Zašto je bitno poznavati pH vrednost namirnica?


Da li je neka hrana kisela, bazna ili neutralna, govori nam njena pH vrednost. Ako je nešto 0 onda je to pokazatelj kiselosti, 7 je neutralno, dok je 14 bazno, odnosno alkalno. Na primer destilovana voda je na nuli što se pH vrednosti tiče. 

Baš kao i različite supstance, i različiti delovi našeg organizma imaju različitu pH vrednost. Idealna pH vrednost krvi je 7,45 što je blago alkalno. Stomak je na 3,5 jer je u funkciji pravilne razgradnje hrane. 

 

Hrana i piće sa visokom kiselošću

Ukoliko sumnjate da imate problem sa kiselom pH, neophodno je da uvedete promene u ishrani kako biste iznivelisali ove vrednosti. Hrana koja se smatra kiselom je na nivou od 4,6 ili niže.

Hrana koja ima veću količinu kiselosti, a koju bi trebalo da ograničite ili izbegnete:

Žitarice, šećer, određeni mlečni proizvodi, riba, prerađena hrana, sveže i prerađeno meso, gazirani i drugi zaslađeni sokovi, visoko proteinska ishrana i suplementi…

Nova istraživanja pokazuju da je smanjenje namirnica životinjskog porekla dobro za naše zdravlje upravo zbog njihove kiselosti.

Voće i voćni sokovi sa najvećim stepenom kiselosti, poređani od najviše do najmanje vrednosti:

Limunov sok (2-2,6 pH)

Limeta (2,8 pH)

Šljive (2,8-3,4 pH)

Grožđe (2,9-3,82 pH)

Nar (2,93-3,2 pH)

Grejpfrut (3-3,75 pH)

Borovnice (3,12-3,33 pH)

Ananas (3,2-4 pH)

Jabuke (3,3-4 pH)

Breskve (3,3-4,05 pH)

Paradajz (4,3-4,9 pH)

Generalno agrumi imaju nizak nivo pH vrednosti što znači da su kiseli. Citrusi mogu doprineti simptomima kod ljudi koji imaju problem sa gornjim gastrointestinalnim traktom, poput čira.

Ukoliko voće ne pogršava hronične tegobe, treba ga jesti jer je izrazito zdrava hrana i dokazano smanjuje rizik od mnogih bolesti. Takođe, iako mu je početna pH vrednost kisela, kasnije se alkalizuje, pa ne treba gledati na ovaj tip namirnica kao nešto što remeti ravnotežu.

 

Sveže povrće

Povrće se generalno ne smatra kiselim namirnicama:

Kiseli kupus (3,3-3,6 pH)

Kupus (5,2-6,8 pH)

Cvekla (5,3-6,6 pH)

Kukuruz (5,9-7,5 pH)

Pečurke (6-6,7 pH)

Brokoli (6,3-6,85 pH)

Kelj (6,5-7,5 pH)

 

Kisela pića:

Trebalo bi da izbegavate pića koja sadrže visok nivo fosfora, poput piva ili tople čokolade. Mineralna gazirana pića ili gazirana voda mogu biti dobra zamena. Ukoliko želite da pijete alkoholna pića, birajte crvena i bela vina koja sadrže manje fosfora. 

Hrana sa niskom kiselošću

Neke studije dokazuju da dijeta bogata alkalnim namirnicama sprečava opadanje tonusa mišića, poboljšava pamćenje i pomaže da živimo duže.

Neke od alkalnih ili neutralnih namirnica koje možete uključiti u svoju ishranu su:

Soja, jogurt i mleko, većina svežeg povrća, krompir, voće (jer se kasnije alkalizuje), začinsko bilje, začini (osim soli, muskatnog oraščića i senfa), pasulj i sočivo, neke integralne žitarice, biljni čajevi, masti poput maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova…

 

Šta previše kisela hrana izaziva:

Dijeta koja je bogata namirnicama koje sadrže kiselu pH vrednost poput previše proteina ili šećera može uzrokovati kiselost u urinu kao i druge negativne nuspojave poput kamena u bubrezima. Takođe može uzrokovati pogoršanje stanja kostiju i mišića. Ovo se dešava jer kosti sadrže kalcijum koji naše telo koristi za vraćanje pH ravnoteže krvi kada postane previše kiselo. 

Neki podaci ukazuju da fosforna kiselina koja se nalazi u tamnijim gaziranim sokovima uzrokuje smanjenje gustine kostiju, posebno ukoliko se nedovoljno unosi mleko koje prirodno sadrži dosta kalcijuma. Previše kiseline takođe može uzrokovati neke vrste karcinoma, probleme sa jetrom i srčane smetnje.

Stručnjaci se slažu da je potrebno ograničiti sledeće namirnice kako nam ne bi kvarile kiselo-baznu ravnotežu u organizmu:

Kukuruzno ulje, zaslađivači poput šećera i obrađenog meda, so, majonez, soja sos, sirće, tvrdi i prerađeni sirevi, kukuruz, pirinač i pšenica, kafa…

Ljudima koji su zabrinuti za svoj nivo kiselosti neki naučnici savetuju da koriste male količine sode bikarbone (ne veće od 5 grama). Unošenje dovoljne količine kalcijuma, vitamina D, fosfora i magnezijuma u ishrani može smanjiti kiselost takođe.

Biljna ishrana ne samo da smanjuje kiselost organizma, već ima i druge brojne zdravstvene prednosti i dugoročno smanjuje zdravstvene tegobe.

 

Nove savete o ishrani, vežbanju i zdravom načinu života čitajte svakodnevno na FitPass BLOGU.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.