Prolećni umor i kako ga prevazići


Iako je kalendarsko proleće još par nedelja ispred nas, prvi lepi i topliji dani u godini asociraju nas upravo na ovo godišnje doba. Međutim, iako Sunce sija, nazire se po neki cvet, a ljudi poput guštera izlaze u sve većem broju napolje, mi se osećamo umornije nego ikad pre. 

Prolećni umor ili prolećna letargija je vrlo čest poremećaj zbog koga oni koji su pogođeni osećaju prekomerni umor, lenjost, pa čak i depresiju. Zvuči kontraintuitivno, ali promena sezone može uzrokovati promene ritma u našem telu – poznatije kao Sezonski afektivni poremećaj

 

Šta je u stvari prolećna letargija? Ovo stanje umora se obično opisuje kao obrnuti sezonski afektivni poremećaj. Vlada mišljenje da su umor i depresija povezani sa kratkim, hladnim i zimskim danima, ali proleće takođe može stvoriti ove simptome. Teorija kaže da se naša tela prilagođavaju na produžavanje dana i svetlosti, prilagođavanjem hormona. Zimi organizam proizvodi više hormona spavanja, melatonina, ali kad dođe proleće naša tela deluju na povećanu svetlost i oslobađaju više serotonina, hormona aktivnosti. Upravo ova promena koja može predstavljati veliko opterećenje za telo, može dovesti do letargije i umora, a ovo stanje traje sve dok se ne prilagodimo, obično dve, tri nedelje.

 

Simptomi koji ukazuju na prolećnu letargiju:

 

  • Umor
  • Razdražljivost
  • Vrtoglavica
  • Glavobolja
  • Povećana osetljivost na vremenske promene
  • Depresija ili letargija

 

Ukoliko vas je obuzelo ovo često stanje, postoji nekoliko efikasnih načina da ga se oslobodite:

 

  • Provodite više vremena na otvorenom
  • Vežbajte kako biste održali telo aktivnim – najbolji saveznik – FitPass članarina
  • Hranite se zdravije i unositi više voća i povrća koji sadrže vitamine i minerale
  • Hidrirajte se

 

Posle dovoljnog sprovođenja ovih “mera”, naše telo će se navići na novi ritam, pa će nam se i pun potencijal vratiti mnogo brže nego pukim čekanjem “da prođe”.

FitPass je sistem koji obuhvata preko 650 objekata u 35 gradova širom Srbije, sa preko 70 sportskih disciplina. Sada je idealan trenutak da nabavite svoju članarinu i brzo dovedete organizam u sklad promenom vremena.

 

 

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.