Šta biznis može da nauči od sporta?


Čemu nas zapravo uči sport? „U zdravom telu, zdrav duh” – rekli su! 

Dakle, bavljenje sportom (profesionalno ili amaterski), daje nam izdržljivost i umeće da savladamo mnoge životne lekcije uz afirmativni stav. Emocije koje sport izaziva u nama su snažne i inspirativne, dok su postulati sporta toliko primenjivi na sve sfere života da mogu postati jasne smernice, unoseći brojne pozitivne promene.

Zato, ako si i na sekundu zastao/-la kod naslova i pomislio/-la da biznis i sport nemaju puno toga zajedničkog, sledi iznenađenje. Važno je samo upaliti lampice, napraviti jasnu paralelu i preneti sportski duh u poslovni svet. 

Ali bez brige. Uštedećemo ti koji minut, jer ovaj tekst upravo to i radi. Razotktiva filozofiju iza sporta čineći da svako sportsko pravilo postaje važna poslovna lekcija. Prati ih svakodnevno!

Disciplina je ključ! 

Kada pomisliš da NIJE tvoja nedelja na poslu, onda je upravo TA nedelja vreme kada ćeš se posebno potruditi i uložiti extra napor da završiš sve ono što se od tebe očekuje. Jer kao i u sportu, možeš biti najtalentovaniji igrač, ali ništa bez posvećenosti i discipline. Hiljadu puta ponovljena vežba, načiniće da hiljadu i prvi put vežbu uradiš sa lakoćom. 

Rezultati ni u sportu ni u biznisu ne dolaze preko noći. Oni su zbir dugoročnog, napornog rada i truda, posebno kada ti nije do ulaganja tog istog rada i truda. E, vidiš, tu je caka! To razlikuje uspešne ljude od svih ostalih.

Zona komfora ne postoji!

Sport te uči da se iznova i iznova prilagođavaš novonastaloj situaciji, napreduješ i prevazilaziš svoje limite. Nebo nije granica, nebo je samo pogled iz nove perspektive. 

Isto je tako i u poslu. Tvoje je da se prilagodiš novim perspektivama jer će te u suprotnom tržište progutati. Svaka utakmica je drugačija, a svaki dan na poslu traži novu pobedu. Ti ćeš najbolje oboriti svoje vlastite rekorde. 

Ti(m)

I najbolji sportista neće izboriti pobedu ako nema jak tim oko sebe. Tu je trener, tu je saigrač, tu je cela ekipa sa kojom se spremaš, planiraš ishranu, vežbaš. U prevodu, možeš da budeš super radnik ako ne znaš da delegiraš, komuniciraš i sarađuješ sa kolegama. Svi za jednog, jedan za sve. Svuda!

Svaki poraz je lekcija

Da, zvuči kao kliše! Lakše je reći „Nije važno pobediti, važno je učestvovati ”, nego to zaista i osetiti. I to je OK! Ali, postoji jedno veliko ALI! Ali ko radi, taj i greši. Poraz i greške su sastavni deo napredovanja i jedina neminovnost. Analiziraj svoje greške i uči iz njih. Sigurno je da ih sutra nećeš ponoviti. 

Fer-plej

Bez obzira na okolnosti važno je igrati fer na terenu, ali i van terena. Nema potrebe kršiti pravila sporta, života i biznisa, jer će se to u nekom trenutku vratiti kao bumerang. Prečice se ne isplate na duge staze. Jedino pravi put vodi do cilja. A on je dug… i trnovit. ☺

Prati svoje snove

Nikada ne zaboravi šta želiš, sanjaš, zamišljaš za sebe i svoj biznis. Veruj u to svim srcem i ne dozvoli da te iko odvrati od sna, od tvoje „zlatne medalje”. Uvek postoji način. Jedan, drugi, treći, četvrti. Ako ni jedan način ne donosi rezultate. Probaj peti!

Razmišljaj strateški

Planiraj. Biraj efikasna rešenja. Budi praktičan. Zapiši i zamisli svoje strateške ciljeve. Odvoji važno od nevažnog. Razmišljaj nekoliko koraka unapred. Iskoristi šanse koje ti se pružaju. Brojke su važne. I u sportu i u biznisu.

Zbog svega gore navedenog, FitPass ti preporučuje da ne zapostaviš fizičku aktivnost. Odaberi makar jedan sport i podseti se… Bez obzira da li je to fitnes, plivanje, tenis ili nešto samo tvoje, važno je baviti se sportom i učiti iz njega. Navijaj za sebe! Samo je pitanje dana kada će i tvoj biznis preći u višu ligu. 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.