Posne poslastice


Posne poslastice

 

Kako raste izbor zdravih namirnica, tako se uvećava mogućnost da se pripreme raznovrsne posne poslastice koje će obogatiti trpezu. 

 

Posni kolač sa jabukama

 

Sastojci:

450 g naseckanih jabuka

250 g brašna od spelte 

2 kašičice praška za pecivo

½ kašičice sode bikarbone

½ kašičice soli

1 kašičica cimeta

100 g smeđeg šećera

120 ml sojinog mleka

1 kašičica ekstrakta od vanile

1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka

100 g sosa od jabuka (jabuke kuvane u svom soku, pa pretvorene u pire)

120 g kokosovog ulja

 

Za koru:

75 g brašna od spelte

½ kašičice cimeta

3 kašike smeđeg šećera

35 g hladnog kokosovog ulja

 

Postupak:

Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i šećer. Posebno izmešajte sojino mleko, ekstrakt od vanile i jabukovo sirće (ili limunov sok), pa sjedinite sa suvim sastojcima. Dodajte sos od jabuka i otopljeno kokosovo ulje, pa izmešajte drvenom kašikom i prespite u pleh. Kada ste rasporedili testo, dodajte naseckane jabuke. Za gornju koru izmešajte brašno, cimet, šećer i hladno kokosovo ulje, pa rukama sjedinite tako da dobijete mrvice koje zatim pospete preko jabuka. Pecite 45-50 minuta, pa ostavite da se kolač ohladi dvadesetak minuta pre služenja.

Napomena: umesto sosa od jabuka možete dodati jednu izgnječenu bananu. 

 

Barovi sa korn fleksom

 

Sastojci:

1 šolja urmi, očišćenih od koštica

3 šolje korn fleksa, malo usitnjenog

½ šolje neslanih semenki suncokreta

2 kašike kokosovog ulja

100 g izlomljene tamne čokolade

 

Postupak:

U električnom secku izmiksajte urme, tako da se dobije lepljiva pasta. Izmešajte zatim urme, korn fleks, semenke suncokreta i otopljeno kokosovo ulje, pa masu rasporedite na pleh okvirnih dimenzija 25×20 cm. Otopite čokoladu, pa prelijte preko smese sa korn fleksom i ravnomerno je rasporedite. Ostavite na hlađenje u frižider najmanje dva sata, a zatim secite na 12 barova. Ovi barovi mogu da se čuvaju u frižideru do mesec dana, a ako želite da ih ponesete sa sobom i da ih gricnete tokom užurbanog dana, upakujte svaki zasebno u papir i tako ih odložite u frižider da vas spremni sačekaju kada zatrebaju. 

 

Barovi sa susamom

 

Sastojci:

400 g susama

175 g suvog grožđa

50 g kokosovog brašna

65 g mlevenog lanenog semena

115 g tahinija

115 g kokosovog ulja

100 ml javorovog sirupa

1 kašičica ekstrakta od vanile

¾ kašičice soli

Za preliv: po dve kašike kokosovog ulja, javorovog sirupa i kakao praha

 

Postupak:

Izmešajte prvo suve sastojke, pa dodajte ostalo. Sve dobro sjedinite i rasporedite na četvorougaoni pleh. Ostavite u frižider da se ohladi, pa isecite na barove. Za preliv, otopite kokosovo ulje, dodajte javorov sirup i kakao i sve dobro promešajte. Svaki bar do povine uronite u čokoladu i ostavite u frižider do služenja.  

 

Torta od tri sastojka

 

Sastojci:

170 g tamne čokolade

375 ml punomasnog kokosovog mleka 

220 g ovsenih pahuljica

 

Postupak:

Podmažite kalup za tortu prečnika 18 cm i obložite dno papirom. Čokoladu iseckajte, pa je prelijte kokosovom mlekom koje ste prethodno ugrejali do temperature nešto niže nego što je temperatura ključanja. Ostavite par minuta da odstoji, pa dobro izmešajte otoplenu čokoladu i kokosovo mleko. Na kraju dodajte ovsene pahuljice, pa sve dobro sjedinite. Prebacite smesu u kalup i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider na najmanje 4 sata. Servirajte sa svežim voćem. Ova poslastica ne sadrži dodat šećer, ali ako želite da bude malo slađa, tada u kokosovo mleko tokom zagrevanja umešajte kašiku-dve zaslađivača po izboru.

 

Epikatehin – naučno opravdanje za ljubav prema čokoladi

Epikatehin je snažan antioksidans iz grupe flavonoida, a najviše ga ima u kakao prahu, crnom vinu i zelenom čaju. Kakav uticaj na zdravlje ima pokazalo je istraživanje Kuna naroda iz Paname koji redovno konzumiraju kakao napitak, pa se došlo do zaključka da smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara, karcinoma i dijabetesa, pri čemu poboljšava sportske performanse, što ga čini popularnim kod sportista. S obzirom na brojne povoljne efekte na zdravlje, predloženo je da se epikatehin svrsta u grupu vitamina, ali kako ne zadovoljava kriterijume kojima podleže klasifikacija vitamina, ostaje da ovaj dragoceni sastojak tamne čokolade imamo u vidu kao ozbiljnog čuvara zdravlja. 

 

Sve navedene preporučene proizvode potražite u IDEA Organic prodavnicama i ne zaboravite da ponesete svoju Super Karticu za super uštede i bodove prilikom kupovine. 

Powered by IDEA Organic


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.