Motivacija Zaposlenih

Motivacija zaposlenih


Sigurno se nekad zapitaš kako da tvoji zaposleni budu produktivniji i uspešniji u poslu. Ključ je u motivaciji!

Motivacija zaposlenih se odnosi na faktore koji podstiču zaposlene da svoj posao obavljaju na najbolji mogući način, da budu produktivniji i da daju svoj maksimum. Kada su zaposleni motivisani, imaju veću želju da uče, razvijaju se i daju doprinos organizaciji.

Motivisani zaposleni manje greše, smanjuješ fluktuaciju, a time i troškove koje organizacija ima prilikom zapošljavanja i obuke novih ljudi. Takođe, motivisani zaposleni su skloniji da rade na poboljšanju procesa rada i da pronalaze nove i efikasnije načine za obavljanje svojih poslova.

Zdrav i aktivan način života je važan faktor koji može uticati na motivaciju zaposlenih. Fitpass je platforma koja omogućava pristup različitim fitnes programima i aktivnostima, što može dodatno motivisati tvoje zaposlene da vode zdraviji i aktivniji život. Kada su zaposleni zdravi i zadovoljni svojim životom, veća je verovatnoća da će biti motivisani i produktivniji na poslu.

Ako želiš da i tvoja kompanija iskoristi prednosti Fitpass članarine, popuni kontakt formu ispod i mi ćemo ti pružiti sve potrebne informacije.

Razumevanje potreba zaposlenih i vrste motivacije

Prvo i najvažnije, zapitaj se da li razumeš svoje zaposlene? Kada si poslednji put imao/-la razgovor sa njima? Ako ne možeš jasno da se setiš datuma, vreme je da se stvari menjaju.

Zatim, različiti ljudi se motivišu različitim stvarima, tako da je važno održavanje koliko toliko individualnog pristupa. Mladu majku sa decom, i kolegu koji je pred penzijom neće motivisati iste stvari.

Takođe, razlika između unutrašnje i spoljašnje motivacije je važna. Unutrašnja motivacija potiče od samog zaposlenog, dok spoljašnja motivacija dolazi od kompanije i radnog okruženja. Kod jednog zaposlenog to može biti novčana nagrada, a kod drugog priznanje. Pokušaj da definišeš ove faktore, kroz kratku anketu ili razgovor.

Sve u svemu, faktori koji utiču na motivaciju zaposlenih mogu biti različiti za različite organizacije, ali neki od najčešćih faktora uključuju pravičnost, jasnoću ciljeva i očekivanja, mogućnosti za razvoj i napredovanje, kao i dobre odnose sa kolegama i nadređenima.

Postavljanje ciljeva i zadovoljstvo poslom

Jasno definisani ciljevi za svakog zaposlenog učiniće da oni budu motivisaniji za rad. Na ovaj način daješ im jasnu ideju o tome šta treba da urade i kada to treba da urade.

Postavi SMART CILJEVE

SMART ciljevi su specifični, merljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski određeni. Svaki cilj treba da bude izazovan, ali i realan. Postavljanje nerealnih ili previše ambicioznih ciljeva, će samo dovesti do kontraefekta.

Postavljanje ciljeva je povezano sa zadovoljstvom poslom i motivacijom, jer zaposleni mogu da vide kako njihov rad doprinosi ostvarenju ciljeva organizacije.

10 strategija za motivaciju zaposlenih

  1. Povratne informacije i komunikacija: Trudi se da redovno daješ feedback o radu zaposlenih i neguj otvorenu komunikacija u firmi.
  2. Priznanje i nagrade: Uvedi priznanja i nagrade za dobro obavljen posao. Ovo može biti i sitnica, a značajno će uticati na motivaciju zaposlenih i povećati njihov angažman.
  3. Work-life balans: Fleksibilnost u radnom vremenu i omogućavanje balansa između poslovnog i privatnog života doprineće smanjenju stresa i povećanju zadovoljstva zaposlenih.
  4. Timski rad i kreiranje pozitivne radne atmosfere: Timski rad i organizovanje različitih aktivnosti za poboljšanje atmosfere na radnom mestu, može stvoriti pozitivnu radnu atmosferu i povećati motivaciju zaposlenih. p.s. Fitpass može da organizuje timbilding za tvoje zaposlene!?
  5. Obuka i razvoj zaposlenih: Mogućnosti za razvoj karijere može pomoći zaposlenima da unaprede svoje veštine i povećaju svoju motivaciju.
  6. Finansijske stimulacije, promocije i napredovanje: Nagradi rad i trud.
  7. Liderstvo i menadžment: Kvalitetni lideri i menadžment mogu značajno uticati na motivaciju zaposlenih.
  8. Karijerno vođenje i mentorstvo: Pružanje mentorstva i karijernog vođenja zaposlenima može im pomoći u postavljanju ciljeva i razvoju karijere.
  9. Zdravstveni i sigurnosni uslovi na radu: Neka se zaposleni osete bezbedno na svom radnom mestu.
  10. Benefiti i pogodnosti za zaposlene: Pružanje benefita i pogodnosti za zaposlene, kao što je Fitpass članarina, može doprineti povećanju motivacije zaposlenih i smanjenju stresa.

Često postavljana pitanja

1. Kako se motivisati na poslu?

Postoji mnogo načina da se motivišeš na poslu, neki od njih su: postavljanje jasnih ciljeva, fokusiranje na zadatke koji ti donose zadovoljstvo, traženje novih izazova, saradnja sa kolegama, učenje novih veština, i sl.

2. Kako motivisati zaposlene ako imaš ograničen budžet?

Ne moraš imati ogroman budžet kako bi tvoji zaposleni biti motivisani. Povećaj neformalne aktivnosti poput tim bildinga, trudi se da prepoznaš i pohvališ trud i rad, pruži često feedback i neguj otvorenu komunikaciju.

3. Šta je najvažniji faktor za motivaciju zaposlenih?

Najvažniji faktor za motivaciju zaposlenih je osećaj pripadnosti, priznanja i važnosti u organizaciji, mogućnost da se ostvari napredak i napredovanje, kao i prilika za učenje i razvoj.

4. Kako održavati visok nivo motivacije zaposlenih na duže staze?

Visok nivo motivacije zaposlenih se može održavati kroz stalnu komunikaciju, redovne povratne informacije, kontinuiranu obuku, priliku za kreativnost i rukovođenje, fleksibilnost i pružanje benefita.

5. Kako prepoznati demotivisane zaposlene i pomoći im?

Demotivisane zaposlene možeš da prepoznaš kroz lošu produktivnost, smanjenje kvaliteta rada i loš odnos sa kolegama. Pomoć se može pružiti kroz individualne razgovore, pružanje prilike za razvoj i obuku, kao i kroz pružanje podrške i pohvale.

6. Kako Fitpass članarina može uticati na motivaciju zaposlenih?

Kroz poboljšanje zdravlja i smanjenje stresa, kao i kroz pružanje prilike za druženje i tim bilding aktivnosti.

Zaključak

Narastajuća svest o značaju zdravih navika, kao što je redovno vežbanje, ne samo da poboljšava fizičko i mentalno zdravlje, već značajno utiče i na motivaciju zaposlenih – pomaže tebi da organizuješ timbilding, zaposlenima da budu aktivni, da vode decu na sportiće ili treniraju sa partnerom.

Fitpass omogućava zaposlenima da ostvare svoje ciljeve vezane za zdravlje i kondiciju, što može poboljšati njihovo zadovoljstvo i motivaciju na radnom mestu.

Ostvari saradnju sa Fitpass-om

Ukoliko želiš da unaprediš motivaciju zaposlenih u svojoj kompaniji uz pomoć Fitpass članarine, ne oklevajte da nas kontaktirate. Popunite formu ispod i naš tim će vam pružiti sve potrebne informacije i podršku.

"*" indicates required fields

Ime i prezime*
Da li želiš da obezbediš Fitpass članarinu za svoje zaposlene?*


Jedna članarina, neograničene mogućnosti


FitPass vam omogućava pristup sportskim centrima, teretanama, bazenima. Isprobajte jogu, ples, kuglanje i mnoge druge discipline po ceni od samo jedne mesečne članarine.

Pretražite objekte iz našeg sistema


Pronađite objekat u blizini posla, kuće ili fakulteta.

Popusti


Olakšajte sebi vođenje zdravog života! Uz FitPass članarine ostvarujete mnogobrojne popuste u restoranima zdrave hrane, na kupovinu sportske opreme i suplemenata, lekarske i nutricionističke preglede i još mnogo toga drugog.

Pogodnosti za kompanije


Pružite svojim zaposlenima mogućnost rekreacije i unapredite svoje poslovanje po specijalnim pogodnostima.