Šta jesti pre treninga?


Ishrana je jako važan deo u fitnes rutini. Juče smo pisali o obrocima nakon treninga, a danas vam savetujemo sledećih 5 vrsta hrane koje su idealne za period pre odlaska u teretanu.

Sportska torba, voda, patike… ali da li smo nešto zaboravili? Unos hrane pre treninga može održati ravnotežu kada pričamo o nivou šećera u krvi, a to znači dosta energije kako za kardio tako i za trening snage.

Nutritivni savet: pomešajte proteine, zdrave masti i malo dobrih ugljenih hidrata. I ubacite nee zdrave deserte – zaslužili ste!

 

1. Tost od celog zrna, puter od kikirikija ili badema i banane.

 

Trkači mahom nakon trka jedu banane. To je voće puno jednostavnih ugljenih hidrata, prirodnih šećera i kalijuma. Baš taj elektrolit sprečava grčeve i može se izgubiti putem znoja. Kikiriki puter (ili verzija sa bademom) ima zdrave masti, a tost daje složene ugljene hidrate koji poboljšavaju nivo šećera u krvi.

 

 

2. Piletina, pirinač i povrće spremano na pari

 

Mnogima je najbolji obrok pre teretane upravo ovaj jer kombinuje proteine i složene ugljene hidrate, a dodatno vlakna iz povrća pomažu pri varenju. Možete jesti i pileće belo, ali bataci i karabataci sadrže više one dobre masnoće koja vas drži sitim tokom treninga.

 

 

 

 

 

 

3. Zobena kaša, protein u prahu i borovnice

 

Složeni ugljeni hidrati iz zobene kaše se razgrađaju polako u organizmu, što znači da imamo energiju duže. Voće oput borovnica, malina ili trešanja sadrži antioksidanse – korisne supstance koje pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija. Odajte protein kako biste pojačali obrok i uživajte u ovom ukusnom jelu.

 

 

 

 

 

4. Jaja, povrće i avokado

 

Upotrebite celo jaje jer je belance puno visokokvalitetnih proteina, a žumance sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. Baš one su bitne za izgradnju i oporavak mišića. Avokado vam omogućava zdrave masti, a povrće je jako bitna hranljiva komponenta bez obzira koju ste kombinaciju izabrali.

 

 

5. Proteinski smuti

 

Protein u prahu je osnovna komponenta, ali ostalo možete kombinovati po želji. Mleko ili bademovo mleko, mešane crvene bobice, banana, puter od kikirikija, avokado, čak i poneko zeleno povrće… sve dolazi u obzir. Dobro varenje ugljenih hidrata, plus zdrave masti i protein, benefiti su ove vrste hrane.

 

 

Pronađite ono što vam odgovara jer je i kod hrane kao i kod vežbanja isto – postoji idealna verzija za svakoga. 

Ono što je ovde još bitno da se spomene je tajming. Ukoliko želiti veći obrok onda bi trebalo dva do tri sata ranije da ga pojedete. Ako ste zamislili hranu kao užinu, onda je ok i 45 minuta pre samog treninga. Obratite pažnju kako utiče tajming na vas, pa u sledećoj iteraciji korigujte.

 

Isprobajte svoje kombinacije i svoj idealni tajming za najbolje rezultate, a što se fitnes dela tiče, dovoljna vam je FitPass članarina.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.