trening, već i pomaže u oporavljanju mišića.

Takođe, istraživanja pokazuju da je vaš ukupan dnevni unos proteina važan. Iz perspektive gubitka težine, preskakanje obroka nakon treninga može uštedeti kalorije u kratkom roku, ali rizikujete da se prejedete kada glad počne. Umesto toga, napravite hranljivi proteinski šejk ili popijte čašu čokoladnog mleka.


#2 Prejedanje

 

Jedno veliko NE prejedanju

”Sa one strane duge” nalaze se i vežbači koji unose previše kalorija nakon treninga. Određen procenat ljudi poseže sa proteinima bez da shvate koliko šećera može da se nađe u njima. Redovno prejedanje nakon treninga može dovesti do povećanja težine tokom vremena. Vodite računa o tome da proteinski šejkovi sadrže što manje kalorija, a da dodate šećere (barovi i sokovi) svedete na minimum.


#3 (Ne)istezanje

 

Istezanje kao najbitnija aktivnost nakon treninga

Izbegavanje ili potpuno zaboravljanje istezanja nakon treninga može značajno da poveća rizik od povreda, bolove u mišićima, kao i smanjenu pokretljivost i fleksibilnost. Nakon treninga, mišići su još uvek topli i pod naporom, stoga iskoristite to stanje da ih istegnete kako biste obezbedili zdrav protok krvi i cirkulisanje hranljivih materija. Čak i 5-10 minuta istezanja može napraviti veliku razliku. Istraživanja su pokazala da je nedostatak vremena razlog broj 1 zbog čega vežbači preskaču istezanje.

Pronađite vreme za ovu aktivnost, dvostruko će vam se vratiti.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.