Zašto bundevu nazivaju kraljicom jeseni?


Jesen je polako stigla, čak iako smo mislima i dalje na suncu, uživajući još uvek u toplim danima. Ono što nas zapravo interesuje jeste: Da li uživate u zdravoj ishrani? I šta podrazumevate pod njom? Ukoliko ste ljubitelj sezonskog voća i povrća, dobra vest je ta da uvek možete konzumirati kvalitetne, a prevashodno zdrave namirnice. Pogotovo, što imate šarenolik izbor onoga što možete iskoristiti u svojoj ishrani. Naš savet je da ravnomerno rasporedite svaki obrok i koristite što više blagodeti jednog godišnjeg doba. Ukoliko ste svakodnevno na radnom mestu, dobra vest je ta da sa vašom personalizovanom FitPass karticom ne morate više sami da mozgate o tome šta ćete jesti za ručak, već ćete moći da iskoristite usluge sjajnih keteringa koji pripremaju ukusne obroke.

 

Uvek je važno znati

 

Dobar izgled i optimalna telesna kilaža samo su jedne od prednosti koje pruža zdrava i pre svega – pravilno izbalansirana ishrana. Ni jedna dijeta ne može postići sve što zdrava ishrana može – kvalitetan način života, bez tegoba i zdravstvenih problema, pun energije i dobrog raspoloženja. Jako bitna stavka u vođenju zdravog života jeste sam način pripreme hrane. Suncokretovo i maslinovo ulje u potpunosti izbacite iz upotrebe prženja hrane, dok maslinovo i dalje možete koristiti za prelivanje salata. Umesto ulja, za prženje (ukoliko je potrebno) koristite svinjsku mast ili kokosovo ulje.

Zaboravite na kečap, majonez, razne vrste soseva i preliva koji su hemijski obrađeni. Koristite zdravije alternative poput – sos od paradajza, humus, tahini, puter od kikirikija, avokado namaz, soja sos…

Začini su dozvoljeni i mogu se kombinovati po izboru: beli luk u granulama, bosiljak, origano, biber, majčina dušica, papričice, đumbir, cimet, kumin, ruzmarin, kari… Vegeta se u potpunosti izbacuje, a so se smanjuje na minimalne količine (ukoliko je potrebno za kuvana jela – dodati prstohvat soli).

Restorani brze hrane, pekare, poslastičarnice, gazirani sokovi i sve vrste kupovne čokolade bi trebalo izbegavati u širokom krugu. Naravno, možete dopustiti sebi povremeno “cheat day” ali pazite da ne preterate!

Ishrana treba da bude podeljena na četiri dela:

    • Povrće – najveći procenat ishrane (sirovo ili u salatama – bitno je unositi ga svakodnevno
    • Belančevine (Proteini) i Žitarice (Ugljeni Hidrati)
    • Voće – jesti ga ujutru
    • Mlečni Proizvodi – predstavljaju sporedni produkt, može se konzumirati, ali i ne mora

 

Zašto se ‘’vojvođanska banana’’ svrstava u omiljene jesenje namirnice?

 

Bundeva (lat. Cucurbita pepo) je namirnica bez koje jesenja trpeza nije potpuna. Nezaobilazno povrće koje ste (ako ne jedete često) barem jednom u životu probali u određenoj formi. I prosto, njen ukus se ne može tako jednostavno zaboraviti. Međutim, određeni deo populacije nije toliko upoznat sa njenim izuzetno delotvornim svojstvima po zdravlje. Naime, kaže se da ne postoji biljka koja se toliko lako uzgaja, dalje obilje plodova, čija je cena niska, a toliko zdrava. Njen istorijat je manje-više poznat, jer su stanovnici Centralne Amerike znali za njenu blagotvornost i kao takvu je ‘’preselili’’ prvo u Evropu, pa potom u ostale krajeve sveta. Prepoznatljiva narandžasta lopta se gaji radi dobijanja ukusnog semena iz kojih se (u našoj zemlji) hladnim postupkom cedi ulje. Toliko je potcenjena u ishrani, a zapravo nedovoljna informisanost o njenim zdravim svojstvima se polako ispravlja.

U različitim krajevima Srbije, a pogotovo u našoj ravnici Vojvodini, bundeva nosi drugačije nazive: tikva, ukrasna tikva (koja nije namenjena ishrani, već dekoraciji unutar i van životnog prostora), muskantna bundeva, japanska hokaido bundeva (slatkog ukusa), domaća žuta i ostale vrste. S obzirom na to da spada u porodicu povrća (iako je bliski rod sa lubenicom), često je zbog ukusa poistovećujemo sa voćem. Dostupna je tokom cele jeseni i zime, a dosta domaćica u zamrzivaču čuva zalihe semenki i bundevinog mesa koje će početkom godine iskoristite za ukusne i zdrave recepte.  Baš zbog činjenice da je upotrebljiva u svakoj formi, ona se jede kao pečena, živa, dinstana, pržena, a domaćice često prave sok, koji je izuzetno ukusan, bez dodatnih aditiva. Ono što se smatra njenim prednostima jesu:

    • Fantastičan je diuretik, koji čisti probavni sistem, omogućava pravilan rad creva i instant umanjuje tegobe sa vašim stomakom. Dovoljno je da par puta dnevno (u određenim intervalima) pojedete semena bundeve i osetićete znatno olakšanje;
    • Seme bundeve, kao i njeno meso se uveliko preporučuju trudnicama, dojiljama, osobama sa obolelom jetrom ili prostatom. Zbog svog već gore spomenutog diuretičkog svojstva, ona se preporučuje ljudima koji često imaju problem sa infekcijama mokraćnih kanala, sa bešikom (često imaju problema sa ešerihijom i ostalim bakterijama), gihtom i reumom. U tom slučaju, preporuka lekara za rešavanje ovih problema jeste kombinacija semena bundeve, brusnice i konzumacija čaja od peršuna u pauzama. Čaj od peršuna je od davnina prepoznatljiv kao napitak koji na prirodan način uspešno leči sve bakterijske infekcije, uključujući i infekcije mokraćnih kanala;
    • Već gore spomenuti sok od bundeve je izuzetno jednostavan za pripremu i uključuje kombinaciju do 3 kg bundeve, oko 6L vode, oko 2 kg šećera i dve kesice limuntusa (mere su odokativne, pa procenite šta vam najviše prija). Bundeva se iseče na kriške, doda u šerpu sa vodom i šećerom i ostavi da se kuva. Kada omekša, neophodno je da se temeljno ispasira, doda se limuntus i cedi u flaše. Ovaj zdrav sok možete piti ili kao razblažen ili ovako gust, ali je dokazano da leči ženske bolesti i virusno-respiratorne infekcije;
    • Jedna od njenih prednosti jeste niskokalorična vrednost, pa zbog toga je nezamenljiva u režimima ishrane, a brzo će vas učiniti sitim. Isto tako, lekari preporučuju mamama da barem 3x nedeljno prave prirodne kašice od bundeve za svoje bebe;
    • Baš zbog toga što sadrži preko 90% vode, ona je idealna za sve koji žele da smršaju. Neki optimalan period za konzumaciju bundeve ne samo u ove svrhe, jeste oko dve nedelje. Potrudite se da jela sa bundevom budu raznovrsna i ukusna. Takođe, ona sadrži vitamin A, vitamine E, C i grupe vitamin B, folnu kiselinu, kalciju, fosfor i gvožđe. Zbog visokog sadržaja beta-karotena, bundeva je odlična za čišćenje kože, pa je sve veći broj kozmetičkih preparata na bazi ove namirnice. Takođe, zahvaljujući vitamin A, ona štiti oči (pogotovo od katarakte), a doprinosi i odličnom funkcionisanju nervnog sistema, a ujedno i snižava visok krvni pritisak;
    • Sadrži sastojke koji snižavaju holesterol, sprečava dijabetes, a izuzetno se preporučuje tokom hladnog perioda kada štiti imuni sistem (zbog prisustva velike količine vitamina C), ubrzava metabolizam, a zbog velike količine antioksidansa, odličan je zaštitnik za prevenciju od različitih malignih oboljenja;
    • U ishrani je najviše prepoznatljive kroz omiljene pite bundevare i testeninu, a domaćice od davnina preporučuju pečenje semena bundeva u rerni, kao i pečenje mesa sa korom. Kada omekša, izvadite je iz rerne, pospite medom i omiljenim začinom (cimet, vanillin šećer) i uživajte u njenom ukusu.

 

Nadamo se da smo vam olakšali odluku po pitanju korišćenja ove izuzetno zdrave namirnice. Toliko je ukusna i jednostavna za pripremu, pa će vam ubrzo postati jedna od omiljenih poslastica na trpezi. Podržavamo sve zdrave navike, a konzumacija kraljice jeseni je jedna od njih.


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.