Prejeli smo se! Šta sad?


Jesen predstavlja kod nas sezonu slava. Nova situacija diktira nešto manji obim, ali u svakom slučaju količina hrane i pića će nam kao i svake godine predstavljati popriličan izazov. Iako ne možemo da se vratimo u prošlost i sprečimo prejedanje, postoje neke stvari koje možemo uraditi da nam bude lakše i da se brže vratimo planiranom režimu ishrane.

 

Povremeni obilni obrok neće nikom štetiti

 

Žene sa umerenim životnim stilom treba da unose okvirno 2000 kalorija dnevno, dok muškarcima se predviđa 2600. Međutim, ove brojke su samo smernica jer na njih utiču i godine, zdravstveno stanje i stepen aktivnosti.

Dnevni unos kalorija od 2000 možemo podeliti na sledeći način: 500 za svaki obrok, i 250 na dve užine. Međutim, mnogi od nas imaju tendenciju prekoračenja ovih kalorija pogotovo u sezoni slava i kasnije tokom zime, slavlja. 

Lepo je da čovek održava balans kad god to može, ali je takođe bitno da se ne odriče previše jer će negativno uticati na psihu. S druge strane, povremena prejedanja neće uticati na našu ukupnu težinu ili zdravstveno stanje, međutim možemo osetiti negativne simptome kada se to dogodi.

S obzirom da je stomak proširen iznad regularnog kapaciteta, neki od načešćih simptoma prejedanja su: nadutost, bol u stomaku, probavne smetnje ili mučnina. Takođe, vrlo poznata žgaravica se često dešava jer stomak vrši pritisak na tkivo između želuca i jednjaka, pa se kiselina vraća i nadražuje osetljivo tkivo jednjaka. 

 

Isprobajte sledeće metode kako biste se osećali bolje posle obimnijeg obroka

 

Prošetajte

 

Hodanjem se stomak prazni, mada vam neće previše pomoći da se osećate manje naduto i sito. Međutim, kada se stomak isprazni imaćete manju kiselinu.

Fizička aktivnost pomaže u varenju, međutim ne očekujte da ćete sagoreti baš sve kalorije koje ste uneli. Preporuka je 5 do 10 minuta hodanja nakon obroka što dovodi i do snižavanja šećera u krvi koji ume da skoči prilikom obilnijeg obroka. Kada skoči šećer, insulin se oslobađa i višak šećera iz krvotoka skladišti u mišićima ili jetri, tako da šetnja u suštini može pomoći u izbegavanju skladišćenja dodatne masti.

 

Pijuckajte vodu ili niskokalorično piće

 

Ukoliko pojedemo veći obrok, možemo uneti veću količinu natrijuma, a da to i ne znamo. Veća količina natrijuma dovodi do nadutosti i zadržavanja vode u organizmu, dok unos tečnosti može da nas oslobodi ovog viška. 

Treba paziti da ne popijemo veću količinu vode odmah nakon obroka jer to može dodatno proširiti stomak i izazvati bol. Idealna doza je 1 ili 2 decilitra.

 

Bez ležanja

 

Iako se možemo osećati umorno posle velike količine hrane, treba da pokušamo da se odupremo želji da legnemo ili odspavamo. Istraživanja pokazuju da se stomak brže prazni kada smo uspravni. Takođe, ležanje nakon jela povećava mogućnost kiseline.

 

 

 

Planirajte sledeći obrok

 

Hrana nam je na poslednjem mestu nakon obilnog obroka, ali planiranje unapred u tom trenutku može brže da nas vrati na kolosek. Mnogi ljudi misle da im je dan “propao” ukoliko se jednom prejedu, pa nastave sa nezdravim unosom što količina što nutrijenata do kraja. Trebalo bi da izaberemo zdravu opciju za naredni obrok, poput nemasnih proteina, voća i povrća i integralnih žitarica, što će dovesti do zaustavljanja prejedanja. 

 

I na kraju – ne paničite

 

Pokušajte da se ne nervirate ako se prejedete, pogotovo ako je to retka pojava. Teško da ćete se ugojiti ili imati nekih zdravstvenih problema ukoliko ste pojeli jedan veći obrok. Ovde je bitna psiha – pokušajte da izbegnete osećaj krivice zbog prejedanja jer to može vremenom dovesti do nezdravih navika u ishrani. Samo vodeći računa o svim segmentima svog bića, možemo dostići celokupno zadovoljstvo, a izbegavanje druženja i štedenja sebe na proslavama dovodi do nezadovoljstava druge prirode.

 

U svemu ovome bitno je imati saveznika, a to je FitPass članarina. Fizička aktivnost tokom ovog perioda omogućava sagorevanje veće količine kalorija, tako da možemo ostati u formi i bez dodatnih kilograma i tokom sezone slava.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.