Pobedite prolećni umor uz Sporteh rekvizite za vežbanje


Šta je tačno prolećni umor?

Prolećni umor je stanje kada se organizam nakon zime prilagođava vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha i dužim danima. Dakle nije bolest već stanje.

Razlog leži u usnuloj zimi – konzumiranju masne i teške hrane, uz nedovoljno vitamina i minerala, premalo sunčeve svetlosti i fizičke aktivnosti tokom hladnih dana koji dovode do pada energije. Tokom zime telo se brani od niske temperature i nedostatka Sunčeve svetlosti tako što podešava nivo metabolizma i hormona. Kada je temperatura niska, dolazi do povećanja arterijskog pritiska i pojačano se luči hormon sna – melatonin. Kako vreme postaje toplije dešava se obrnut proces – pritisak pada, a pojačano se luči hormon sreće – serotonin.

Najčešći simptomi prolećnog umora su malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, lupanje srca, umor, pospanost, depresija. Takođe, hladni dani mnogima su izgovor za zapostavljanje fizičkih aktivnosti, pa je čak i šetnja svedena na minimum. Sve to implicira da su usedelost i koji kilogram više tokom zimskih meseci česta pojava.

Vežbanjem, ne samo da se osećamo bolje i vitalnije, već se povećava dotok kiseonika u ćelije, a samim tim i telo postaje odmornije i snažnije.

Usled nedostatka koncentracije ljudi primećuju da su manje efikasni na poslu kojim se bave. Prisutan je nedostatak energije i raspoloženje koje nije na zavidnom nivou.

Sporteh savetuje da se sa dolaskom toplih dana pokrenete!

Protiv prolećnog umora je najbolje ako trenirate na svežem vazduhu. Kao mera prevencije prolećnog umora preporučuje se dnevna fizička aktivnost u trajanju od bar pola sata do sat vremena. Telo će prodisati i osloboditi se toksina znojenjem i nakon treninga osećaće te se bolje i imati više energije. Važno je organizovati vežbe i intenzitet vežbanja na način koji vašem organizmu najviše prija. Ključno protiv prolećnog umora je: smanjiti nivo stresa i povećati nivo unutrašnje energije

Sledeće vežbe uopšteno najviše pomažu u otklanjaju prolećnog umora:
Šetnja

Šetanje (ili čak džogiranje praktikovano umerenim tempom) je čuveno kao sjajan podizač energije, a Sporteh preporučuje da dodate teg oko zglobova kako biste dodatno ojačali muskulaturu težinom.

 

 

Joga
Istraživanja pokazuju da redovno praktikovanje joge, ne samo da podiže nivo energije, već takođe poboljšava i koncentraciju i samopouzdanje (a oboje su u manjku kada uskoči na scenu prolećni umor). Bavljenje jogom jednom nedeljno 45-60 minuta bi trebalo da dovede do nekih rezultata, ali je još bolje ukoliko je praktikujete češće – makar 3 puta nedeljno.

 

 

Pilates, aerobik i slične discipline
Sve ove vežbe efikasno stimulišu proizvodnju energije u telu bez da nešto previše zahtevaju, pa su od sjajne pomoći u ublažavanju tipičnih simptoma prolećnog umora – nedostatka energije, slabije motivacije, depresije i nepodnošljivog osećanja kao da ste umorni.

 

Treninzi snage

 

Trening snage možda izgleda kao da se ne uklapa u koncept treninga nižeg intenziteta koji zapravo podiže nivo energije u telu, ali on to može učiniti ukoliko se pravilno obavlja. Treninzi snage sa vežbama otpora sa sporim, namernim pokretima i ne previše ponavljanja su najbolji kada pokušavate da podignete nivo energije.

 

Naravno, nemojte zaboraviti na unos dovoljne količine vode, jer ona daje osećaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje umor.

 

Sporteh ima dodatno rešenje za one koji puno vremena provode u zatvorenom prostoru i ne stižu da vežbaju. Uz preporuku da koriste etarska ulja, predlažemo balans jastuk sa nazubljenom i glatkom stranom. Nazubljena strana dovodi do povećanja tonusa mišića, a balanser omogućava pokretanje karlice na stolici, koncentracija se u tom slučaju višestruko povećava i rad je manje naporan.

 

 

Srećno u borbi do pobede neprijatnog prolećnog umora.
Vaš Sporteh

 


Svi vlasnici FitPass članarine mogu ostvariti specijalan popust i to 10% popusta na ceo asortiman proizvoda.

 


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.