Pet saveta kako da se motivišete za vežbanjem u zimskom periodu


Stiže nam polako zima. I čini se da je i motivacija za vežbanjem smanjena. Prosto, prirodno stanje stvari je takvo da nam je lakše da se zavučemo ispod toplog prekrivača uz šolju čaja i ne razmišljamo da mrdnemo bilo gde. Ali, za one koji koji su strastveni sportisti ili delimično aktivni ljubitelji sportskog života, zima nije izgovor za zanemarivanjem vežbanja. Svako od nas ima valjani razlog zašto posećuje teretanu, časove plivanja, zumbe, aerobika, treninge aktivnog trčanja… Uz FitPass karticu, motivacija za vežbanjem neće izostati, a u nastavku vam predstavljamo pet načina kako da se motivišete za vežbanje u zimskom periodu. Ništa strašno, verujte nam na reč.

#1 Napravite plan

plan-treniranja.jpg

Koliko puta vam se desilo da napravite plan vežbanja, krenete da ga pratite, ali se negde izgubite, zaboravite na njega i prestanete sa ”to do” stavkama? Ne morate sebe da opterećujete time da pišete kompletan dnevnik treninga, već samo zapis sa listom želja koje želite da radite. Ukoliko imate 3-4 treninga na nedeljnom nivou, posvetite svaki trening grupi vežbi. Na primer: danas trenirajte samo regiju stomaka (odnosno trbušnjake) zajedno sa kardiom, sutra samo noge zajedno sa kardio vežbama i tako dalje. Kada ispunite svoj dnevni plan, častite sebe nekim lepim, vama dragim zadovoljstvom zbog toga što ste bili istrajni.

#2 Vežbajte zajedno

trenirati-zajedno.jpg

O, da! Ovo je proveren savet. Ništa lepše i korisnije ukoliko vežbate sa vama dragim osobama, u grupi sa ili bez instruktora. Međusobno ćete se pomagati i motivisati, a ujedno će vam biti i zanimljivije ispunjeno vreme. Na primer, ukoliko vam je teško da odradite kardio trening ili vežbe za leđa, ništa lakše da vas u tom poduhvatu motiviše najbolji prijatelj. Postoje i drugi načini: napravite mini takmičenje u tome ko će pre ili više da odradi određenu grupu vežbi. Verujte nam, poželećete da sledeći trening bude još zabavniji i zanimljiviji.

#3 Kreirajte vama najbolje uslove za treniranje

Buy-new-workout-clothes.jpg

Da li vam je pomalo teško kad se setite da morate da spakujete stvari za vežbanje, izađete iz kuće i budete spremni za vežbanje na spravama i to barem 2h dnevno? Gledajte to sa vedrije strane. Ukoliko mislite da će vam biti lepše, nabavite novu i udobnu opremu koja vam se dopada, jer je naučno dokazano da sa promenom odeće čovek ima veći polet za obavljanjem bilo kakvih aktivnosti. Ne verujete nam? Probajte. 🙂

muzika-za-trening.jpg

Takođe, ono što se redovno preporučuje jeste pravljenje omiljene playliste, pogotovo ako trčite ili obavljate kardio trening. Muzika utiče na dobro raspoloženje, a vi dok otpevate ili pevušite omiljenu pesmu, videćete da je vreme prošlo i da ste u tih 4 minuta odradili ciljanu vežbu.

#4 Zašto je bitno imati trenera?

lični-trener.jpg

…zato što će vam isti taj trener pomoći i učvrstiti odluku da je vežbanje jedan od glavnih prioriteta u vašem životu. Izaberite trenera koji će vam u svakom trenutku biti podrška pri obavljanju i najmanjeg segmenta neke vežbe, a bićete mu zahvalni i shvatićete zašto je u nekim momentima bio strog kada niste dobro radili trbušnjake ili vežbe za noge. Pored toga što će vam postaviti ciljeve vežbanja, trener će vam pomoći da pravilno izvodite vežbe, odrediti adekvatnu ishranu i u jednom momentu će postati vaš najbolji prijatelj, savetodavac i uteha kad poželite da gricnete nešto slatko posle napornog treninga.

#5 Ne vežbajte samo vaše telo, već i karakter

pravilna-ishrana.jpg

Pronađite razloge zašto posećujete treninge. Pored prednosti koje budete uključivali u vaš plan treninga, ispred svega vi trenirate vaš karakter. Koliko možete, želite i volite da vežbate na sebi, svom telu, fizičkom i mentalnom zdravlju. Nema lepšeg osećaja kada posle treninga budete istovremeno i umorni, ali i srećni što ste istrajali u nameri da izgledate dobro i što niste posustali u svojim ciljevima. Na primer, umesto da uveče odete na palačinke ili burgere sa društvom, posetite najbližu teretanu i tamo potrošite kalorije. Prijatelji se sigurno neće ljutiti na vas, ali ćete vi biti ponosni na sebe što ste doneli takvu odluku. Na kraju krajeva, hrane će uvek biti, ali motivacija za vežbanjem se mora trenirati u svakom momentu.

Imate još saveta koji bi pomogli drugima da se motivišu u predstojećim danima? Pišite nam zašto je važno biti istrajan kada krene sezone slava i porodičnih veselja. U okviru FitPass sistema, u sada već preko 600 sportskih objekata, možete birati one u kojima ćete trenirati, a vaše zadovoljstvo će biti dvostruko jer znate da ste pametno potrošili svoje vreme i energiju. A to je najvažnije, zar ne?


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.