Cink je nutrijent koji igra važnu ulogu u našem organizmu, a s obzirom da ga telo ne proizvodi, moramo ga uneti putem ishrane i suplemenata.
Budući da je cink jedan od minerala koji je bitan u današnje vreme pandemije korona virusa, u ovom tekstu ćemo probati da odgovorimo zašto je on toliko važan, koje su njegove funkcije, a koje zdravstvene koristi, kao i preporuke i doziranja.
Šta je cink?
Cink je hranljivi nutrijent i telo ga ne proizvodi, pa je bitno ishranom da se unese.
Brojni procesi u organizmu zavise od cinka poput:
- Ekspresija gena
- Enzimske reakcije
- Imuna funkcija
- Sinteza DNK
- Zarastanje rana
- Rast i razvoj
Cink se nalazi u velikom broju namirnica kako biljnog tako i životinjskog porekla.
Neka hrana koja prirodno ne sadrži ovaj mineral poput žitarica za doručak i brašna može biti obogaćena sintetičkim oblicima cinka. Takođe, možete uzimati i cink putem suplementacije kako biste zadovoljili dnevnu optimalnu dozu. Zbog svoje uloge u imunološkoj funkciji, cink se takođe dodaje nekim sprejevima za grlo, kao i kremama koji tretiraju prehladu.
ULOGA U TELU
Cink je vitalni mineral koji koristi našem telu na nekoliko načina. On je drugi najzastupljeniji mineral koji se nalazi u svakoj ćeliji, odmah posle gvožđa.
Cink je neophodan za aktivnost preko 300 enzima koji pomažu metabolizmu, varenju, radu živaca i mnogim drugim procesima. Pored svega toga, od presudnog je značaja za razvoj i funkciju imunih ćelija. Ovaj mineral je takođe važan za zdravlje kože, DNK sintezu i proizodnju proteina.
Štaviše, rast i razvoj tela se oslanjaju na cink zbog njegove uloge u rastu i deljenju samih ćelija.
Dodatno, bitan je za razvoj čula ukusa i mirisa jer utiče na enzim koji je ključan za pravilan osećaj ova dva čula.
UTICAJ NA ZDRAVLJE
-
Poboljšava naš imuni sistem
Cink je neophodan za pravilnu funkciju imunoloških ćelija, kao i za ćelijsku signalizaciju. Dodatne količine cinka stimulišu određene imunološke ćelije i smanjuju oksidativni stres.
Studije kažu da 80 do 92 miligrama cinka dnevno smanjuju dužinu prehlade za 33%. Pored toga, smanjuje rizik od infekcija i štiti imunitet starijih osoba.
-
Ubrzava zaceljivanje rana
Cink se često u bolnicama koristi za razne opekotine, čireve, kao i druge povrede kože. Budući da ovaj mineral igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, imunoj funkciji i upalnoj reakciji, neophodan je za pravilno i brzo zaceljenje.
Primer je dvanaestonedeljno istraživanje koje se sprovodilo nad 60 ljudi sa dijabetičarskim čirevima na stopalima. Oni koji su tretirani sa 200 miligrama cinka dnevno, imali su značajno smanjenje čira u odnosu na placebo grupu.
-
Smanjuje rizik od bolesti koje su uzrokovane starošću
Cink može značajno da smanji rizik od bolesti koje su češće kod starije populacije poput upale pluća i raznih infekcija. On podstiče imuni odgovor, stimulišući ćelije koje su u funkciji zaštite tela od infekcija.
Stariji odrasli koji su uzimali cink, imali su bolju reakciju na vakcinaciju protiv gripa, navodi se u jednoj studiji. U drugoj, naučnici navode da 45 miligrama cinka dnevno dovodi do smanjenja infekcija kod starijih za čak 66%.
U još jednoj studiji koja je sprovedena nad 4200 ljudi, uzimanje dnevnih dodataka antioksidanata – vitamin E, vitamin C, betakarotena plus 80 miligrama cinka, drastično je smanjilo gubitak vida kod ispitanika.
-
Pomaže u lečenju akni
Akne su uobičajena bolest za koju se predviđa da pogađa do 9,4% svetske populacije. One se pokreću začepljenjem pora, a uzrokuju ga ulja, bakterije i upale.
-
Smanjuje upalne procese
Cink smanjuje nivo inflamatornih proteina u telu i oksidativni stres, a on dovodi do hroničnih oboljenja, poput srčanih bolesti, raka i nepovoljnih mentalnih stanja.
U studiji, na 40oro starijih koji su uzimali 45 miligrama cinka dnevno, evidentiran je pad markera upale u odnosu na placebo grupu.
POSLEDICE NEDOSTATKA CINKA
Postoji nekoliko uočenih grupa koje najčešće imaju nedostatak ovog minerala:
- Ljudi sa gastroenterološkim bolestima poput Kronove bolesti
- Vegeterijanci i vegani
- Trudnice i dojilje
- Starije bebe koje su isključivo hranjene majčinim mlekom
- Ljudi sa anemijom
- Neuhranjeni kao i oni sa anoreksijom i bulimijom
- Ljudi sa hroničnim bubrežnim bolestima
- Alkoholičari
Simptomi blagog nedostatka cinka uključuju dijareju, smanjen imunitet i apetit, proređenje kose, poremećaje raspoloženja, suvu kožu, probleme sa plodnošću i sporije zarastanje rana.
NAMIRNICE BOGATE CINKOM
- Morski plodovi: školjke, ostrige, rakovi i jastozi
- Meso: govedina, svinjetina, jagnjetina
- Živina: piletina i ćuretina
- Riba: sardine, losos, grdoba, riba list
- Mahunarke: leblebija, sočivo, pasulj…
- Orašasti plodovi i semenke: indijski orah, bundevino seme…
- Mlečni proizvodi: mleko, jogurt, sir
- Jaja
- Žitarice: zob, kinoa, smeđi pirinač…
- Povrće: kelj, špargla, grašak, pečurke, zelje
Treba imati na umu da se cink koji se nalazi u biljnim izvorima poput žitarica i mahunarki, teže apsorbuje zbog drugih jedinjenja koje ovi tipovi namirnica sadrže, a otežavaju apsorpciju.
PREPORUKE O DOZIRANJU
Kao što nedostatak cinka može uzrokovati zdravstvene probleme, tako i njegov preterani unos može biti negativan po naš organizam.
Među partnerima u FitPass klubu su i prodavnice suplemenata gde možete sa popustom kupiti ovaj dodatak ishrani i informisati se o pravilnom korišćenju istog.