Zašto žene treba da vežbaju u svojim 20-im, 30-im, 40-im, 50-im i 60-im godinama?


Fizička aktivnost je vrlo važna tokom svake decenije života. Na nesreću, većina zapadnog sveta ne ispunjava trenutne smernice od 150 do 300 minuta umerenog vežbanja nedeljno, a ova činjenica se posebno odnosi na ženski deo populacije.

 

Fitnes u 20-im: fokus na zdravlje kostiju

 

Naše kosti pružaju zaštitni oklop za telo. Koštano tkivo je živo i u periodu detinjstva i adolescencije ono se uvećava. Baš te naslage omogućavaju da kosti postanu teže i jače. Za većinu ljudi, maksimalna količina koštane mase koju će ikad imati u životu, javlja se u trećoj deceniji. Jednom kad ostvarimo vrhunac u koštanom tkivu, kreće resorpcija koja znači gubitak koštane mase brže nego što se ona formira. U poređenju sa muškarcima, žene su mnogo više pogođene degenerativnim bolestima kostiju, kao što je osteoporoza. 

 

Konzumiranje hrane bogate vitaminom D i kalcijumom, kao i izbegavanje pušenja i alkohola dovodi do smanjenja rizika od bolesti kostiju. Vežbanje je još jedan činilac smanjenja ovog rizika. Idealni vidovi fizičke aktivnosti za očuvanje kostiju u 20-im godinama kod žena su: brzo hodanje, planinarenje, penjanje stepenicama, dizanje tegova i neki sportovi poput tenisa. 

 

Fitnes u 30-im: briga o kardiovaskularnom zdravlju

 

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti na globalnom nivou kako za žene tako i za muškarce. Kao i mnoge druge hronične bolesti, i srčane se vremenom razvijaju i često bez mnogo znakova upozorenja. Trenutno postoji 7 navika i zdravstvenih faktora kardiovaskularnog sistema, a to su:

 

Navike:

  • Nepušači
  • Optimalna fizička aktivnost
  • Zdrava ishrana
  • Odgovarajući energetski balans i zdrava telesna težina

 

Zdravstveni faktori:

  • Optimalni ukupni holesterol bez lekova
  • Optimalni krvni pritisak bez lekova
  • Optimalni šećer u krvi bez lekova

 

Idealno kardiovaskularno zdravlje je ključno za smanjenje rizika bolesti srca. Davanjem prioriteta zdravlju ovog sistema u 30-im godinama, možete preduprediti tegobe i hronične bolesti kasnije u životu.

 

Fitnes u 40-im: održavanje mišića

 

Sarkopenija ili gubitak mišićne mase počinje oko 40. godne života i nastavlja se po svakoj sledećoj deceniji od oko 5 kilograma. Važniji je, u ovom slučaju, funkcionalni kapacitet u odnosu na izgled tela i samih mišića. U slučaju preteranog gubitka mišićne mase, svakodnevne aktivnosti postaju dosta teže.

 

Iako se do skoro smatralo da je gubitak mišića standardna stvar prilikom starenja, naučna literatura o vežbama sugeriše suprotno. Po jednoj studiji koja je obuhvatila rekreativce između 40-80 godina, nije uočen značajniji gubitak mišićne mase. Da biste povećali mišićnu kondiciju i sprečili opadanje mišićnog tkiva, potrebno je dva do tri treninga otpora nedeljno koji ciljaju glavne grupe mišića i dodatni efekat na zglobove.

 

Fitnes u 50-im: održavanje forme i tokom menopauze

 

Menopauza se javlja kada jajnici prestanu da stvaraju estrogen i žena prestane da dobija mensturaciju. Prosečna starost početka ovog procesa je 51. godina. Pored hormonalnih i reproduktivnih promena, mnoge žene kažu da im se remeti san i količina energije. Vežbanje je idealan lek za sve ove simptome jer otklanja nelagodu i doprinosi boljem podnošenju zdravstvenih promena. Joga ili bilo koja druga vežba koja poboljšava subjektivno blagostanje i rad kako na telu tako i na umu, može biti idealna u ovom periodu.

 

Fitnes u 60-im: sprečavanje padova

 

Bumeri rođeni između 1946. i 1964. godine aktivniji su nego njihovi roditelji u istim godinama. Ovo je dobra vest jer je fizička aktivnost jedna od najbitnijih zdravih navika koje moramo usvojiti kako bismo održavali zdravlje i kvalitet života tokom celog životnog veka. U sedmoj deceniji života predupređivanje padova i lomova postaje najbitnije. Svaka četvrta starija osoba padne jednom svake godine, a nakon 65. godine štetni padovi su vodeći uzrok smrti i invalidnosti, a žene su i ovde u većem riziku.

 

FitPass članarina vam omogućava preko 70 disciplina, koje pogoduju svakom životnom dobu. Pokrenite se na vreme!


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.