Zumba – plesna avantura koju morate probati!


Da li sebi dozvoljavate vreme u kojem ćete se opustiti i maksimalno posvetiti sebi? Kada rezervišete taj period? Da li su to radni dani ili pak vikend? I najvažnije pitanje – šta je to što vas opušta i čini da se osećate dobro, isključeni od realnosti i obaveza? Ukoliko na sva ova prethodna pitanja nemate odgovor ili se dvoumite, znači da vam je neophodna aktivnost ili rekreacija koja će podići vašu energiju i motivaciju. Još lepša stvar je ta ako vam je ta sportska disciplina na putu ka poslu ili blizu vašeg mesta stanovanja, pa istovremeno možete iskoristiti i vašu FitPass karticu i upotpuniti doživljaj. Kažu da je zumba nešto što svi na prvi pokret zavole jer spaja sve lepe momente u jedan. Ne verujete nam? Nastavite sa čitanjem.

Šta je zumba?

 

Zumbajmo bez prestankaKada neko od vaših poznanika prokomentariše da je krenuo da zumba, možda vam u početku nije bilo jasno o čemu se radi? Zumba, pravi ringišpil pozitivne energije i spoj neverovatnih plesnih pokreta u kombinaciji sa aerobikom je od 1990-ih godina doživela pravi bum u fitnes zajednici. Zašto? Ne samo što tangira sve, i profesionalne sportiste, kao i rekreativce, već je namenjena od 7 do 77 starosnom dobu. Ako niste vični vežbanju, onda je zumba pravo rešenje za vas. Štaviše, ona se preporučuje kao dodatni motivator koji će vas naterati da se predomislite po pitanju tempa treniranja. Prve naznake ove ’’plesno-fitnes discipline’’ javile su se u Latinskoj Americi, kada se zapravo javila potreba da se vežbe bilo koje vrste učine zabavnijim. Zumba je toliko popularna, da je širom sveta postala obavezan deo ponude svakog fitnes centra, a u prilog tome govori i podatak da časove zumbe pružaju instruktori u preko 80.000 sportskih objekata u preko 120 zemalja. Impresivno, zar ne? Osim što su ovi treninzi izuzetno interesantni, oni se posećuju prevashodno zbog krajnjeg cilja – gubljenja telesne težine. U nastavku saznajte koje su to najefektnije zumba vežbe za mršavljenje, namenjene kako početnicima, tako i profesionalcima, a sam zumba trening ćete baš zbog ovoga nastaviti da posećujete.

Šta čini kvalitetan zumba trening?

 

Zumba devojkaTrebalo bi se osvrnuti na činjenicu da je muzika sastavni deo svakog zumba treninga. Kada kao početnik poželite da se u ovoj disciplini oprobate, onda znajte da sama vrsta muzike prati određene vežbe, a i aspiracija samog trenera utiče na kvalitet treninga. Pravilnom kombinacijom tempa, ritma, kao i određenih vežbi kreira se jedna zabavna grupa vežbača spremna da radi na svom fizičkom izgledu. Uzimajući u obzir da svake nedelje zumbu trenira više od 10 miliona vežbača, zaključujemo da je ona kao takva izuzetno delotvorna na mnogim poljima. Svaki zumba trening za mršavljenje počinje laganim kardio vežbama upotpunjene umerenim tempom muzike. Ukoliko vas zanima koji se konkretno muzički stilovi prepliću, to su uglavnom salsa, ča-ča-ča, flamenko, regeton, samba i uvek primamljivi tango.

 

Okretanje tela u ritmu muzike, lagane (dok svi ne uhvate ritam), pa potom manje zahtevne kardio vežbe, ubrzane vežbe snage, zdravo znojenje, kao i motivacioni, ali efikasni uzvici instruktora – da to čini svaki trening zumbe!

Aqua zumbaPored zahtevnog kardio treninga, u zumbu za mršavljenje uključene su i vežbe snage, kao i vežbe za oblikovanje svakog mišića na vašem telu. Ono što je takođe zanimljivo, jeste da je zumba zbog tolike atraktivnosti diferencirana na nekoliko vrsta zbog čega je prilagođena svačijoj kondiciji, stanju uma, starosnom dobu, pa čak i geolokaciji. Pa tako, postoje različite vrste zumbi:

Zumba za najmlađebasic zumba (koja obuhvata osnovne pokrete sa elementima salse, regetona, trbušnog plesa, pa čak i valcera), tonus zumba (izuzetno popularna kod lepšeg pola, jer je usmerena na konstantno sagorevanje kalorija putem vežbi snage), akva zumba (izuzetno omiljena, među svakom generacijom), zatim takozvana zlatna zumba (prilagođena starijoj populaciji) i zumbatomik (usmerena na podizanje svesti o rekreaciji kod dečaka i devojčica od 5 do 15 godina. Na ovaj način se vežba njihova disciplina, koordinacija i usmerenost na plesno-vežbačke pokrete).

Zumba za mršavljenje

 

Brojne delotvornosti ovog treninga jesu šarolike i odnose se na sledeće: poboljšavaju se koordinacija, fleksibilnost tela i njegova izdržljivost, jačanje kardivaskularnog sistema, aktivno se sagorevaju masti (uz gubljenje skoro 2000 kalorija po jednom treningu), smanjuje se stres (pa se nakon samog treninga osećate u potpunosti relaksirano), cirkulacija se ponovo stimuliše, a najviše se povećava samopouzdanje jer niko od vas ne očekuje da perfektno plešete, već samo da uživate u tome – odnosno da spojite lepo i korisno. Uglavnom, prva asocijacija na zumbu jeste proces mršavljenja. Jednim treningom se gase kalorije koje biste inače izgubili ukoliko istovremeno trenirate kik boks i kros fiting zajedno.

Zamislite svaki čas zumbe kao jedinstvenu priliku da izgubite što više kalorija, zabavite sebe i motivišete se na naredni trening. To je prilično lako. Jedan čas zumbe izgleda ovako:

    • izgubite se u ritmu muzike i kompletnoj atmosferi – ova disciplina obuhvata zabavu prožetu zdravim navikama. Probajte da ne razmišljate previše o tome da li ste pokret izveli dobro, već se samo opustite;
    • pojačajte određene pokrete i delove tela – tačnije, pojačajte kretanje ramena koje utiče na pokrete ostalih delova tela. Na taj način, sagorevate više kalorija. Možda vam na prvo čitanje ovo zvuči čudno, ali čim probate uvidećete smislenost tih pokreta;
    • vaš instruktor je vaš prijatelj i glavni pokretač – jer će on podići atmosferu, vaše samopouzdanje i razlog zašto ste posetili njegov čas. Plešite napred-nazad, uključite mišiće zadnjice, prepustite se trenutku i osluškujte vaše telo i um.

 

Pogledajte u nastavku kako izgleda jedan lagan čas zumbe, videćete – vežbe nisu bauk:

https://www.youtube.com/watch?v=eIxWJ33VDIo

 

Zumba u FitPass sistemu

 

Zumba je uz pomoć FitPass kartice izuzetno tražena disciplina, pogotovo na teritoriji Beograda i Novog Sada. Prema komentarima i prosečnim ocenama korisnika FitPass kartice, na teritoriji Beograda, konkretnije – na opštinama Vračar i Novi Beograd nalaze se najbolje vrednovani zumba programi. Fitness club Palestra i plesno-rekreativni centar Euforija dominiraju po pitanju sadržaja, a koji su u vezi sa aerobikom, jogom, grupnim treninzima, plesom i na kraju – zumbom. Svi uslovi po pitanju veličine grupa, higijene, ljubaznosti i profesionalnosti osoblja su na najvišem mogućem nivou. Sa druge strane, srpska Atina je takođe bogata sjajnim fitnes centrima, poput sportskog objekta Flex i Fit plus Lady’s Gym-a. Standardi koji pariraju svetskim po pitanju kvaliteta časova zumbe, pristupa instruktora i zadovoljstva korisnika FitPass kartice. Posetite ih i saznajte zašto se najbolji plesni koraci održavaju baš kod njih.

 

Plesni koraci su uvek u modiNadamo se da smo vam olakšali odluku po pitanju odabira odgovarajuće vrste ove vesele sportsko-plesne discipline. U slučaju da se i dalje dvoumite, samo ćemo vas podsetiti da ovaj kolumbijski ples i dalje dominira po pitanju aktivnosti usmerenih ka popravljanju kondicije, raspoloženja i redukciji viška kilograma. Sa FitPass karticom, verujemo da će ta dilema brzo biti otklonjena. Zumbajte i uživajte u rekreaciji!

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.