Zdrav i Dugovečan Život

Dr Marija Trifunović: Saveti za Zdrav i Dugovečan Život


Dobar izgled i optimalna telesna kilaža samo su jedne od prednosti koje pruža zdrava i pre svega – pravilno izbalansirana ishrana. Ni jedna dijeta ne može postići sve što zdrava ishrana može – kvalitetan način života, bez tegoba i zdravstvenih problema, pun energije i dobrog raspoloženja. Zdrav i Dugovečan Život je cilj kojem svaki pojedinac treba da teži, a postiže se samo pravilima izbalansirane ishrane o kojima priča dr Marija Trifunović.


FitPass je imao priliku da popriča sa dr Marijom Trifunović – mladom doktorkom medicine – o tajnama uspešnog i dugoročnog života. Pročitajte koji su to saveti za zdrav i dugovečan život kojih se trebate pridržavati kako bi se osigurali sebi dane pune energije i dobrog raspoloženja, bez zdravstvenih i drugih tegova.

Saveti za Zdrav i Dugovečan Život

Čarobni Napitak za Dobro Jutro

Započnite dan na pravi način! “Čarobni” napitak od meda, sirćeta od divlje jabuke i vode, ne samo da će pružiti potrebne nutritivne vrednosti za početak dana, on će uspešno očistiti organizam od svih toksina koji ste uneli dosadašnjom ishranom.

Pomešajte 2dl vode sa supenom kašikom meda i dodajte jednu do dve supene kašike jabukovog sirćeta. Med može biti bilo koje vrste, a preporučuje se kombinovanje nekoliko vrsta kako ne bi došlo do jednoličnosti.

Na ovaj način ćete uspešno uraditi detoksikaciju organizma, regulisati i obezbediti pravilan rad probave, ali i ubrzati metabolizam. Napitak se pije odmah po ustajanju, pre doručka.

Zdrav Doručak

Doručak je obrok koji se nikada ne sme preskakati! Probudite metabolizam i dajte svom organizmu potrebnu energiju odmah na početku dana. Doručak je preporučen pola sata do sat vremena nakon buđenja, a idealno bi bilo uzimati ga 15 minuta nakon popijenog napitka od meda, sirćeta i vode.

Zdrav i Dugovečan Život

Primeri Zdravog Doručka: 

Ovseni Miks: 30gr ovsenih sa 30gr ražanih pahuljica (ili kombinacija pahuljica po želji) potopiti u toplu/vrelu vodu i ostaviti 5-10 minuta kako bi se smekšale. Dodati pola banane, dve male kašike mlevenog lana i jednu malu kašiku chia semenki. Namirnice možete sjediniti i pojesti kao obrok ili izmešati/blendirati i dobiti energetski šejk za savršen početak dana. Saveti: Izbegavajte prerađene pahuljice – kupujte ih u zdravoj hrani na gramažu. Dodajte omiljeno voće (kupine, maline, jagode) radi boljeg ukusa. Sirovi spanać u kombinaciji sa bananom uspešno skida masne naslage u predelu stomaka, zbog čega je preporučljivo dodati par listova sirovog spanaća svima koji žele da smanje obime.

Jaja na 100 načina: Proteini jaja su visoke biološke vrednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Uvek su dobar izbor za doručak, pa možete praktikovati svoje omiljene kombinacije ili isprobavati nove.
Pomešajte 5 belanaca, 2 žumanceta sa spanaćem, mlekom i origanom i pržite na svinjskoj masti – dobićete savršeno izbalansiran doručak koji će podići energiju i držati vas sitim sve do ručka.

Zdravi Namazi: Ljubitelji hleba mogu pojesti dve kriške integralnog hleba sa zdravim namazima poput: avokada, jagoda, humusa, tahinija, kikiriki putera…

Hrana, Hrana i Samo Hrana

Kada se okrenete računanju nutritivnih vrednosti, a ne kalorija, možete jesti kada god poželite. Gladovanje nije izbor – jedite kada god organizam to zatraži, bilo da se radi o ručku, večeri ili užini. Idealan unos obroka bi bio na svakih 3-4h kako bi navikli metabolizam da ubrzano radi i uspešno apsorbuje hranu.

Ukoliko ustanete u 08h ujutru, poželjno je odmah popiti napitak za dobro jutro i nakon 15 minuta (oko pola 9, 9h) doručkovati. Prva užina se preporučuje već oko pola 12, 12, a ručak oko 13:30-14h. Ako osećate potrebu za drugom užinom, možete je uzeti oko pola 17, 17h i potom večerati oko 20h. Više ne morate gladovati, a i potreba za slatkišima i nezdravom hranom će biti potpuno eliminisana.

Pazite na Unos Vode

U današnjem ubrzanom načinu života, kada zaboravljamo da unosimo dovoljno tečnosti – prvenstveno vode, neophodno je steći naviku za stalnom hidratacijom.

Unos vode je najbitniji u prvom delu dana. Kada imate vremena isecite pola kriške limuna i ubacite ga u čašu vode. Popijte tri čaše vode u prvom delu dana – bez bacanja limuna. Na ovaj način ćete pospešiti detoksikaciju organizma i ubrzati metabolizam.

Jako bitna stavka u vođenju zdravog života jeste sam način pripreme hrane. Suncokretovo i maslinovo ulje u potpunosti izbacite iz upotrebe prženja hrane, dok maslinovo i dalje možete koristiti za prelivanje salata. Umesto ulja, za prženje (ukoliko je potrebno) koristite svinjsku mast ili kokosovo ulje.

Zaboravite na kečap, majonez, razne vrste soseva i preliva koji su hemijski obrađeni. Koristite zdravije alternative poput – sos od paradajza, humus, tahini, puter od kikirikija, avokado namaz, soja sos…

Začini su dozvoljeni i mogu se kombinovati po izboru: beli luk u granulama, bosiljak, origano, biber, majčina dušica, papričice, đumbir, cimet, kumin, ruzmarin, kari… Vegeta se u potpunosti izbacuje, a so se smanjuje na minimalne količine (ukoliko je potrebno za kuvana jela – dodati prstohvat soli).

Restorani brze hrane, pekare, poslastičarnice, gazirani sokovi i sve vrste kupovne čokolade bi trebalo izbegavati u širokom krugu. Naravno, možete dopustiti sebi povremeno “cheat day” ali pazite da ne preterate!

Ishrana treba da bude podeljena na četiri dela:

  • Povrće – Najveći procenat ishrane (sirovo ili u salatama – bitno je unositi ga svakodnevno
  • Belančevine (Proteini) i Žitarice (Ugljeni Hidrati)
  • Voće – Jesti ga ujutru
  • Mlečni Proizvodi – Predstavljaju sporedni produkt, može se konzumirati ali i ne mora

Da biste osigurali zdrav i dugovečan život potrebno je da se pridržavate navedenih pravila. Koristite zdrave i sigurne namirnice, trudite se da ih pripremate na pravilan način i svoje nezdrave poslastice zamenite zdravim alternativama.
Dobar izgled i optimalna telesna kilaža samo su jedni od pozitivnih efekata koje pruža izbalansirana ishrana. Zdrav i Dugovečan Život , bez tegoba i pun pozitivne energije – cilj je kojem svaki pojedinac treba da teži. Vodite zdrav i aktivan život!

Zdrav i Dugovečan Život

Zdrav i Dugovečan Život

Dr Marija Trifunović

Dr Marija Trifunović je doktor opšte prakse, a sportom se bavi već više od 15 godina. Nakon deset godina profesionalnog bavljenja odbojkom i završenog Medicinskog falkuteta, Marija se posvetila kreiranju individualnog programa ishrane i treninga.

TRIOFIT individualni program ishrane i treninga čine potpuno balansirani i zdravi obroci koji se lako spremaju. Uz paket se dobija i program treninga, kao i recepture obroka i video snimci vežbi koje su potrebne da se rade prema planu programa. Program se pravi pre svega na osnovu zdravstvenog stanja pojedinca, a onda i na osnovu njegovih ciljeva, potreba, navika i mogućnosti.
Kontaktirajte Mariju na broj telefona 063/1617531 i naručite svoj program ishrane i treninga!


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.